Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Milaan-San Remo | Wie mengt zich in duel tussen Van der Poel en Pogacar tijdens La Primavera? - Voorbeschouwing

Menno Waebeke

Geupdate 15/03/2024 om 20:57 GMT+1

Mathieu van der Poel won vorig jaar voor de eerste keer in zijn loopbaan Milaan-San Remo. Dit jaar wil de Nederlander dat kunstje maar al te graag nog eens overdoen, maar er is een aantal sterke kapers op de kust. Tadej Pogacar is hongerig om een nieuw monument aan zijn palamares toe te voegen, Christophe Laporte en Mads Pedersen zijn in topvorm en Tom Pidcock is altijd een gevaarlijke klant.

Milaan-San Remo | Van der Poel lost Pogacar en Van Aert op Poggio om Primavera te beslissen

Editie 2023

In de editie van vorig jaar werd Milaan-San Remo pas heel laat in beton gegoten. Pogacar werd op de Poggio gelanceerd door ploeggenoot Tim Wellens. De Sloveen kreeg na zijn aanval alleen Filippo Ganna, Wout van Aert en Van der Poel met zich mee. Net voor de top van de Poggio sloeg MVDP met een verschroeiende demarrage een klein gaatje.
Van der Poel nam alle mogelijke risico's in de afdaling van de Poggio en daardoor groeide het gat op zijn achtervolgers. De renner van Alpecin-Deceuninck kwam solo aan op de Via Roma. Achter Van der Poel sprintte Ganna naar een tweede plaats, Van Aert vervolledigde het fraaie podium.
picture

Milaan-San Remo | Bekijk de samenvatting van monument gewonnen door Van der Poel

Parcours

Net als vorig seizoen begint Milaan-San Remo ook dit jaar gek genoeg niet in MIlaan. Het dorpje Pavia krijgt de eer om startplaats te zijn van de prachtige klassieker. Aan de rest van het parcours is slechts in beperkte mate gesleuteld. De renners komen nog steeds over de Passo del Turchino, de Capo Mele, Capo Cervo en de Capo Berta.
De koers lijkt op de laatste twee beklimmingen van de dag te moeten ontploffen. Op de Cipressa en de Poggio krijgt een aantal ploegen de kans om de snelle mannen uit het wiel te rijden. Doen ze dat niet dan ligt er waarschijnlijk een sprint in het verschiet op de VIa Roma in San Remo.
picture

Milaan-San Remo | Van der Poel lost Pogacar en Van Aert op Poggio om Primavera te beslissen

Favorieten

Na zijn overwinning in 2023 is Mathieu van der Poel natuurlijk ook dit jaar weer een van de grote favorieten. Wat opvalt aan de erelijst van La Primavera is dat de laatste zestien edities zijn gewonnen door een andere renner. Oscar Freire was in 2010 de laatste die erin slaagde om Milaan-San Remo opnieuw te winnen. In het geval van Freire betrof het zelfs een hattrick. Van der Poel toonde dit seizoen nog geen enkele keer zijn regenboogtrui in een koers op de weg, maar een bepaalde Sloveen liet twee weken geleden zien dat zoiets niet per se hoeft mee te spelen.
Tadej Pogacar maakte in de Strade Bianche zijn eerste meters op de weg en blies direct alle concurrentie omver. De kopman van UAE Team Emirates ging solo vanaf meer dan 80 kilometer van de meet en rondde het hoogstandje moeiteloos af. Probeert hij het zaterdag weer van ver?
picture

Strade Bianche | 81 kilometer solo - Bekijk hier de samenvatting van de winst van Pogacar

Snelle mannen in topvorm

Twee snelle mannen die momenteel in topvorm verkeren, zijn Mads Pedersen en Christophe Laporte. Pedersen won dit seizoen al etappes in de Etoile de Bessèges en de Tour de la Provence. De Deen werd bovendien de afgelopen twee seizoenen twee keer achter elkaar zesde in San Remo en finishte ook kort in enkele andere monumenten.
Laporte stond dit jaar drie keer op de startlijst van een klassieker en belandde ook drie keer in de top 10. De Fransman van Visma-Lease a Bike werd vijfde in Omloop Het Nieuwsblad, vierde in Kuurne-Brussel-Kuurne en tiende in Strade Bianche. De Europees kampioen is met de afwezigheid van Van Aert bovendien de kopman voor de Nederlandse formatie.
picture

EK wielrennen | Bekijk in samenvatting hoe Laporte wint ten koste van Van Aert en Kooij

Vergeet daalkunstenaar Mohoric niet

WIe zich ook al veelvuldig liet zien in dit voorjaar is Matej Mohoric. De Sloveen van Bahrain-Victorious was goed in het Vlaamse openingsweekend, maar reed daar nog niet naar een topnotering. Een week later werd Mohoric wel knap vijfde in Strade Bianche. Mohoric sloeg toe tijdens de editie van 2022 met een werkelijk fenomenale afdaling. Was het geniaal of gestoord...?!
Een plekje voor hem eindigde in siena Tom Pidcock. De talentvolle Brit had in Italië geen antwoord op de versnelling van Pogacar, maar leek in de finale nog wel wat over te hebben. Pidcock reed op de laatste gravelstroken namelijk weg van het mini-peloton om zo vierde te worden. Is Pidcock twee weken later weer een stukje beter?
picture

Milaan-San Remo | Mohoric springt er letterlijk en figuurlijk tussenuit op weg naar winst

Blik op Kooij en Milan

Bij de favorieten voor Milaan-San Remo komen we vaak uit bij de uitblinkers van Strade Bianche en dat is ook bij deze Belg het geval. Maxim van Gils reed een geweldige koers en werd knap derde. Ook Tim Wellens reed sterk en kan in dienst van Pogacar ook prima zelf een goede uitslag rijden.
Verder willen we ook nog even de rappe mannen benoemen. Mochten deze sprinters de Cipresse en de Poggio overleven, liggen zij plots op poleposition voor de overwinning. Hoe goed zijn zaterdag de benen van Olav Kooij, Jasper Philipsen en Jonathan Milan?
Andere namen om in de gaten te houden zijn Benoît Cosnefroy (Decathlon AG2R), Alberto Bettiol (EF Education), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Filippo Ganna (INEOS), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Toms Skujiņš (Lidl-Trek), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Matteo Trentin (Tudor) en Caleb Ewan (Team Jayco AlUla).

Eurosport sterren

**** Tadej Pogacar
*** Mathieu van der Poel, Mads Pedersen
** Christophe Laporte, Matej Mohoric, Tom Pidcock
* Jasper Philipsen, Tim Wellens, Jonathan Milan, Maxim van Gils

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op WhatsApp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie