Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Volta Catalunya | Tadej Pogacar versus het hele peloton op Catalaanse klimklassiekers - Preview

Matthijs Klerkx

Geupdate 18/03/2024 om 12:04 GMT+1

Was er in 2023 nog het gevecht tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic, dit jaar belooft de Ronde van Catalonië net iets minder spannend te worden. Met Tadej Pogacar staat er maar één absolute wereldtopper aan de start, het wordt interessant om te zien wie hem het vuur aan de schenen kan leggen op bekende Catalaanse aankomsten bergop. Een preview!

Strade Bianche | 81 kilometer solo - Bekijk hier de samenvatting van de winst van Pogacar

Parcours

De 103de editie van de Ronde van Catalonië start met een etappe van en naar Sant Feliu de Guíxols. De Catalaanse badplaats vormt het decor voor een heuvelachtige rit, waarbij het niet uitgesloten is dat er alsnog een relatief grote groep voor winst gaat sprinten.
Een dag later zal het palet aan kanshebbers een stuk kleiner zijn. Een traditionele aankomst, want sinds 2018 is dit alweer de vijfde keer dat er de streep getrokken ligt, op Vallter 2000 wacht. Vorig jaar was Giulio Ciccone hier Roglic en Evenepoel de baas in de sprint, we hebben zo’n vermoeden dat er nu geen maat zal staan op de explosiviteit van Pogi.
picture

Volta Catalunya | Giulio Ciccone verrast Primoz Roglic en Remco Evenepoel op zware slotklim

Ook kansen voor sprinters, maar niet in Barcelona

De organisatie van de Catalaanse wielerweek (vroeger was dat een aparte wedstrijd naast de Ronde van Catalonië) gooit er meteen een andere Volta-klassieker tegenaan; daags nadien ligt de streep getrokken bovenop de ‘Pallars Sobirà’, die in wielerland beter bekend is als Port Ainé. Dik 18 kilometer aan bijna 7 procent moet genoeg zijn voor veel schifting. De laatste winnaar hier was Esteban Chaves in 2021.
In het vervolg komen in Lleida en Viladecans vermoedelijk de sprinters weer aan bod, voordat de zesde etappe toch wat nieuwigheid bergop biedt: een trainingstocht van Vuelta-winnaar Sepp Kuss leidde tot een verleidelijke rit over vijf bergen, met aankomst in Queralt – na een klim van 6 kilometer aan meer dan 7 procent.
Geheel volgens traditie eindigt de Ronde van Catalonië in de grootste stad van de autonome regio, Barcelona. De Montjuïc staat opnieuw met haar steile beklimming en snelle afdaling centraal in een lokale ronde die zes keer wordt afgelegd.
picture

Volta Catalunya | Evenepoel wint slotetappe, Roglic het eindklassement

Pogacar trekpleister met Team UAE Emirates - dit is het startveld

Natuurlijk is Pogacar de grote trekpleister op de startlijst in Catalonië, maar er is nog veel meer te zien de komende week. De World Tour-ploegen moeten natuurlijk keuzes maken, omdat later in de week ook de Classic Brugge-De Panne, E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem op de kalender prijken.
Bij thuisploeg Movistar Team is het interessant om te zien dat niemand minder dan oud Giro- en Vuelta-winnaar Nairo Quintana zijn terugkeer maakt op Europees grondgebied. De Colombiaanse klimmer werd gediskwalificeerd na de Tour de France van 2022, omdat hij positief testte op Tramadol. De zoektocht naar een nieuwe ploeg leidde tot een hereniging met Eusebio Unzué, waar hij zijn grootste successen behaalde. Tot nu toe reed Quintana enkel in zijn thuisland, kan hij nu schitteren in zijn tweede thuisbasis?
De favorietenrol gaat niet alleen naar Pogacar, maar ook zijn ploeg UAE Team Emirates. Met João Almeida, Felix Großschartner, Domen Novak, Pavel Sivakov, Marc Soler en Jay Vine is de Sloveen bergop geweldig omringd.
Verder is het een interessante week om te zien wat de youngsters kunnen. Namen als Cian Uijtdebroeks, Antonio Tiberi, Valentin Paret-Peintre, Lenny Martinez, Reuben Thompson, William Junior Lecerf, Antoine Huby en Matthew Riccitello verdienen extra aandacht van de kijker.
picture

Cycling out of context | Quintana doet mee aan Colombiaanse variant ‘The Masked Singer’

Favorieten

De voorbeschouwing wordt nu een beetje eentonig, want natuurlijk is het Tadej Pogacar versus het hele deelnemersveld. Buiten pech of valpartijen is er eigenlijk niets dat de Sloveense slokop een eindzege in de weg zou moeten staan.
Dat is met alle respect naar namen als Enric Mas, Aleksandr Vlasov, Sepp Kuss, Egan Bernal, Geraint Thomas, Jack Haig, Mikel Landa, Ilan Van Wilder of Simon Yates. Allemaal klasse namen, maar in principe moeten zij de meest allround zijnde renner ter wereld niet in gevaar kunnen brengen.
Vanuit Nederlands oogpunt is het interessant om te zien of Wout Poels qua klassement een vrijgeleide krijgt bij Bahrain-Victorious, in België zal men vooral benieuwd zijn naar de prestaties van Maxim Van Gils bergop. De renner van Lotto Dstny beleeft tot nu toe een uitstekend jaar, met winst in de ultrakorte (5 kilometer) Ruta Del Sol, podiumplekken in de Faun Drôme Classic en Strade Bianche en een zevende plaats in Milaan-Sanremo.
picture

Ruta del Sol | Van Gils pakt zege in proloog en is gelijk eindwinnaar in ingekorte 'rittenkoers'

****
Tadej Pogacar
***
Sepp Kuss & Aleksandr Vlasov
**
Egan Bernal, Enric Mas & Simon Yates
*
João Almeida, Mikel Landa, Lenny Martinez & Ilan Van Wilder

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie