EK Waterpolo | Nederlandse vrouwen pakken Europese titel met doelpunt in slotseconden

Pim Verhoeven

Geupdate 14/01/2024 om 08:25 GMT+1

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn naast wereldkampioen nu ook Europees kampioen geworden. Bij het EK in Eindhoven zorgde Bente Rogge in de laatste seconden van de wedstrijd voor de beslissende 8-7. Dat ging opnieuw ten koste van Spanje.

Bente Rogge van het Nederlandse waterpoloteam

Nederland begon de finale versus Spanje wat twijfelachtig. Waar de Nederlandse vrouwen juist moeite hadden met het creëren van kansen, grepen de Spaanse vrouwen juist iedere kans met beide handen aan. Judith Forca en Anni Espa zorgden in het eerste kwart voor een 0-2 stand. Met een treffer van Simone van de Kraats wist Nederland in het eerste kwart nog wel van de nul af te komen.

Aan elkaar gewaagd

Vervolgens zette Nederland door. De stand werd gelijk. Er kwamen nog wat extra doelpunten en bij het ingaan van het laatste kwart stond Nederland met 6-5 voor. In dit laatste kwart wist Spanje weer de stand gelijk te trekken naar 7-7. Met nog zes seconden te gaan durfde Bente Rogge een worp aan.
Een harde gooi en met een klein beetje geluk viel de bal via het achterhoofd van de Spaanse keeper precies achter de palen in het water. Er werd nog even gekeken of de bal wel volledig voorbij de doellijn was, maar na een goedkeurend knikje van de officials stond Nederland op de winnende eindscore. Spanje kwam nog wel met een wanhoopsworp, maar deze werd vrij gemakkelijk tegen gehouden door de Nederlandse keepster.

Wederom winst op Spanje

Een half jaar geleden werden de Nederlandse vrouwen al wereldkampioen en ook toen was Spanje de tegenstander. Die finale bleef net zo goed tot het laatst spannend, want er waren zelfs strafworpen nodig.