Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour of the Alps | Brits feestje in de Alpen met knappe solo Simon Carr en eindzege Geogeghan Hart

Sander Grasman

Geupdate 21/04/2023 om 16:37 GMT+2

Simon Carr was de sterkste uit een grote groep van 23 vluchters die vandaag een vrijgeleide kreeg van het peloton, waarin Tao Geogeghan Hart eenvoudig zijn leiderstrui kon verdedigen. De Brit finishte in de groep der favorieten en schrijft daarmee het eindklassement op zijn naam. Achter hem werd zijn landgenoot Hugh Carthy tweede, gvolgd door de Australiër Jack Haig.

Tour of the Alps | Simon Carr soleert naar zege in slotetappe

De vijfde en laatste etappe van de Tour of the Alps leidde het peloton via de beklimmingen van de Passo Lavazè en de Riomolino van Cavalese naar Brunico. Bijna vanaf de start kregen de renners het flink voor de kiezen, want al meteen liep de weg flink omhoog.
Normaliter is dat een perfecte gelegenheid voor een groep avonturiers om een mooie voorsprong te nemen, maar de eerste vlucht van de dag met daarin onder anderen Luca Covili, Joe Dombrowski en Valentin Paret-Peintre kreeg geen enkele speelruimte van het peloton en in het dal werd deze ontsnapping bijgehaald.

CARR

Niet veel later was het alsnog raak en weer zaten Covili en Paret-Peintre erbij. Zij kregen ditmaal gezelschap van 21 andere renners, waarvan de Italiaan Covili op de 22e plek - met iets meer dan zes minuten achterstand op Geogeghan Hart - de best geklasseerde man was. De peloton liet dit keer de teugels vieren en deze groep nam al snel een voorsprong van meer dan drie minuten, waarmee duidelijk werd dat de winnaar van de dag vooraan zat.
Vroeg op de slotklim, de Riomolino, was duidelijk dat er een man met kop en schouders boven zijn medevluchters stak. Simon Carr reed met gemak weg van de anderen en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Met bijna een minuut voorsprong kwam de Brit als eerste boven.
Toen in het peloton de klassementsmannen in de stromende regen hun kruit droog hielden, was duidelijk dat de Britse vluchter twee-en-een-half jaar na zijn eerste overwinning nu de tweede zege uit zijn loopbaan ging behalen. Achter hem won zijn ploeggenoot Georg Steinhauser de sprint om de tweede plaats van Matte Fabbro en Florian Lipowitz.

BRITS FEESTJE

Omdat alle kopmannen daarachter gezamenlijk over de finish kwamen, veranderde er in het algemeen klassement weinig. Tao Geogeghan wint dus de Tour of the Alps, voor Hugh Carthy en Jack Haig. Eerder op de dag viel Alexander Vlasov wel al weg uit de top 10, toen zijn ploeg BORA-hansgrohe besloot hem over te hevelen naar de selectie voor Luik-astenaken-Luik.

WAAR KIJK JE?

De Tour of the Alps is compleet te volgen via Eurosport en discovery+. Mis geen enkele kilometer van de ronde door de Alpen en maak jezelf klaar voor de Giro d’Italia!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie