Brabantse Pijl | Longo Borghini lost Vollering op beslissend moment en soleert naar zege in Overijse

Menno Waebeke

Geupdate 10/04/2024 om 15:03 GMT+2

Elisa Longo Borghini heeft de negende editie van de Brabantse Pijl op haar naam geschreven. De Italiaanse kampioen van Lidl-Trek was te sterk voor Demi Vollering op de Holstheide en kwam solo aan. Vollering werd daarachter op gepaste afstand nog wel tweede, Alexandra Manly sprintte vanuit het peloton naar een podiumplaats.

In een klassieker van 134,9 kilometer trokken de renners van Sint-Kwintens-Lennik naar Overijse. Vier vrouwen vormden de kopgroep van de dag, maar Laura Molenaar, Coryn Labecki, Karin Söderqvist en Emily Watts wisten ondanks de vier minuten voorsprong al snel dat zij weinig kans maakten voor de overwinning.
Vollering was de hele koers al bedrijvig en opende op dertig kilometer van de meet opnieuw de debatten. Alleen Longo Borghini en Alessia Vigilia - die daarvoor de oversteek had gemaakt naar de koplopers - konden de Nederlandse kampioen volgen.
Tijdens de laatste passage van de pittige Moskesstraat (500 meter aan 7 procent), moest ook Vigilia lossen.

Beslissende aanval

De twee sterkste vrouwen uit koers leken dan ook om de overwinning te gaan sprinten, maar daar dacht Longo Borghini toch nog anders over. Op de Holstheide liet de Italiaanse Vollering met een verschroeiende demarrage achter zich. Longo Borghini pakte snel een halve minuut en zag Vollering worstelen.
Longo Borghini kwam uiteindelijk solo aan met een voorsprong van 41 seconden op Vollering. De kopvrouw van Team SD Worx wist nog wel uit de greep van het peloton te blijven en werd tweede. Daarachter won Manly de sprint van Femke Gerritse en Shirin van Anrooij voor het podium.