Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vuelta Femenina | Charlotte Kool sterkste in lange sprint, Marianne Vos in het rood

Pim Verhoeven

Geupdate 02/05/2023 om 17:48 GMT+2

Charlotte Kool heeft de tweede etappe van de Vuelta Femenina gewonnen. De sprintster van DSM was de sterkste in een hele zware en lange sprint. Marianne Vos werd tweede en neemt het rood over van ploeggenote Henderson. Chloe Dygert kwam als derde over de streep na een late aanval die ze, achteraf, te vroeg inzette.

Vuelta Femenina | Charlotte Kool sterkste in lange sprint, Marianne Vos tweede en de rode trui

De tweede etappe van de Vuelta Femenina was op papier een aparte. Met een tussensprint aan de voet van de enige beklimming van de dag was het een kwestie van wachten.

Wachten

Corale Demay (St Michel-Mavic-Auber93) en Iuriani Blanco (Laboral Kutxa Fundacion Euskadi) probeerden het nog wel in de vlucht van de dag, maar op 38km van de meet werden de twee al teruggepakt. Op datzelfde moment was er bij een bocht naar rechts een kleine valpartij in het peloton.
Iedereen kon weer opstappen, maar de inspanning die de Italiaanse favoriet Silvia Persico moest leveren om terug te komen kon ze missen al kiespijn. Zonder problemen wist ze de aansluiting vijf kilometer later weer te maken.
picture

Vuelta Femenina | Jumbo-Visma is de snelste tijd in ploegentijdrit - Anna Henderson pakt rode trui

Bijzondere klim

In aanloop naar die tussensprint ontstonden er treintjes en lead outs. De streep lag echter plots op de weg en de enige renster die er echt een versnelling uit leek te gooien was Femke Markus. Daarna zakte het tempo volledig in en begon het peloton aan de enige beklimming van de dag. 7 kilometer aan 1.3% gemiddeld.
Vanwege de verschillende korte afdalingen op de weg naar de top viel het hellingspercentage een stuk lager uit dan de werkelijkheid, maar de klim was verder ook niet zwaar genoeg om de enkele aanvalsters een voorsprong te bieden.

Dygert is terug!

Het peloton reed alles weer dicht en kon zich vervolgens opmaken voor een sprint. Op 500 meter van de meet vloog Chloe Dygert weg uit het peloton. De makkelijk herkenbare knalroze schoenen brachten het vermogen van de Amerikaanse over op de pedalen, maar de aanval bleek, achteraf, te vroeg ingezet. Op 80 meter van de meet kwamen Marianne Vos en Charlotte Kool langszij. Vos keek wat om zich heen, waarschijnlijk voelde ze Kool al opkomen, en de renster van DSM bleef sprinten.

Podium

Daarmee wint Kool haar eerste etappe in een Grote Ronde. Marianne Vos neemt vanwege de bonificatieseconden wel de rode trui over van ploeggenote Anna Henderson. In het algemene klassement staat Dygert op de tweede plaats, slechts een seconde achter vos, Femke Markus op de tweede plaats.

WAAR KIJK JE?

De Vuelta España Femenina volg je in 2023 een week lang op Eurosport. Stream je de allereerste grote ronde van wielerjaar 2023 liever zonder reclame? Ga dan naar discovery+
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie