Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dauphiné | Vingegaard niet te houden, komt ook in koninginnenrit solo over de streep

Wian Slendebroek

Geupdate 10/06/2023 om 16:10 GMT+2

Jonas Vingegaard heeft door een machtsvertoning op de Col de la Croix de Fer zijn positie als leider in het Criterium du Dauphiné verstevigd. De Deen van Jumbo-Visma ging met bijna zes kilometer te gaan op de pedalen staan, waarna niemand hem kon volgen. Vingegaard staat met een etappe te gaan fier aan de leiding van het klassement met een voorsprong van 2:11 minuten.

Dauphiné | Vingegaard niet te houden, komt ook in koninginnenrit solo over de streep

De renners moesten in een relatief korte etappe (148 kilometer) drie alpencols over. De Col de la Madeleine (24,8 km á 6,1%), de Col du Mollard (18,3 km á 5,7%) en als laatste de Col de la Croix de Fer (13,1 km á 6,1%). Op de top van deze klimmen liggen veel punten, waardoor het bergklassement er na vandaag heel anders uit zou zien.
Met name Victor Campenaerts was geïnteresseerd in de punten. Na een korte aanzet op de Col de la Madeleine schudde hij de rest van zijn medevluchters van zich af, waardoor hij de rest van de koers alleen op kop moest rijden.
picture

Dauphiné | Vingegaard geeft waarschuwing af aan Pogacar - Dagzege en geel met groot machtsvertoon

Jumbo rijdt door

Na een succesvolle klim op de Col du Mollard, waar hij ook als eerste bovenkwam, moest hij aan de voet van de slotklim het stokje overgeven aan de klassementsmannen. Veel waren daar niet meer van over, want Jumbo-Visma had met Nathan van Hooydonk, Dylan van Baarle en Altilla Valter behoorlijk doorgereden.
Vooral toen Valter de kop overnam slonk het pelotonnetje snel; er bleef een groepje van acht mannen over. Toen Valter wegstuurde en zijn kopman Vingegaard op kop kwam, was de wedstrijd meteen beslist.

Niemand kan of wil volgen

De concurrentie, niet bij machte of bang, reageerde niet toen hij op de pedalen ging staan. De Deense Tourwinnaar had nog 5 kilometer te rijden, maar had geen angst om alleen de steile Croix de la Fer op te rijden.
picture

Dauphiné | Bekijk hier de beslissende aanval van Vingegaard in de achtste etappe

Op de flanken kon alleen Adam Yates (UAE-Emirates) redelijk volgen, maar ook hij moest langzaam maar zeker steeds meer seconden prijsgeven. Uiteindelijk kwam hij op 41 seconden van de winnaar over de streep. Hij stijgt daardoor naar de tweede plek in het klassement. Die plek neemt hij over van Ben O’Connor die als vierde over de finish kwam.
Morgen wacht nog een loodzware dag met nog meer hoogtemeters dan vandaag. De slotetappe leidt naar Grenoble.

WAAR KIJK JE?

Het Critérium du Dauphiné is elke dag live te zien bij discovery+. Stream de koers reclamevrij en mis geen seconde van de belangrijke momenten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie