Champions League | Ajax vrouwen bereiken volgende ronde na thrilleravond

Douwe de Vries

Geupdate 30/01/2024 om 23:19 GMT+1

De vrouwen van Ajax hebben de kwartfinale van de Women Champions League bereikt. Vele scenario's lagen nog open, en zo'n beetje elke situatie vond plaats. Uiteindelijk haalde de ploeg van coach Suzanne Bakker het op eigen kracht: Roma werd met 2-1 verslagen. Door de 2-2 bij Bayern München-PSG is Ajax zelfs groepswinnaar geworden.

Ajax wint van Roma met 2-1 door een eigen doelpunt van Zara Kramzar

De scenario’s waren vrij talrijk op de laatste speeldag in groep C. In theorie maakten alle vier de teams nog kans op de kwartfinale. Voor Ajax was de opdracht wel duidelijk. Bij winst was het hoe dan ook zeker van de volgende ronde. Bij een gelijkspel moest het kijken naar het andere veld: alleen puntenverlies van concurrent Bayern München zou dan genoeg zijn. Vooraf was Ajax-coach Suzanne Bakker duidelijk in de voorbeschouwingen.
De Amsterdammers -waar vooraf weinig voor werd gegeven deze campagne- zouden ‘gewoon’ vol voor de winst spelen. Een logische instelling, maar wel met in het achterhoofd dat ditzelfde Ajax in november met 3-0 verloor van Roma.

Virtueel laatste

Positief voor de thuisploeg was in ieder geval dat spits Romée Leuchter weer beschikbaar was. Maar ook zij kon in de zenuwachtige eerste helft niet het verschil maken. Lees: ze was compleet onzichtbaar bij het angstige Ajax. Veldaanvallen werden stroperig opgezet en de overtuiging ontbrak. Na vijftien minuten was er het eerste doelgevaar voor Roma. De poging van spits Evelyne Viens verdween recht in de handen van keepster Regina van Eijk. Bij een zeer spaarzaam moment van Ajax in de Romeinse zestien, had de bal op de stip gekund. Een bal van Leuchter werd met de arm beroerd. Scheidrechter Marta Huerta de Aza zag er niets in. Bij de vrouwen Champions League is er geen VAR aanwezig, dus moest Ajax zich erbij neerleggen.

Ook Roma wist bepaald geen fraai voetbal op de mat te leggen, maar creëerde in ieder geval wel gevaar via standaardsituaties en dode spelmomenten. Daar waar Ajax eerst nog goed wegkwam bij een verre inworp, capituleerde het in de 31e minuut uit een vrije trap. Roma-captain Elisa Bartoli beroerde de strak aangesneden trap. De bal verdween achter Van Eijk via de paal. Ander slecht nieuws kwam uit München. Bayern was -op vrijwel exact hetzelfde moment- op een 1-0 voorsprong gekomen via Giulia Gwinn. Met deze standen stond Ajax zelfs virtueel laatste.

'Scenarioschaken'

De ploeg van Bakker moest op zoek naar een fijn moment voor de rust. En dat kwam er in de laatste minuut van de eerste helft. Een paar minuten eerder kopte Bartoli (weer uit een standaardmoment) nog op de lat. Maar de eerst echte geslaagde Ajax-aanval was raak via Tiny Hoekstra. Lily Yohanne onderschepte knap op het middenveld, en Hoekstra soleerde zich via de linkerkant naar het doel. Zij schoot knap en zuiver in de verre hoek raak. Een gelijkmaker waar eigenlijk niemand rekening mee had gehouden. De stand in München bleef hetzelfde.

Hoekstra scoort de gelijkmaker tegen Roma

Ajax moest dus weer op zoek naar de winnende treffer, al dacht de ploeg hulp te krijgen van PSG. De ploeg van Martens en Groenen kwam in de 73e minuut namelijk op gelijke hoogte. Met die stand was een gelijkspel weer voldoende. Het was een voorbode voor een onvervalst potje ‘scenarioschaken’. Alles kon veranderen per minuut. En dat gebeurde ook. Roma leek eerder al via Viens op voorsprong te komen. De bal hobbelde miraculeus naast. De Amsterdammers konden niet meer teren op de andere wedstrijd, want binnen mum van tijd kwam Bayern alweer op voorsprong via Sydney Lohmann.

Gedenkwaardige avond

Ajax moest nu weer winnen, en die bevrijdende treffer viel uitgerekend via een ‘Romeinse specialiteit’. Een spaarzame corner vloog erin via Roma-invalster Zara Kramzar. Met de 2-1 stand kon het nu simpelweg tegenhouden. Dat lukte zonder dat de bezoekers nog echt gevaarlijk werden. De 2-2 eindstand in München betekende dat Ajax samen met PSG doorstoot naar de kwartfinale. Een gedenkwaardige avond voor het Nederlandse vrouwenvoetbal werd het. Wederom.