Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Strade Bianche | Kopecky en Vollering vs Vos in een arena van witte wegen - Preview

Matthijs Klerkx

Geupdate 02/03/2024 om 10:57 GMT+1

Marianne Vos zorgde er in de Omloop Het Nieuwsblad in één klap voor dat het schrijven van voorbeschouwingen voor de belangrijkste vrouwenkoersen een stuk minder eentonig is geworden. Kan de ervaren Nederlandse een volgend hiaat op haar indrukwekkende palmares wegwerken en Strade Bianche winnen? Daar hebben Lotte Kopecky en Demi Vollering ook nog een hartig woordje over te spreken…

Strade Bianche | Vollering verslaat Kopecky na spannende sprint en schrikmoment met paard

Parcours

Waar bij de mannen de route van en naar Siena is uitgebreid voor de 2024-editie, blijft bij de vrouwen het parcours vrijwel ongewijzigd. Toscane en haar romantische Strade Bianche, Italiaans voor ‘witte wegen’, vormen het decor voor een prachtige wielerklassieker die binnen een mum van tijd het hart van iedere wielerliefhebber heeft gestolen.
In totaal krijgen de vrouwen twaalf grindstroken voor hun kiezen. De belangrijkste zijn die van San Martino in Grania (strook 5, die begint op 77 kilometer van de streep), de Colle Pinzuto (strook 7 en 11) en Le Tolfe (strook 8 en 12). Net als de heren mogen ook de dames twee keer een finalelus afleggen, al is het niet twee keer dezelfde lus.
Na dik 135 kilometer koers komt het, tenzij er een soliste vandoor is gegaan, allemaal aan op de krachtpatserij wanneer men in Siena door de poort heen rijdt, een vlugge links-rechts-chicane pakt en de Via Santa Caterina bestormt. Op de plaveien volgt eerst een stevige kuitenbijter en dan enkele haakse bochten, voor de winnares het Piazza Del Campo betreedt.
picture

Omloop Het Nieuwsblad | Fan gooit bier in gezicht Marianne Vos op Muur van Geraardsbergen

Deelneemsters

Een blik op de erelijst van deze Italiaanse voorjaarskoers zegt genoeg: hier winnen alleen maar sterke rensters. Megan Guarnier, Lizzie Deignan, Elisa Longo Borghini, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Chantal van den Broek-Blaak, Lotte Kopecky en Demi Vollering prijken tot nu toe op de roll of honour, wie komt er in 2024 bij?
Het is op de lijst der deelneemsters mooi om er even Puck Pieterse uit te pikken. De Nederlandse alleskunner, vorig weekend werd ze nog achtste in de Omloop Het Nieuwsblad, reed natuurlijk een zware zomer van 2023 op de mountainbike en plakte er ook nog een serieus crossprogramma achteraan.
Haar debuut op het allerhoogste niveau in het vrouwenwielrennen? Inderdaad, dat was vorig jaar in Toscane. Bij haar eerste beurt werd ze vijfde en liet ze vooral zien hoe ongelooflijk veel makkelijker ze zich over de witte wegen manoeuvreert dan haar collega’s.
We zijn benieuwd of andere erkende crossers als Shirin van Anrooij en Marianne Vos ook hun technische bagage op de fiets kunnen inzetten om het verschil te maken. Al hoeft wat dat betreft baanrenster (van origine) Kopecky niets te vrezen natuurlijk.
picture

Strade Bianche | Demi Vollering schrikt zich kapot van losgeslagen paard in de koers

Favorieten

Daarmee zijn we meteen aanbeland bij de topfavoriete, of toch niet? Vorige week in de Omloop Het Nieuwsblad was het eigenlijk niet de vraag of, maar hoe Kopecky de eerste Vlaamse afspraak zou gaan winnen.
Twee jaar geleden verraste ze vriend en vijand door bergop de maat te nemen van Van Vleuten in deze koers. Vorig jaar kwam er echter een kink in de kabel; onderweg leek Kopecky de beste van de kopgroep, maar in Siena bleek dat ook Demi Vollering nog goede benen had. Het werd een strijd tot op de streep, de Nederlandse zegevierde.
Vollering lijkt echter, afgaande op haar prestaties tussen Gent en Ninove vorige week zaterdag, in iets mindere doen dan de wereldkampioene. Dus mogen we Kopecky alsnog een trede hoger zetten.
In de Omloop won Vos dus en liet ze vooral haar ouderwetse snedige versnellingen (of toch het beantwoorden van de demarrages van Kopecky) bergop zien. Die zal de 36-jarige opnieuw boven moeten halen in een koers die ze gek genoeg nooit won.
Andere namen om op te letten? Naast de reeds genoemde Pieterse en Van Anrooij denken we dan vooral aan Ashleigh Moolman-Pasio, Kasia Niewiadoma, Marta Cavalli, Yara Kastelijn, Elisa Longo Borghini, Mavi García, Juliette Labous en Silvia Persico.
picture

Omloop Het Nieuwsblad | Vos doet het onmogelijke, half jaar na zware operatie verslaat ze Kopecky

****
Lotte Kopecky
***
Demi Vollering & Marianne Vos
**
Elisa Longo Borghini, Kasia Niewiadoma & Puck Pieterse
*
Yara Kastelijn, Ashleigh Moolman-Pasio, Silvia Persico & Shirin van Anrooij

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie