Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Luik-Bastenaken-Luik | Remco Evenepoel herhaalt huzarenstukje van jaar geleden en wint opnieuw

Pim Verhoeven

Geupdate 23/04/2023 om 18:17 GMT+2

Remco Evenepoel heeft Luik-Bastenaken-Luik wederom gewonnen. De Belg van Soudal-QuickStep deed precies wat er van hem werd verwacht. Op de Redoute versnelde hij. Kort kon Tom Pidcock nog in het wiel blijven zitten, maar op het eerstvolgende stuk weg met een hellingspercentage omhoog liepen de benen van de Brit vol. Evenepoel won het oudste monument voor het tweede jaar op rij.

Luik-Bastenaken-Luik | Remco Evenepoel herhaalt huzarenstukje van jaar geleden en wint opnieuw

De langverwachte clash tussen Remco Evenepoel en Tadej Pogacar was al voorbij voordat de uitzending was begonnen. Er gingen geluiden rond van een valpartij van de Sloveen en enkele minuten later stond er een DNF achter zijn naam.

Pogi

Wat bleek? Pogacar kwam samen met Mikel Honoré ten val met nog 174km te gaan. Volgens de manager van UAE Mauro Gianetti had de Deen van EF Education-EasyPost twee lekke banden en toen deze ‘ontploften’ kwamen ze allebei ten val.
Pogacar ging direct naar het ziekenhuis voor een diagnose. Het resultaat: twee gebroken botjes in de pols en een operatie later vandaag.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | "Beide banden van Honoré ontploften" - Mauro Gianetti over valpartij Pogacar

Kopgroep

Ondertussen in de koers reed er een kopgroep van elf man voor het peloton uit. Vier minuten was de maximale voorsprong van Jason Osborne (Alpecin-Deceuninck), Mathis Le Berre (Arkea-Samsic), Lars van den Berg (DSM), Paul Ourselin (TotalEnergies), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Fredrik Dversnes (Uno-X), Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Johan Meens (Bingoal WB), Alexandre Balmer (Jayco AlUla), Ruben Apers ( Flanders-Baloise) en Héctor Carretero (Kern Pharma).
En toen kabbelde de koers rustig voort. Soudal-QuickStep nam de leiding in het peloton en speelde met de kopgroep. De kilometers tikten weg en de voorsprong werd langzaam minder. Op 85km van de meet probeerde Jan Tratnik van Jumbo-Visma te anticiperen.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Remco Evenepoel wint voor het tweede jaar op rij - Dit zijn de hoogtepunten

Tratnik

De Sloveen versnelde vanuit het peloton en sloot uiteindelijk aan bij de inmiddels uitgedunde kopgroep. Daar had Tratnik wel zo’n 40km voor nodig. Bij het opdraaien van La Redoute werden Tratnik en Valesco als enige overgebleven renners van de kopgroep opgepikt door het peloton en niet veel later volgde de geplande aanval van Evenepoel. In zijn volledige witte koerskleding versnelde de Belg.
Pidcock had een klein gaatje op de top, maar wist enkele meters later toch de aansluiting te maken. Lang duurde dit niet, want toen Pidcock weigerde over te nemen, versnelde Remco nogmaals en toen moest ook de Brit er aan geloven. De solo van meer dan 30 kilometer was begonnen. Remco en Tom hadden beiden nog een klein slippertje in een afdaling, maar spannender dan dat werd het niet meer.
picture

Luik-Bastenaken-Luik | Evenepoel zwaait naar de camera en viert overwinning al vroeg

De witte broek

Vanuit het peloton probeerde Healy nog te koersen voor de tweede plaats. De Ier was in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl al ijzersterk en liet ook hier wederom zijn goede vorm zien. Santiago Buitrago sprong mee met Healy en op de Côte de la Roche-aux-Faucons had Pidcock nog wat energie gevonden. Na zijn eerdere poging om Evenepoel te volgen werd hij weer teruggepakt door het peloton en nu reed hij weer naar de groep achtervolgers toe.
Remco Evenepoel kon met nog vier kilometer al beginnen met juichen en het schoonpoetsen van zijn inmiddels wat viezige witte broek. Het opspattende water van de natte wegen in de Ardennen werken niet in het voordeel van Remco. Maar winnen doet hij wel.

Podium

Terwijl Evenepoel al zo goed als was bijgekomen van zijn inspanning kon hij ook nog meekrijgen dat achter hem de sprint voor de tweede plaats gewonnen werd door Tom Pidcock die hiermee zijn eerste podium in een monument pakt. Buitrago kwam slaand op zijn stuur als derde op de meet. Healy ging als eerste de sprint aan, maar werd vrij snel voorbij gereden door de andere twee.

WAAR KIJK JE?

Het wielerseizoen is volledig los. Met Eurosport en discovery+ blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je live de koersen die jij niet mag missen!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie