• Wat: Volleybal
  • Waar: Ariake Arena, Tokyo
  • Wanneer: zaterdag 24 juli - zondag 8 augustus
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse teams: geen
  • Favorieten: Brazilië, Polen (mannen), Servië, China, Brazilië (vrouwen)

Nederland

Helaas hebben beide Nederlandse teams zich niet weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De mannen van bondscoach Roberto Piazza waren tijdens het olympisch kwalificatietoernooi niet opgewassen tegen de Amerikanen, en zo blijft het lange wachten op een Nederlandse deelname doorgaan, want de laatste keer dat de volleybalmannen vertegenwoordigd waren op de Spelen was in Athene in 2004 De Nederlanders eindigden toen voorlaatste in hun poule.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Amerikaanse volleybalvrouwen grijpen goud ten koste van VS
08/08/2021 OM 09:54
Ook de Nederlandse vrouwen trokken op hun OKT aan het kortste eind. Onder leiding van de Italiaan Giovanni Caprara, die een paar maanden later werd ontslagen, verloren de volleybaldames in de halve finale van Duitsland: 3-0. Het was een bittere bil voor de Oranje-volleybalsters, want in Rio was de Nederlandse equipe nog dicht bij een medaille en op het EK een jaar later in Azerbeidzjan en Georgië werd zilver veroverd.

Favorieten

Bij de mannen staat er op Brazilië en Polen geen maat. De eerstgenoemde is regerend olympisch kampioen, nadat het in de finale van vijf jaar geleden in Rio Italië met 3-0 aan de kant had geet. Toch lijkt Polen nu de betere papieren te hebben van de twee, want de rood-witten zijn regerend wereldkampioen en maakten in de finale van het WK een enorm statement door Brazilië met 3-0 te verslaan. Op de Olympische Spelen kwam het Poolse team in de laatste vier edities echter keer op keer niet verder dan de kwartfinale. Polen is één keer Olympisch kampioen geworden: het won in 1976 in het Canadese Montreal.
Bij de vrouwen zijn China, Servië en Brazilië de te kloppen teams. De Chinezen zijn sinds 2016 regerend olympisch kampioen, maar daarvoor wonnen de Brazilianen zowel in Peking als in Londen de gouden plak. Servië is momenteel wereldkampioen bij de vrouwen. In 2018 wonnen de Servische vrouwen in een zenuwslopende wedstrijd met 3-2 van de Italianen.

Het Chinese vrouwen volleybalteam tijdens de uitreiking van de gouden medaille in Rio

Foto: Getty Images

Programma

Voor de volle twee weken dat de Spelen duren is er volleybal te zien, want de actie begint op zaterdag 24 augustus al, als het olympisch vuur nog maar net brandt. Op deze pagina kun je het volledige volleybalprogramma nog eens rustig nalezen.

Waar te bekijken?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Tokio 2020
Tokio 2020 - Serbia - South Korea - Volleybal – Olympische hoogtepunten
08/08/2021 OM 08:16
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Franse volleyballers verslaan de Russische ploeg in een zinderende finale
07/08/2021 OM 16:25