Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vuelta Femenina | "Heel toevallig" - Vollering bekritiseert aanval Van Vleuten tijdens plaspauze

Matthijs Klerkx

Geupdate 07/05/2023 om 11:52 GMT+2

In de zesde etappe van de Vuelta Femenina greep Annemiek van Vleuten de macht. Ze versnelde met haar ploeg tijdens een plaspauze van leidster Demi Vollering. Volgens de wereldkampioene het plan omdat er wind op de kant stond, de grote slokop van dit wielervoorjaar kon niet echt leven met die uitleg.

Vuelta Femenina | Van Vleuten slaat slag en pakt een minuut, Vollering grootste slachtoffer

Lang kon ze niet genieten van haar rode leiderstrui. Demi Vollering won de vijfde etappe richting de Mirador de Peñas Llanas en kon zich achteraf in het rood hijsen, maar had niet gedacht 24 uur later haar grote concurrente om eindwinst in La Vuelta Femenina - de 40-jarige wereldkampioene Annemiek van Vleuten - die begeerde trui af te zien pakken.
Nog voor de live-uitzending stopte Vollering voor een plaspauze. Hoewel het een ongeschreven regel is dat er tijdens een plaspauze - en al zeker die van de leidster in koers - niet wordt aangevallen, had Movistar Team van Van Vleuten een plannetje. Samen met Trek-Segafredo en Jumbo-Visma trokken ze de boel op de kant.
picture

Tour de France Femmes | Plaspauze! Hoe werkt het als rensters moeten plassen in de koers?

Vooropgezet plan

Volgens Van Vleuten een vooropgezet plan. "Onze ploegleider vroeg of we zin hadden om koers te maken", zo staat te lezen op haar website. "We zouden naar rechts draaien en dan ging het volle bak op de kant. Onze ploegleider Jürgen Roelandts was vooruit en checkte iedere keer de wind. Hij gaf aan dat het flink waaide en de wind vol op de kant stond. Wij gingen ervoor en verrasten de boel."
Volgens de wereldkampioenen was het 'een smetje' dat Vollering en anderen van Team SD Worx gingen plassen. "Maar aan de andere kant moet je ook slim zijn als het gaat om wanneer je kunt stoppen. Ik wil duidelijk maken dat ons plan al gemaakt was voordat zij gingen stoppen."

'Als het zo moet'

Vollering was het niet meteen eens met de uitleg van Van Vleuten. "Het was een baaldag. Teleurstellend dat het zo moet gebeuren, maar we zijn erop gebrand morgen één en ander recht te zetten", reageerde ze op de website van Team SD Worx. Morgen volgt de slotetappe, de koninginnenrit naar Lagos de Covadonga.
"Op zeventig kilometer van de streep moesten ik en nog enkele andere rensters van ons team plassen. Maar er leek niets aan de hand, want het peloton reed een sloom tempo", aldus Vollering. "Vlak nadat onze rensters een plaspauze namen gingen Movistar, Jumbo-Visma en Trek-Segafredo vol rijden", verklaarde ploegleidster Anna van der Breggen, in het verleden ook een voorname tegenstandster van Van Vleuten.
"Er werd al snel een groep gelost en de jury besliste barrage te maken. De auto's moesten er tussenuit en zo konden we moeilijk terugkeren na de plaspauze", voegde Van der Breggen toe. "Het volledige team heeft zich leeggereden tot aan de eerste beklimming en daarna ben ik zelf vol gegaan", blikte Vollering terug.
Ze was dan ook niet te spreken over de move van Van Vleuten. "Dat Annemiek zegt dat het plan sowieso was om daar te versnellen is logisch. Het is wel heel toevallig allemaal. Ze hebben er alles aan gedaan om me uit het rood te rijden. Dit is topsport, ik verwacht niets cadeau te krijgen. Maar als je het zo wilt doen is dat zonde. Ik baal als een stekker."

Waar kijk je?

Wint Vollering op grinta, of is het toch Van Vleuten die met de eindzege gaat lopen? Je volgt de slotrit van de Vuelta Femenina natuurlijk bij Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie