Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Vuelta Femenina | Vollering deelt de eerste klap uit aan Van Vleuten met etappewinst en rode trui

Mathieu Hilgersom

Geupdate 05/05/2023 om 15:43 GMT+2

Demi Vollering heeft de vijfde etappe in La Vuelta Femenina gewonnen. De renster van SD Worx was op de slotklim naar Mirador de Peñas Llanas de beste van een elitegroep. Ze klopte in een direct duel Annemiek van Vleuten en nam daarmee ook de rode trui over van Marianne Vos die tijdens de eerste klim van de dag al de betere klimmers had moeten laten gaan.

Vuelta Femenina | Vollering deelt de eerste klap uit aan Van Vleuten met etappewinst en rode trui

De zware klim naar de Puerto de Navafría zorgde voor de eerst schifting in het peloton, mede door het hoge tempo van FDJ-Suez. Slechts 21 rensters bleven vooraan over. Naast Vos was ook Liane Lippert een opvallende afwezige. Dit zorgde ervoor dat titelverdediger Annemiek van Vleuten al vroeg in de koers geïsoleerd kwam te zitten.
Movistar probeerde dit nog te voorkomen door in de tweede groep flink gas te geven. In dienst van Lippert reed de ploeg een groot deel van het gat dicht, maar het was net niet voldoende om iedereen weer bij elkaar te brengen.

Samenwerking

Op de relatief vlakke aanloop richting de slotklim naar Mirador de Peñas Llanas was de samenwerking in de kopgroep ver te zoeken. Hierdoor konden enkele rensters die waren gelost weer aansluiten.
Niamh Fisher-Black volgde de omgekeerde weg. De Australische renster van SD-Worx had de Puerto de Navafría overleefd, maar viel tijdens het aanpakken van een bidon en zakte terug naar groep twee. Ane Esteban, die ook bij de valpartij betrokken was, kon wel terug vooraan komen.

Slotklim

Een kopgroep van 24 rensters begon met nog 5 kilometer te rijden als eerste aan de slotklim, die voor het eerst op het hoogste niveau op het programma stond. Omdat het laatste stuk het zwaarste was, durfde niemand het initiatief te nemen door vroeg de aanval te kiezen. Ondertussen dunde de groep wel flink uit, mede dankzij het hoge tempo van Vollering.
Uiteindelijk konden alleen Van Veuten en Ricarda Bauernfeind volgen. De Nederlandse wereldkampioen probeerde nog wel om alleen weg te rijden, maar slaagde er niet in om een gat te slaan.
Toen Vollering 200 meter voor de finish nog eens versnelde, had Van Vleuten geen antwoord. Ze won de etappe, op drie seconden gevolgd door Van Vleuten. Bauernfeind werd derde op negen seconden.

Klassement

In het klassement heeft Vollering nu een voorsprong van vijf seconden op Van Vleuten. Riejanne Markus volgt op twaalf seconden op plek drie. Vos is gezakt naar de twaalfde plaats met een achterstand van 1:39.

Waar kijk je?

De Vuelta España Femenina volg je in 2023 een week lang op Eurosport. Stream je de allereerste grote ronde van wielerjaar 2023 liever zonder reclame? Ga dan naar discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie