Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Renewi Tour | Sam Welsford snelste sprinter na chaotische finale - klopt onder meer Olav Kooij en Jasper Philipsen

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 26/08/2023 om 17:30 GMT+2

De vierde etappe in de Renewi Tour van Beringen naar Peer draaide zoals verwacht uit op een massasprint. In Belgisch Limburg toonde Sam Welsford zich uiteindelijk de snelste van het peloton. De Australiër van Team DSM-Firmenich klopte Olav Kooij en Jasper Philipsen. Tim Wellens gaat de slotdag in als leider van de World Tour-koers en kan na in 2014 en 2015 voor een derde keer winnen.

Renewi Tour | Welsford snelste sprinter na chaotische finale - klopt onder meer Kooij en Philipsen

De tijdrit op donderdag en klassieke Geraardsbergen-etappe op vrijdag hadden het klassement voor de eerste uitgave van de Renewi Tour, voorheen bekend als de Eneco Tour en Benelux Tour, helemaal in een beslissende vorm gegoten. Tim Wellens kwam als beste uit dat tweeluik.
De renner van UAE Team Emirates wist dat de laatste twee etappes hem zonder pech of valpartijen een derde eindzege in de rittenkoers moesten opleveren. De voorlaatste rit van Beringen naar Peer was namelijk volledig vlak en op de slotdag zou het ook niet al te lastig zijn.

Sprinten geblazen?

Vier thuisrijders die er wat van wilden maken op weg naar Peer: twee duo’s bestaande uit Kamiel Bonneu en Aaron van Poucke (Team Flanders-Baloise) en Ceriel Desal en Ludovic Robeet (Bingoal WB) reden in de spotlights, maar werden op korte afstand gehouden door het peloton.
Jasper Philipsen – winnaar van de groene trui in de Tour de France en de eerste rit van deze Renewi Tour – had namelijk veel concurrenten zoals Dylan Groenewegen, Olav Kooij en Tim Merlier. De ‘Vlam van Ham’ had zelf echter geen zin in een massasprint: op iets meer dan zestig kilometer van de streep viel hij aan. Soudal Quick-Step dichtte snel het gat.

Australische sprintbom

Met nog 35 kilometer te gaan werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van Silvan Dillier (Alpecin-Deceuninck) en Bastien Tronchon (AG2R Citroën Team). Het peloton was voor de rest enkel nog ietwat onrustig tijdens de groene kilometer, toen enkele mannen die vooraan stonden in het klassement voor bonificatieseconden sprintten.
Daarna was het in gestrekte draf richting Peer voor de aangekondigde massasprint. Zo leek het, want met nog acht en een halve kilometer ging een deel van het peloton tegen de grond. Daarbij onder meer de winnaar van de derde etappe naar Geraardsbergen, Mike Teunissen.
Een enorme kopbeurt van Søren Kragh Andersen volgde voor Alpecin, waarna Nils Eekhoff voor Team DSM-Firmenich de boel op een lint trok. Een nieuwe valpartij zorgde er in de slotkilometer voor dat een kleine groep overbleef om te sprinten voor de zege. Merlier ging net als Arnaud De Lie vroeg aan, even leek Philipsen nog te kunnen winnen, maar uiteindelijk bleek Sam Welsford van DSM de snelste.

Waar kijk je?

Vier etappes achter de rug, nog één te gaan. Ook de slotrit van de Renewi Tour kijk je live via Eurosport en discovery+!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie