Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vuelta Femenina | Van Vleuten slaat slag en pakt een minuut, Vollering grootste slachtoffer

Kevin van Nunen

Geupdate 07/05/2023 om 11:52 GMT+2

Net als in het voorjaar won Annemiek van Vleuten niet, weer niet, maar desondanks is ze de winnares van de dag na de zesde etappe van La Vuelta Femenina. Ondanks een verloren sprint van Gaia Realina deed Van Vleuten prima zaken in de strijd om de rode trui. Ze pakte een dikke minuut, terwijl Demi Vollering de halve etappe op achterstand reed.

Vuelta Femenina | Van Vleuten slaat slag en pakt een minuut, Vollering grootste slachtoffer

Het was lang wachten voor Van Vleuten, die er in het klassieke voorjaar niet aan te pas kwam tegen het oppermachtige SD Worx, en ze zit nog steeds in de wachtkamer, maar het lijkt erop dat in de Vuelta Femenina alles op z’n plek valt. Ze werd in de eerste bergrit al tweede, vlak achter Vollering, en sloeg een dag later keihard toe.
Van Vleuten en Vollering voerden opnieuw een vrouw-tegen-vrouwgevecht, maar dan wel indirect. Vollering raakte op achterstand, naar verluidt bij een plasstop, en keerde nooit meer terug vooraan. Vollering zag rijdend in de rode trui, haar achterstand verder en verder oplopen.
picture

Vuelta Femenina | Mooie beelden - Demi Vollering troost pechvogel Niamh Fisher-Black

Van Vleuten sleurt op kop

Het verschil was binnen de kortste keren een minuut, maar Vollering had toen de Alto de Fuente de las Varas en Puerto de Campo El Hayal nog om tijd goed te maken. Vollering kwam gerekend in posities inderdaad terug, maar Van Vleuten zat ondertussen ook niet stil en ging volle bak zodra de weg bergop liep. Vorig jaar sloeg ze op min of meer hetzelfde parcours ook al toe onderweg naar eindwinst.
Terwijl Vollering een serieus jasje uitdeed, werd het verschil alleen maar groter. Van een minuut naar een dikke minuut, naar een kleine twee minuten. Slechts Gaia Realini kon aanhaken bij de regenboogtrui en dat leek voor Van Vleuten nog niet eens zo gek, al kreeg ze op het vlakke stuk weinig steun. De Italiaanse spaarde al haar energie voor de eindsprint en was inderdaad nipt de snelste.
Dankzij hulp van de SD Worx-ploeggenoten bij wie ze was teruggekeerd, bedroeg de achterstand van Vollering op de finish in Laredo weer een dikke minuut in plaats van bijna twee. Desondanks was de frustratie natuurlijk groot, want wellicht is hier een kans op winst van een grote ronde in rook opgegaan.
picture

Tour de France Femmes | Plaspauze! Hoe werkt het als rensters moeten plassen in de koers?

Minuut verschil

Voor het klassement van Van Vleuten vormde en vormt Realini geen gevaar en de winnares van de dag was snel aangewezen. Van Vleuten neemt de rode trui over van Van Vleuten met simpel gezegd een minuut voorsprong, terwijl ‘slechts’ de slotrit met finish bovenop Lagos de Covadonga nog resteert.
Met Van Vleuten in de rode trui, gevolgd door Vollering (+1:11) op de tweede plaats en Riejanne Markus (+1:23) als nummer drie zijn de plekken één, twee en drie in het algemeen klassement in handen van rensters uit Nederland.

WAAR KIJK JE?

De Vuelta España Femenina volg je in 2023 een week lang op Eurosport. Stream je de allereerste grote ronde van wielerjaar 2023 liever zonder reclame? Ga dan naar discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie