Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Parijs-Nice | Twee winnaars in één: Matteo Jorgenson de ronde, Remco Evenepoel de rit

Pim Verhoeven

Gepubliceerd 10/03/2024 om 15:37 GMT+1

De achtste etappe van Parijs-Nice kent twee winnaars. Remco Evenpoel weet in een sprint-a-deux met Matteo Jorgensen de dagzege te pakken. Tegelijkertijd was de Amerikaan al enige tijd zeker van de eindzege in het klassement.

Parijs-Nice | Twee winnaars in één: Matteo Jorgenson de ronde, Remco Evenepoel de rit

Een dag dus met twee winnaars, maar ook een aantal flinke verliezers. Nog voordat de uitzending was begonnen stond er al een DNF achter de naam van Olav Kooij en bij de eerste livebeelden was er een stevige valpartij in de afdaling van de Côte de Châteauneuf. Santiago Buitrago was het grootste slachtoffer en ook Kevin Geniets bleef lang zitten. Beide mannen konden wel op eigen benen staan, maar zijn niet meer op de fiets gestapt.

Evenepoel ten aanval

Twee klimmen later op de Côte de Peille begon het gevecht voor het eindklassement en de ritzege. Remco Evenepoel ging zelf aan de voet aan, maar kon het verschil niet maken. Een tweede aanval zorgde voor een kleine splitsing in de groep, maar het was de derde aanval van de Belgische kampioen die de uitslag bepaalde. Matteo Jorgenson kon als enige direct volgen met Aleksandr Vlasov en geletruidragen Brandon McNulty op een kleine achterstand. De Rus wist het gat naar de twee op kop nog wel in zijn eentje te dichten.
Een inspanning die Vlasov op de slotklim moest bekopen, want het tempo van Jorgenson en Evenepoel kon hij niet meer volgen. De twee waren bergop zo aan elkaar gewaagd dat ze zelfs zij aan zij omhoog reden zonder het verschil te maken. Met nog 4 kilometer begon Jorgenson al met het vieren van zijn eindzege. De ritwinnaar leek op dat moment ook al beslist.

Koude dag

De sprint van Evenepoel was meer voor de vorm dan voor de uitslag, want de Amerikaan begon er aan met een lach op zijn gezicht. Parijs-Nice uitte zich dus niet in de verwachte strijd tussen Roglic en Evenepoel. De slechte weersomstandigheden hadden tijdens de laatste rit vat gekregen op de Sloveen. Bibberend zat hij op de fiets en ook het extra jasje maakte geen verschil. Ruim vier minuten was uiteindelijk het verschil op de meet.

Kelderman

Een kleine minuut later kwam Wilco Kelderman over de streep op een fiets van de neutrale wagen en met sporen van een valpartij verdeeld over de linker helft van zijn lichaam.

DAGUITSLAG EN KLASSEMENT

  • Remco Evenepoel - 2:50:03
  • Matteo Jorgenson - zt.
  • Aleksandr Vlasov - +0:50
  • Mattias Skjelmose - +1:39
  • Brandon McNulty - zt.
  • Matteo Jorgenson - 27:50:23
  • Remco Evenepoel - +0:30
  • Brandon McNulty - +1:47
  • Mattias Skjelmose - +2:22
  • Aleksandr Vlasov - +2:57

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie