Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK wielrennen | UCI vraagt om opheldering Zwitserse bond na doorfietsen Stefan Küng

Mathieu Hilgersom

Geupdate 22/09/2023 om 16:33 GMT+2

De UCI heeft de Zwitserse wielerbond gevraagd of het juiste protocol is gevolgd na de vreselijke val van Stefan Küng tijdens de inidividuele tijdrit van het EK in Emmen, meldt het Deense Ekstra Bladet. De 29-jarige specialist op dit onderdeel kwam zwaar gehavend over de streep en bleek achteraf een hersenschudding te hebben opgelopen.

EK wielrennen | Stefan Küng beleeft angstaanjagende val - helm aan gort na botsing met hekwerk

De regels van de UCI, die sinds twee jaar gelden, spreken voor zich. Bij een ernstige val op het hoofd moet de ploeg de renner eerst checken op een mogelijke hersenschudding voordat hij weer op zijn fiets mag stappen. Dat de Zwitsers een vermoeden van een hersenschudding konden hebben, lijkt voor zich te spreken. De helm van Küng was immers flink beschadigd.
De UCI gaat nu het gesprek aan met de Zwitserse bond of zij het juiste protocol hebben gevolgd. Wanneer dit niet het geval is geweest, volgen mogelijk maatregelen.
picture

EK Wielrennen | Britse tienersensatie Joshua Tarling oppermachtig in Drenthe

Ongelukkige botsing

Küng was woensdag op weg naar een goede tijd in Emmen. Door zijn ongelukkige en bizarre botsing met de hekken eindigde hij echter slechts als elfde. De winst ging naar de talentvolle Brit Joshua Tarling door Stefan Bissegger en Wout van Aert te verslaan.
Ook de aanleiding van de val roept vraagtekens op. Küng reed immers in de zogenaamde head-down tijdritpositie voor aerodynamische voordelen. Hierdoor had hij geen goed zicht op de weg.
Voormalig UCI- en British Cycling-president Brian Cookson sprak zich direct na de val al openlijk uit over deze kwestie. "De bizarre trend van de head-down tijdritpositie slaat weer toe", schreef hij op social media. "De UCI moet naar de technische regels kijken om dit te kunnen stoppen."

Waar kijk je?

Natuurlijk zijn ook de Europese kampioenschappen wielrennen te volgen via Eurosport en discovery+. Rijdt Wout van Aert zich in de prijzen en wat mogen we verwachten van Demi Vollering en wereldkampioene Lotte Kopecky? Mis geen seconde van het EK wielrennen in Drenthe!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie