Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Luik-Bastenaken-Luik | Pogacar wint wederom na mooie solo - verzet Van der Poel breekt op Redoute

Kevin van Nunen

Geupdate 21/04/2024 om 17:32 GMT+2

Tadej Pogacar is opnieuw winnaar geworden van Luik-Bastenaken-Luik. De Sloveen besliste in de Waalse heuvels een duel met Mathieu van der Poel in zijn voordeel… al werd het eigenlijk nooit een serieuze strijd. Pogacar viel aan op La Redoute, waarna niemand hem kon volgen en hij 35 kilometer solo naar de meet reed. Pogacar en Van der Poel staan nu allebei op zes gewonnen monumenten.

Luik-Bastenaken-Luik | Pogacar wint wederom na mooie solo - verzet Van der Poel breekt op Redoute

Vooraf was iedereen benieuwd of Van der Poel erin slaagde om het Pogacar in zijn eigen speeltuin lastig te maken. ‘Pogi’ voelt zich prima thuis in de heuvels, terwijl MVDP meer is van het opknallen van (kasseien)stroken. Na de dubbel Ronde van Vlaanderen/Parijs-Roubaix besloot hij het toch te proberen.
Het is Van der Poel echter niet gelukt om een vinkje te zetten achter Luik-Bastenaken-Luik en in feite zat dat er geen moment in. Van der Poel – en ook Tom Pidcock – hadden een perfect verloop van de koers nodig om te kunnen winnen. En het verloop was verre van perfect…
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Van der Poel moet in de achtervolging - oponthoud na grote valpartij

Van der Poel en Pidcock op achterstand

Van der Poel en Pidcock moesten al flink koersen om vooraan terug te keren, nadat ze slachtoffer waren geworden van een valpartij en mechanische pech. Het was al een klein wonder dat het alsnog kwam tot een samensmelting, omdat precies op dat moment nota bene het later onzichtbare Israel Premier Tech besloot te gaan rijden.
Met het pak eenmaal weer samen, was het wachten op de volgende ontwikkeling in koers. Die kwam maar niet. Diverse klimmetjes werden afgevinkt zonder veel actie. Pogacar bewaarde zijn aanval voor de Redoute en zodra hij op de pedalen ging staan, knakte de rest. Waarschijnlijk had ‘Pogi’ toen ook al gezien dat Van der Poel niet vooraan zat gepositioneerd.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Bekijk in samenvatting hoe Pogacar heerst op Waalse cols - Van der Poel derde

Pogacar is de baas, Van der Poel wordt derde

Nee, Pogacar was de baas in de Waalse heuvels. Zoals hij ook oppermachtig is in de Ronde van Lombardije. Tussen de vallende bladeren was Pogacar al driemaal de beste, achter Luik-Bastenaken-Luik (2021 en 2024) staan nu twee streepjes. Tel daar nog de Ronde van Vlaanderen bij op en de teller van gewonnen monumenten staat voor Pogacar op zes. Daarmee komt hij weer op gelijke hoogte met Van der Poel. Voor dat halve dozijn gewonnen monumenten had Pogacar slechts twaalf starts nodig.
Richting de toekomst lijkt Pogacar nu favoriet om het unicum te voltooien en alle vijf de monumenten te winnen. Hij wordt ertoe in staat geacht om Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix te kunnen winnen, terwijl Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije voor Van der Poel toch te hoog lijken gegrepen.
Er was even hoop door een zesde plaats in de corona-editie (2020) van La Doyenne, al lijkt dat anno nu toch een wat vertekend beeld te zijn geweest. Bizar genoeg won Van der Poel nog wel de sprint van een groep achtervolgers, waardoor hij uiteindelijk derde werd en zijn zesde plaats bij eerste deelname in Luik dus verbeterde. Romain Bardet bolde even eerder als nummer twee over de streep.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2024

1. Tadej Pogacar - 6:13:48
2. Romain Bardet - +1:39
3. Mathieu van der Poel - +2:02
4. Maxim van Gils - zt
5. Aurélien Paret-Peintre - zt

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel