Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Voetbal | Crisis bij de Duitsers na weer een nederlaag - Hansi Flick onder grote druk

Mathieu Hilgersom

Geupdate 21/06/2023 om 10:52 GMT+2

Het is nog precies een jaar tot het EK in Duitsland. Het gastland beleeft voorlopig echter weinig voorpret. 'Die Mannschaft' verkeert in een sportieve crisis en bondscoach Hansi Flick ligt onder vuur. De ontluisterende 0-2 nederlaag tegen Colombia op dinsdag maakte de situatie alleen maar erger.

Hansi Flick verlaat het veld na het pijnlijke verlies tegen Colombia

Foto: Getty Images

Hoewel de uitschakeling in de groepsfase van het WK afgelopen winter bijzonder pijnlijk was, bleef Flick krediet houden. De ploeg had immers ook goed voetbal laten zien, met name tegen de Spanjaarden (1-1).
De vroege eliminatie was vooral te danken aan de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Japan. Lang leek er niets aan de hand voor de Duitsers, die al snel op 1-0 voorsprong kwamen. In het laatste kwartier bogen de Japanners de score echter onverwacht om tot 1-2. Duitsland won nog wel de laatste groepswedstrijd van Costa Rica (4-2), maar dat was niet meer voldoende om de achtste finale te bereiken.

Weinig verbetering

In het nieuwe jaar pakte Flick de draad weer op. De oefenwedstrijden in maart gaven weinig verbetering. Duitsland won nog wel de oefenwedstrijd van Peru (2-0), maar daarna was België met 2-3 te sterk.
In de oefenreeks van afgelopen week wonnen de Duitsers zelfs niet één keer. Tegen Oekraïne speelde de ploeg dankzij twee late treffers nog ternauwernood gelijk (3-3), maar daarna volgden nederlagen tegen Polen (1-0) en Colombia (0-2).
Het maakte de cijfers van Flick als bondsoach (begonnen na het EK in 2021) er niet beter op. Van de laatste zestien wedstrijden onder zijn hoede won Duitsland er slechts vier.

Vernietigend

De media in het land zijn vernietigend over de nationale ploeg na het pijnlijke verlies tegen Colombia. "De bondscoach en zijn ploeg de lijken de oriëntatie volledig kwijt te zijn. Het team maakte tegen Colombia een onzekere en onsamenhangende indruk. De nederlaag was volledig verdiend", schrijft Kicker.
Bild doet daar nog een schepje bovenop. "Help! Flick maakt ons EK kapot", schrijft het blad met koeienletters. "De ploeg van Flick heeft geen idee wat het moet doen. Ze krijgen amper kansen. En de trainer kijkt langs de zijlijn maar wat rond. De eerste bordjes met 'Flick Raus' zijn al te zien."

Vertrouwen

Afgelopen week kreeg Flick nog het volle vertrouwen van Rudi Völler, de directeur van de Duitse voetbalbond. Tijdens een persconferentie zei hij geen enkele twijfel te hebben. "Flick is een absolute toptrainer die met zijn staf elke dag bezig is om ervoor te zorgen dat de ploeg volgend jaar optimaal presteert op het EK. Het is natuurlijk niet fijn dat hij kritiek krijgt en met tegenwind te maken heeft. Maar hij is een professional."
"Soms voelt het oneerlijk, maar het hoort bij het vak van voetbalcoach. Dat zie je terug op elk niveau. Daar moet je tegen kunnen. Hansi kan dat."

De juiste man

Zelf houdt Flick ook de moed erin. "Ik blijf de juiste man voor deze baan", sprak hij na afloop van de wedstrijd tegen Colombia op de persconferentie. "Mijn filosofie past bij dit team. Maar natuurlijk ben ik teleurgesteld, vooral voor de fans."
"Ik heb nog altijd plezier in mijn werk, ook al heb ik nooit zo'n situatie meegemaakt als waarin we nu zitten. Ik werk met de beste spelers van Duitsland en dat is heel mooi", vervolgde hij. "We gaan er alles aan doen om in september klaar te zijn voor de volgende duels."

Veroorloven

Dat moet ook wel, want Flick lijkt zich geen nederlaag meer te kunnen veroorloven, om te beginnen op 9 september en 12 september tegen Japan en Frankrijk. Duitsland moet immers presteren op het komende EK, want het land snakt naar internationaal succes.
Tijdens de laatste twee WK's strandde Duitsland in de groepsfase. Op het EK in 2021 was de achtste finale het eindstation. Weer zo'n vroege eliminatie zou een schande zijn, zeker in eigen huis!

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie