Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro Donne | Van Vleuten boekt in roze trui tweede dagzege, Niedermaier uit koers na harde val

Kevin van Nunen

Geupdate 05/07/2023 om 15:04 GMT+2

Annemiek van Vleuten heeft nog maar eens bewezen dat ze verreweg de beste renster in koers is tijdens de Giro Donne. Van Vleuten was al draagster van de roze trui en liet de rest staan onderweg richting Canelli, waar pas na een vervelende kuitenbijter werd gefinisht. De renster van Movistar won haar tweede etappe – weer solo – en zag met Antonia Niedermaier opnieuw een concurrente uitvallen.

Giro Donne | Van Vleuten boekt in roze trui tweede dagzege, Niedermaier uit koers na harde val

Van Vleuten miste in de afdaling dinsdag zelf een bocht, maar dat bleef zonder erg. Achter haar ging Elisa Longo Borghini rechtdoor en hoewel breuken haar bespaard bleven, waren de gevolgen nog altijd merkbaar woensdagochtend waarna Lidl-Trek besloot de Italiaans kampioene niet meer te laten starten.
Het lijkt alsof er een vloek zit op de tweede plaats van het algemeen klassement, want voordat de finale écht losbarstte, moest ook Niedermaier opgeven. Ze werd door Urska Zigart totaal onbedoeld van de fiets gereden, maar haar verwondingen logen er op het eerste oog niet om. De Duitse bloedde uit haar knieën en mond en werd per ambulance afgevoerd. Ook Zigart viel uit de Giro Donne.
De beklimming van de Calosso was voor Van Vleuten aanleiding om ouderwets op de pedalen te gaan staan en er tussenuit te knijpen. Zo gezegd, zo gedaan. De roze trui pakte een voorsprong van een seconde of 15 en zag haar marge verder oplopen in de dalende lijn naar Canelli.
picture

Giro Donne | Van Vleuten mist bocht zonder erg, Longo Borghini valt lelijk en verliest veel tijd

Wiebes knalt slotklim op

Eenmaal in Canelli wachtte nog een laatste opdracht in de vorm van een pittig klimmetje richting de streep. Dit werk kan een Van Vleuten in vorm echter als geen ander aan en dus was de vraag niet of Van Vleuten zegevierde, maar met welke voorsprong. De marge bedroeg uiteindelijk 20 seconden op Lorena Wiebes, die veel meer kan dan puur sprinten en tegenwoordig omhoog knalt op zulke klimmetjes. Fem van Empel bolde als negende binnen.
Met nummer drie Veronica Ewers ergens halverwege de tweede groep komt de roze trui superstrak om de schouders van Van Vleuten, die jaagt op haar vierde eindzege in de Giro Donne. Het onderlinge verschil bedraagt nu meer dan drie minuten, 3:03 om precies te zijn. Juliette Labous staat derde op 3:39.
De tweede grote ronde van het jaar duurt nog tot en met zondag en we zagen al tweemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit, dus zelfs voor Van Vleuten luidt het devies ‘scherp blijven’.
picture

Giro Donne | Eerste dagzege Van Vleuten in regenboogtrui levert direct roze trui op

WAAR KIJK JE?

De Giro Donne is van de eerste tot en met de laatste etappe live te volgen via Eurosport en discovery+. Van de start in het prachtige Toscane tot de finish op het pittoreske Sardinië: mis niets van de 34ste Giro Donne met Annemiek van Vleuten en Marianne Vos!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie