Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Amstel Gold Race | “Een grote opluchting” – Tom Pidcock offerde veel op voor zege in Zuid-Limburg

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 14/04/2024 om 17:32 GMT+2

In 2021 was Tom Pidcock er al eens dicht bij in de Amstel Gold Race, alleen destijds besliste de wedstrijdjury na het zien van de finishfoto dat Wout van Aert won. Nu was er geen tweede blik na de streep nodig, want de Brit van INEOS Grenadiers klopte Marc Hirschi en Tiesj Benoot met ruim verschil. “Nu kan ik veel meer genieten van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.”

Amstel Gold Race | “Een grote opluchting” – Tom Pidcock offerde veel op voor zege in Zuid-Limburg

In het flash interview werd hem al meteen gevraagd naar zijn eerste ‘echte’ zege in de Gold Race en wat die betekende. “Ik wilde nog zeggen dat het geweldig was om hier voor een tweede maal te winnen, maar dat kan nog wat controverse veroorzaken”, lachte de 24-jarige Brit.
“Het voelt heel erg goed. Dit jaar is zwaar geweest, want ik heb veel opgeofferd en ben veel van huis geweest om goed te zijn”, gaf Pidcock toe. “Om het dan eindelijk aan elkaar te knopen en de handen in de lucht te kunnen gooien betekent veel voor me. Ik koers hier altijd graag, dus deze zege is behoorlijk speciaal.”
Waarom hij zo van de Amstel houdt? “Dat weet ik niet”, aldus de nummer twee van 2021 en nummer drie van vorig jaar. “Ik doe het hier gewoon altijd goed. Het hele team stond vandaag achter me. Kwiato (Michal Kwiatkowski, red.) is erg goed in vorm maar gaf zich volledig voor mij. Om hem dan terug te kunnen betalen voelt heel erg bijzonder.”
picture

Amstel Gold Race | Tom Pidcock wint na knotsgekke finale – Snelste van een groep met vier

‘Genieten’

“Ik was half wel en half niet zeker van mijn zaak in aanloop naar de sprint”, gaf de olympisch kampioen mountainbike toe. “Na Parijs-Roubaix deed mijn hand pijn en kon ik amper sprinten. Ook had ik last van mijn schouder en kon ik nauwelijks mijn stuur vasthouden. Helemaal zeker was ik dus niet.”
Richting de Fromberg kwam de beslissende groep weg van de rest, op de Keutenberg werd het verschil uitgediept. “Ik wist dat het de bepalende groep zou zijn. Ik viel nog één keer aan en toen konden nog wat meer renners volgen en daarna kwam er nog een versnelling en konden Tiesj (Benoot) en nog wat anderen mee. Maar het draaide niet altijd alleen maar om de benen.”
Wat deze zege betekent in aanloop naar de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik? “De druk is eraf. Nu kunnen we gewoon koersen, ons best doen en mag ik zeggen meer van de koers genieten? Echt genieten zal het niet zijn als we bezig zijn… Eerlijk gezegd is dit een grote opluchting.”

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie