Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vuelta Femenina | Van Vleuten - "Dit was heel zwaarbevochten, want ik had geen topdag"

Tobias Kappelle

Geupdate 07/05/2023 om 20:32 GMT+2

Annemiek van Vleuten won de nieuwe versie van de Vuelta Femenina. Na een bloedstollend gevecht met Demi Vollering hield Van Vleuten op Lagos de Covadonga enkele seconden over om de rode trui definitief in de wacht te slepen. Na afloop geeft Van Vleuten aan dat het zeker niet makkelijk geweest is vandaag en dat ze veel aan haar team te danken heeft.

Vuelta Femenina | Van Vleuten houdt stand en verslaat Vollering in strijd om rode trui

Dat het niet vanzelf ging dit jaar laat Van Vleuten weten op haar eigen website: “Dit is een heel zwaar bevochten Vuelta, maar ook daarom een hele mooie. Ik denk dat ik iedereen in de ploeg een rode trui verschuldigd ben, want dit was écht een teamprestatie."
"Dat zeg je natuurlijk altijd, maar dat was deze week ook absoluut zo. Marlen Reusser viel vandaag namens SD worx aan tussen de twee beklimmingen en toen had ik heel veel aan mijn ploeg, die het gat voor me hebben dichtgereden. Dan weet je dat je het zelf op de laatste klim af moet gaan maken.”
picture

Vuelta Femenina | Vollering feliciteert op het podium Van Vleuten in de rode trui

Geen topdag

Op de slotklim had Van Vleuten het lastig, maar breken deed ze niet: “In het begin was ik niet heel erg onder de indruk van het tempo. We gingen wel lekker, maar op een gegeven moment werd het tempo best wel opgeschroefd."
"Ik denk dat ik gisteren ook wel een flink jasje uit heb gedaan om zoveel mogelijk tijdwinst te pakken, maar die tijdwinst heb ik ook nodig gehad om het vandaag winnend af te kunnen sluiten. Die rit zat echter wel in mijn benen, in combinatie met dat ik vandaag niet echt een top-top-top dag had. Gisteren voelden mijn benen beter.”
picture

Vuelta Femenina | Van Vleuten slaat slag en pakt een minuut, Vollering grootste slachtoffer

Eigen tempo

Uiteindelijk besloot van Vleuten haar eigen race te rijden: “Op de slotklim reden ze zo’n comfortabel tempo dat ik dacht dat ik mijn eigen tempo wilde rijden. Met een kilometer of vijf te gaan heb ik Vollering en Realini laten gaan en ben ik mijn eigen tempo gaan rijden. Dat was ook mijn plan."
"Ik wilde me niet helemaal over de kook laten gaan, doordat ze me helemaal in het rood zouden rijden. Dan weet je wel dat het nog een lange weg is tot de finish. Pas met 1,7 kilometer te gaan, ging het naar beneden. Het was daarbij super mistig en ik moest echt op mijn Garmin kijken om te zien waar de weg naartoe ging. Dan zit je al zover in het rood, dat je wel echt de concentratie moet blijven houden.”
Uiteindelijk was het de laatste sprint die ervoor zorgde dat Van Vleuten net genoeg tijd overhield. “Ik heb geprobeerd om alles wat ik nog in me had, eruit te knijpen. Met de negen seconden die ik over hield, blijkt wel dat ik alle seconden die ik gisteren heb gepakt, vandaag absoluut nodig had om het winnend af te sluiten.”
picture

Vuelta Femenina | Van Vleuten komt bijna in problemen door waaiers en mist bidon

WAAR KIJK JE?

Alle grote koersen in het vrouwenwielrennen kijk je live via de kanalen van Eurosport en discovery+. De Vuelta Femenina is weliswaar afgelopen, maar de Giro Donne en Tour de France Femmes volgen deze zomer nog!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie