Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Gent-Wevelgem | Van der Poel neemt het op tegen scala aan topsprinters in afsluiting van superweek - Voorbeschouwing

Menno Waebeke

Geupdate 24/03/2024 om 09:55 GMT+1

Op woensdag de Classic Brugge-De Panne, vrijdag de E3 Saxo Classic en als kers op de taart Gent-Wevelgem op zondag. Voor de liefhebber van de Vlaamse klassiekers is deze week een absoluut hoogtepunt van het wielerjaar. Tijdens het sluitstuk rondom Wevelgem neemt Mathieu van der Poel het op tegen topsprinters als Olav Kooij, Mads Pedersen en Arnaud De Lie. Lees hier de volledige voorbeschouwing.

Gent-Wevelgem | Van Aert en Laporte herhalen op de Kemmelberg kunststukje uit E3 Classic

Editie 2023

Vaak eindigt Gent-Wevelgem in een sprint met een grote groep, maar vorig jaar waren twee renners simpelweg te sterk voor de rest. Wout van Aert en Christophe Laporte reden samen weg op de laatste passage van de Kemmelberg en werden nooit meer teruggezien door de concurrentie.
Bij de finish gebeurde er wel nog iets opmerkelijks. Van Aert besloot de overwinning te laten aan zijn ploeggenoot Laporte, een sprintje kwam er dus niet. Dat besluit kwam Van Aert in zijn eigen land op veel kritiek te staan, maar zelf was hij duidelijk. "Christhope is een geweldige ploeggenoot! Het is ongelooflijk om weer op deze manier een koers te winnen.”
picture

Gent-Wevelgem | Laporte en Van Aert zetten uitroepteken achter droomweek Jumbo Visma

Parcours

Hoewel de naam anders doet vermoeden, ligt de startplaats van Gent-Wevelgem al een hele poos niet meer in Gent. In deze editie stappen de renners op de fiets in Ieper. De eerste 100 kilometer vanuit de stad – die vol zit met verhalen uit de Eerste Wereldoorlog – is weliswaar nog vlak, vandaar ook enkele passages over de zogeheten plugstreets, maar daarna gaat het koersen pas echt beginnen.
De renners nemen de zware passage door De Moeren, waar de wind vrij spel heeft. En wind lijkt er zondag inderdaad te staan! Daarna staan onder meer pittige hellingen als de Scherpenberg, Baneberg, Monteberg en Kemmelberg. Alle heuveltjes moeten twee keer worden overwonnen, de gevreesde Kemmelberg zelfs drie keer.
Na de top van de laatste keer Kemmel is het nog zo'n 34 kilometer naar de finish. Daar ligt dan ook de sleutel voor veel ploegen om hun sprinter weer in kansrijke positie te brengen. Krijgen een aantal sterke klimmers te veel ruimte, kan de vogel wel eens gevlogen zijn. Zeker als die vogel Van der Poel genaamd is en als die vogel net als tijdens de E3 Saxo Classic al vroeg zijn kooitje verlaat.
picture

E3 Saxo Classic | Wout van Aert valt op Paterberg, koers beslist? Van der Poel versnelt!

Favorieten

Van Aert ontbreekt dit jaar op de startlijst en dus zal zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel maar al te graag een gooi doen naar de zege. De Nederlander moet het verschil maken op de Kemmel en heeft als voordeel dat die drie keer wordt beklommen, maar heeft altijd nog zijn ploeggenoot Jasper Philipsen achter de hand.
In Milaan San-Remo won Philipsen, gaan zondag alle ballen op Van der Poel? MVDP streepte vrijdag de E3 Saxo Classic af, wat van Gent-Wevelgem één van de weinige koersen in het voorjaar maakt die hij nog niet op zijn naam schreef.
Ondanks de afwezigheid van Van Aert stuurt Visma-Lease a Bike gewoon een sterke ploeg naar Ieper. Onder anderen Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Olav Kooij staan op de startlijst. Benoot moet het hebben van een kleinere groep, Kooij hoopt op een sprint.
De winnaar van vorig jaar – Laporte dus – werd ziek in Milaan-San Remo en dus is het afwachten hoe het staat met zijn fitheid. Het lijkt zelfs even afwachten op de Europees kampioen überhaupt wel van start gaat. Datzelfde geldt overigens voor Benoot, die na het openingsweekend niet meer koerste als gevolg van een breuk in zijn heiligbeen.
picture

Milaan-Sanremo | Jasper Philipsen wint eerste Monument na prachtig teamwork van Mathieu van der Poel

Blik aan sprinters

Voor de favorieten kunnen we gerust een blik aan goede sprinters opentrekken. Voor Tim Merlier, Arnaud Démare, Jordi Meeus, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Jonathan Milan, Pascal Ackermann, Lauren Pitchie en Dries van Gestel zijn de heuvels normaal gesproken te zwaar. In een grote groep kunnen ze echter zomaar eens meedoen voor de zege.
Kijken we naar de sprinters die zich al bewezen hebben in het zware klassiekerwerk, komen we een aantal grote favorieten tegen. Mads Pedersen (winnaar in 2020) liet zien in vorm te zijn met zijn vierde plek in San Remo, Michael Matthews werd daar zelfs knap tweede.
picture

Le Samyn | De Lie valt en is woest

Sterke beren

Voor Arnaud De Lie is het een seizoen met pieken en dalen. De Belg van Lotto Dstny viel lelijk in Le Samyn, was niet fris in Parijs-Nice, maar herstelde zich met een vierde plek in de GP de Denain. Een De Lie in vorm is in alle scenario's een serieuze kanshebber voor de overwinning.
Twee andere sterke mannen die we niet onbenoemd kunnen laten zijn Matej Mohoric en Stefan Küng. Mohoric is het hele seizoen al bij de pinken met onder meer een vijfde plaats in Strade Bianche en een zesde plaats in Milaan San-Remo. De Zwitser Küng was een tijdje afwezig door privé-omstandigheden, maar is helemaal terug om te knallen.
picture

Bredene Koksijde Classic | Arnaud De Lie tart met alle wielerwetten en sprint naar eerste waaier

Outsiders

In een koers als Gent-Wevelgem zijn er niet slechts tien renners die de koers kunnen winnen en daarom noemen we ook nog een aantal serieuze outsiders. Wat denk je bijvoorbeeld van oud-winnaar Biniam Girmay, Magnus Sheffield, Jasper Stuyven, Nils Politt, Alexander Kristoff, Søren Wærenskjold en Matteo Trentin? Girmay hoopt ongetwijfeld wel op lekker lenteweer, want de regen was er voor hem teveel aan tijdens de E3 Saxo Classic. Uitgewoon rolde hij binnen.
picture

Gent-Wevelgem | Sensatie in Wevelgem - Eritrese Girmay zorgt voor eerste Afrikaanse klassiekerwinst

Eurosport-sterren

**** Jasper Philipsen
*** Mathieu van der Poel, Mads Pedersen
** Olav Kooij, Michael Matthews, Arnaud De Lie
* Matej Mohoric, Biniam Girmay, Jonathan Milan, Tim Merlier

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie