Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Luik-Bastenaken-Luik | Maakt Elisa Longo Borghini haar voorjaar compleet of slaat Vollering weer toe?

Mathieu Hilgersom

Gepubliceerd 19/04/2024 om 14:30 GMT+2

Met Luik-Bastenaken-Luik hebben de vrouwen nog een kans om te scoren in het klassieke voorjaar van 2024. Daarna gaat het vizier op La Vuelta Femenina. De koers door de Ardennen is meer dan een opwarmertje, al is het profiel ideaal om de benen te testen voor de Spaanse kuitenbijters. Elisa Longo Borghini heeft met haar uitstekende vorm de schijnwerpers op zich. Maakt ze het af op de Waalse wegen?

Luik-Bastenaken-Luik | Demi Vollering maakt Ardennenhattrick compleet met zege in Luik

De Italiaanse heeft er voor het begin van het seizoen geen geheim van gemaakt. 21 april staat met hoofdletters in agenda de agenda van Longo Borghini. Na haar tweede plaats van vorig jaar wil de 32-jarige renster van Lidl-Trek dit jaar oogsten in Luik.
Longo Borghini reist met veel vertrouwen af richting de Ardennen. Ze won de Ronde van Vlaanderen en zegevierde vervolgens ook in de Brabante Pijl. Haar derde plaats in de Waalse Pijl op woensdag geeft aan dat het ook met haar explosiviteit wel goed zit. Het maakt van Longo Borghini de favoriet om dit monument te winnen.
picture

Brabantse Pijl | Longo Borghini lost Vollering op beslissend moment en soleert naar zege in Overijse

Of toch weer Vollering?

Demi Vollering gaat proberen om haar titel te prolongeren, nadat ze ook al in 2021 de beste was. Vorig jaar klopte ze Longo Borghini op de streep. De vorm van Vollering is echter beduidend minder dan toen. In 2023 had ze in deze tijd van het jaar de Strade Bianche, Dwars door Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl al achter haar naam staan. In de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl eindigde ze als tweede.
Dit jaar sprokkelt ze voornamelijk ereplaatsen. Winnen zat er nog niet in. De tweede plaats in de Waalse Pijl heeft ongetwijfeld wel vertrouwen gegeven. De winst ging woensdag naar Katarzyna Niewiadoma, die voor het eerst in vijf jaar weer eens op de hoogste trede van het podium stond bij een klassieker. De Poolse lijkt goed genoeg om opnieuw te scoren.
picture

Waalse Pijl | Kasia Niewiadoma wint na sterk eindschot op Muur van Hoei, Demi Vollering afgetroefd

Kracht en pure klasse

Natuurlijk kunnen we niet om Lotte Kopecky heen. De tijd dat we Luik-Bastenaken-Luik als te zwaar voor haar betitelden, is definitief voorbij. Ze is geen typische klimmer, maar kan op kracht en pure klasse ook een koers als deze aan. Met de winst in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen is haar voorjaar al geslaagd. Heeft ze energie om nog een keer toe te slaan?
De afgelopen zes jaar ging de winst maar liefst vijf keer naar Nederland. Naast Vollering hebben ‘we’ meerdere kanshebbers om deze mooie lijst aan te vullen. Shirin van Anrooij kan profiteren dat iedereen kijkt naar haar ploeggenoot Longo Borghini. Of zal ze vooral moeten knechten?
picture

Parijs-Roubaix | Lotte Kopecky maakt meters goed op Vos en Balsamo voor winst in velodrome

Nog meer Nederlanders

Visma-Lease a Bike heeft zelfs meerdere Nederlandse kanshebbers. Marianne Vos stuntte vorige week in de Amstel Gold Race na die gekke finish met Lorena Wiebes. De ervaren renster heeft normaal gesproken niet de klimbenen om voor de winst te gaan, maar zal moeten hopen dat ze in een goed groepje vooraan kan terugkeren. Met Fem van Empel weet je het natuurlijk nooit, maar deze koers lijkt een tikkeltje te zwaar voor het fenomeen van de cross.
Ploeggenote Riejanne Markus is eveneens kansrijk wanneer ze het juiste moment voor de aanval weet te kiezen. Vanuit een vlucht kunnen ook Amber Kraak (FDJ-Suez), Yara Kastelijn en Pauliena Rooijakkers (allebei Fenix-Deceuninck) scoren.
Op zoek naar goede klimsters van over de grens komen we uit bij Ashleigh Moolman (AG Insurance Soudal Quick-Step), Marta Cavalli (FDJ-Suez), Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL), Mavi Garcia (Jayco AlUla), Marta Cavalli en Evita Muzic (beiden FDJ-Suez). De laatste was woensdag nog vierde in de Waalse Pijl.
picture

Amstel Gold Race | Lorena Wiebes juicht te vroeg! - Marianne Vos wint de sprint op de Cauberg

Parcours

Het parcours wijkt iets af van vorig jaar. Met bijna 153 kilometer is Luik-Bastenaken-Luik zelfs iets langer dan vorig jaar. Het profiel is echter gelijkwaardig. Dit betekent voortdurend op en af en weinig rust voor de rensters.
In totaal staan er tien hellingen van naam op het programma. Het meest steil is de Col de Stockeu na 74,5 kilometer. Het gemiddelde stijgingspercentage is 12,5 procent. De Côte de la Redoute, de meest bekende, is nummer acht van de lijst. Traditioneel barst hier de koers pas echt los. Daarna volgen de Col des Forges en Côte de la Roche-aux Faucons.
Op de top van de laatste klim is het nog veertien kilometer tot de streep in Luik. Rensters die er pas laat vanaf moeten, hebben dus nog kans om terug te keren
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Bekijk in samenvatting hoe Vollering koningin van het voorjaar wordt

De tien beklimmingen

Côte de Saint-Roch (1,0 km à 11,2%), nog 137 kilometer
Côte de Mont-le-Soie (1,7 km à 7,9%), nog 92 kilometer
Côte de Wanne (3,6 km à 5,1%), nog 85 kilometer
Col de Stockeu (1,0 km à 12,5%), nog 77 kilometer
Côte de la Haute-Levée (2,2 km à 7,5%), nog 74 kilometer
Col du Rosier (4,4 km à 5,9%), nog 71 kilometer
Côte de Desnié (1,6 km à 8,1%), nog 46 kilometer
Côte de la Redoute (1,6 km à 9,4%), nog 33 kilometer
Col des Forges (1,3 km à 7,8%), nog 23 kilometer
Côte de la Roche-aux Faucons (1,3 km à 11,0%), nog 14 kilometer

Omstandigheden

De omstandigheden zijn opnieuw nat en kil, wat het niet zomaar maakt dat een Mathieu van der Poel besloot om de verkenning over te slaan en warm te blijven. Al zal het lang niet zo erg zijn als afgelopen woensdag in de Waalse Pijl. De start is zondag om 13:45 uur. De finish wordt verwacht omstreeks 18:30 uur.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | “Het is erg speciaal om de drie heuvelklassiekers te winnen” - Demi Vollering

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel