Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UWCL | Oranje-getint Wolfsburg hoopt Barcelona in Eindhoven van tweede eindzege in drie jaar te houden

Sander Grasman

Geupdate 02/06/2023 om 23:20 GMT+2

Met Jill Roord, Dominique Janssen en Lynn Wilms start VfL Wolfsburg zaterdag in het Philips Stadion waarschijnlijk met drie Oranje-internationals in de basis tegen Barcelona. Beide ploegen stonden al meermaals in de Champions League-finale, maar de Catalaanse vrouwen lijken vooraf de grote favoriet. Kan het Oranje-getinte Wolfsburg de verliezend finalist van vorig jaar stoppen?

Jill Roord viert haar doelpunt in de halve finale van de Champions League tegen Arsenal.

Foto: Getty Images

Hoewel beide ploegen bekend zijn met het spelen van een finale van de Champions League voor vrouwen, is dit de eerste keer dat deze twee grootmachten daarin tegenover elkaar staan. De afgelopen seizoen troffen deze elftallen elkaar steeds in de halve finale en de winst werd eerlijk onder elkaar verdeeld.
Eerst was het de beurt aan Wolfsburg. In het door corona geplaagde seizoen van 2019-'20 werden de duels in de knockoutfase gespeeld over een wedstrijd. In een leeg San Mamés in Bilbao was het destijds uitgerekend de oud-blaugrana Fridolina Rolfo die de Wölfinnen naar de finale schoot. Daarin was Olympique Lyon echter een maatje te groot.
Datzelfde lot wachtte twee jaar later FC Barcelona, nadat zij - vooral dankzij een ijzersterk optreden in eigen huis (5-1) - in de halve finale hadden afgerekend met hun Duitse concurrenten. De 2-0 in Wolfsburg was bij lange na niet genoeg om dat nog terug te draaien.

VfL WOLFSBURG

Met een doelpunt was Jill Roord een paar weken geleden van levensbelang voor haar Duitse werkgever in de halve finale tegen Arsenal. Kort voor rust bracht de middenvelder van Wolfsburg haar ploeg in de terugwedstrijd in Londen op gelijke hoogte.
Na de 2-2 in Duitsland zou in het Emirates Stadium na 90 minuten dezelfde uitslag op het bord staan. Dat de Duitsers vervolgens in de verlenging wonnen, zal Gary Lineker allerminst verbaasd hebben.
Naast Roord staan zaterdag waarschijnlijk ook Lynn Wilms en Dominique Janssen namens Wolfsburg aan de aftrap in Eindhoven. Die laatste was er ook al bij tijdens die vorige CL-finale waarin Wolfsburg actief was en kon destijds dus niet voorkomen dat de eindzege weer naar Frankrijk ging.
Wilms en Roord kwamen in de zomer van 2021 tegelijk over met hun coach Tommy Stroot. De Duitse oefenmeester was bij Twente uitgegroeid tot kampioenenmaker en verdiende zo al op 32-jarige leeftijd een stap naar de Europese top. Nu twee jaar later hoopt hij al de kroon op zijn werk te zetten.

FC BARCELONA

Ondanks dat de sterspeelster van de Catalanen, Alexia Putellas, nog altijd herstellende is van een kruisbandblessure, zijn zij vooraf de grote favoriet. Putellas' plek wordt namelijk al enige tijd moeiteloos ingenomen door Aitana Bonmatí.
De op La Masia opgeleide Bonmatí is het verbindingsstuk op het middenveld van Barcelona. Zij beheerst het tiki-taka-spel, dat de vrouwenploeg ook hanteert, tot in de puntjes en is altijd aanspeelbaar en in de buurt van de bal te vinden. Voor Wolfsburg zal veel afhangen van de mate waarop ze het Catalaanse middenveld kunnen beteugelen.

OUDE BEKENDEN

Het is het derde jaar op rij dat de Spaanse ploeg in de finale van de Champions League staat. Vorig jaar verloren ze dus van Lyon, maar een jaar eerder stond er geen maat of de ploeg. Met 4-0 werd er toen in de finale gewonnen van Chelsea. Putellas en Bonmatí waren in die wedstrijd beiden trefzeker, net als oud-Wolfburg-speelster Caroline Graham Hansen.
In Eindhoven komt Wolfsburg overigens meerdere oude bekenden tegen. Rolfo keerde namelijk ook alweer terug naar Barcelona en achter haar en Graham Hansen kan ook nog een derde oud-Wolfburg-speelsters opgesteld worden. Ingrid Syrstad Engen is een van de vele middenvelders waaruit Barca-coach Jonatan Giraldez kan kiezen.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie