Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK Wielrennen | Bredewold verrast met Europese titel, komt alleen over de finish

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 23/09/2023 om 17:56 GMT+2

Mischa Bredewold verrassend Europees kampioene geworden. De Amersfoortse renster van SD-Worx kwam na een aanval in de laatste ronde als eerste boven op de VAM-berg bij Beilen. Lorena Wiebes zorgde voor een Nederlands 1-2’tje. Lotte Kopecky eindigde op plek drie. Het volledige podium is zo in handen van het succesteam SD-Worx.

EK Wielrennen | Bredewold verrast met Europese titel, komt alleen over de finish

De start werd gekenmerkt door chaos. Het peloton bleef niet achter de auto van de wedstrijdleiding en sloeg niet af naar een lokaal rondje door de straten van Meppel. Het peloton nam de snelste weg de stad uit, waardoor toeschouwers langs de weg teleurgesteld huiswaarts moesten keren. Het peloton kwam niet bij hun langs.
picture

EK Wielrennen | Peloton rijdt verkeerd bij start in Meppel, toeschouwers teleurgesteld langs weg

In het Drentse landschap probeerde de Nederlandse ploeg waaiers te creëren. Dit lukte niet en de rensters begonnen in een grote groep aan het lokale rondje met de VAM-berg als scherprechter. De klim op een voormalige vuilnisbelt werd dit jaar vijftien meter hoger. Vijfmaal zou het peloton het ‘dak van Drenthe’ beklimmen. De zesde keer volgde de finish op de oude top.

Koers geopend

Pas bij de tweede beklimming van de heuvel werd de koers geopend. De Zwitserse Elise Chabbey, De Italiaanse Soraya Paladin en de Servische Jelena Eric reden weg uit het peloton en kregen een maximale voorsprong van een halve minuut. Landen zonder vrouw in de kopgroep hielden hun benen stil en lieten Nederland het gat dichtrijden.
Met Shirin van Anrooij en Loes Adegeest kwam die Nederlandse ploeg inderdaad terug vlak voor de vierde beklimming van de VAM-berg. Een onrustige periode volgde met aanvallen van rensters die niet weg konden blijven. Voor Nederland probeerden Riejanne Markus en Floortje Mackaij weg te blijven.
picture

EK Wielrennen | Bredewold hield zich met aanval niet aan teamafspraak - “Dit was niet het plan"

Pas op 10 kilometer van de finish ontstond er een aanval die mogelijk goed genoeg zou zijn voor de winst. Mischa Bredewold koos een goed moment om haar aanval te plaatsen en had al snel een grote voorsprong. De renster van SD-Worx kreeg een maximale voorsprong van 30 seconden, maar vlak voor de laatste beklimming was deze voorsprong teruggelopen naar 15 seconden.
Dat bleek uiteindelijk voldoende voor de winst. Hoewel de Nederlandse ploeg hard op kop reed om Lorena Wiebes te lanceren bleef Bredewold vooruit. Titelverdedigster Wiebes kwam als tweede over de streep.

Waar kijk je?

Natuurlijk zijn ook de Europese kampioenschappen wielrennen te volgen via Eurosport en discovery+. Rijdt Wout van Aert zich in de prijzen en wat mogen we verwachten van Demi Vollering en wereldkampioene Lotte Kopecky? Mis geen seconde van het EK wielrennen in Drenthe!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie