Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van België | Mathieu van der Poel demonstreert Tour-vorm met grandioze solo

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 17/06/2023 om 18:05 GMT+2

De koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour in en rond Durbuy was een prooi voor Mathieu van der Poel. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck kwam na een lange solo als eerste boven op de Muur van Durbuy. Hij gaat – mits hij bespaard blijft van materiaalpech en ander malheur – de Belgische rittenkoers ook winnen en toonde in aanloop naar de Tour de France aan in goede vorm te steken.

Ronde van België | Mathieu van der Poel demonstreert Tour-vorm met grandioze solo

Na sprintzeges voor Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen was in de derde etappe de Noorse talentvolle tijdrijder – maar nog veel meer – Søren Wærenskjold aan het feest geweest. De wereldkampioen tijdrijden voor beloften kon zich net niet meester maken van de leiderstrui, die was in handen van Mathieu van der Poel.
Alpecin-Deceuninck reed in de zwaarste etappe in en rond Durbuy dan ook fier aan de leiding van het peloton, zeker omdat ze naast de klassementsleider in diezelfde VDP ook gewoon de topfavoriet voor de ritzege in huis hadden.
Soudal Quick-Step gooide bij de voorlaatste passage van de finish de knuppel in het hoenderhok, maar kreeg geen reactie van de andere ploegen. Wel alert: de nummers één en twee van het klassement.

Definitieve demarrage

Op de beklimming van La Petite Somme, op 36 kilometer van de streep, vond Van der Poel het welletjes. Nadat Toms Skujins tempo had gemaakt voor Trek-Segafredo, trok de winnaar van Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix eerder dit jaar ten aanval.
Even leek Matje zich te vergalopperen, maar op een strook bergop waar de wind in de zij stond trok hij zelf nog eens door, terwijl het in de groep achter hem stilviel.
picture

Ronde van België | Eén aanval en het is genoeg - Mathieu van der Poel rijdt weg van de rest

Nummer drie en nummer vier

Mathias Vacek ging solo achter Van der Poel aan, maar de Nederlander bleek bekomen van zijn slechte moment. De kopman van Alpecin-Deceuninck ging in Durbuy op voor zijn derde seizoenszege.
Zonder pech moet daar op zondag in de slotrit een vierde winst van 2023 bij komen, namelijk de zege in het algemeen klassement van de Baloise Belgium Tour. Achter Van der Poel won Thibau Nys de sprint voor de tweede plaats, voor Casper Pedersen.

Uitslag vierde etappe (Durbuy-Durbuy)

1. Mathieu van der Poel - 4:09:42
2. Thibau Nys - + 0.16
3. Casper Pedersen - + 0.18

Algemeen klassement na rit vier

1. Mathieu van der Poel - 11:56:52
2. Søren Wærenskjold - + 0.40
3. Casper Pedersen - + 0.53

Waar kijk je?

De strijd om La Maillot Jaune gaat op 1 juli van start in het Baskenland. Mis geen enkele seconde van de strijd tussen wereldtoppers Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, maar ook mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert! De hele Tour is live te volgen via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie