Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Itzulia | "Het loopt echt uit de hand" - Ex-renners Nibali en Roche reageren op zware valpartij in afdaling

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 05/04/2024 om 10:18 GMT+2

De valpartij in de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland liet haar sporen na. In het huidige peloton, waar het wonden likken en breuken tellen was, maar ook bij ex-renners. Onder meer Nicolas Roche luidde de noodklok - Philippe Gilbert was het met hem eens, terwijl bij Vincenzo Nibali onherroepelijk de gedachte aan zijn valpartij in gouden positie tijdens de OS in Rio 2016 kwam opzetten.

Itzulia | De keiharde val van Roglic, Evenepoel en Vingegaard

De Ierse ex-renner hield een emotioneel betoog op Instagram. "Ik ben eigenlijk nooit helemaal hersteld van mijn val in de Vuelta a España van 2019. Het vormde de laatste jaren van mijn carrière, vijf jaar later draag ik nog steeds de gevlogen."
"Ik herinner me mijn eerste jaren als prof", gaat Roche verder. "Ik moest me laten inzakken op twee kilometer van de top van een beklimming om bidonnen te halen en dan werkte ik mijn weg terug in het peloton tijdens de afdaling. Afdalen was om te herstellen en weer op te laden. De wielersport is veranderd en evolutie is normaal."
De zoon van wielerlegende Stephen Roche stopte eind 2021 als professional. "Nu volg ik het wielrennen vanuit een andere hoek. Ik ben bang geworden voor mijn vrienden die koersen. De snelheid ligt hoger, het niveau ook, de strijd voor aerodynamica zit op het randje van gevaarlijk, de remkracht is vergroot (waardoor er achterin de groep minder reactietijd is om te remmen), renners rijden dichter bij elkaar, teams proberen alles te halen uit gevaarlijke delen van het parcours om druk op de concurrentie te zetten, straatmeubilair zijn gebouwd om voertuigen langzamer te laten gaan terwijl wielrenners sneller gaan."
"De inzet voor de winst is zo groot dat renners bereid zijn alles te riskeren", luidt Roche de noodklok. "Ik dacht jarenlang dat renners organisatoren de schuld gaven, terwijl ik ze dan zelf fout vond zitten. Echter is het zo dat organisatoren telkens kijken voor de meest spectaculaire parcoursen. Ik denk niet dat je één iets of iemand aan kunt wijzen als de schuldige voor al deze valpartijen, maar iedereen heeft zijn deel. Valpartijen zijn onderdeel van de sport, creëerden drama maar nu loopt het echt uit de hand. Het is niet normaal dat renners hun leven riskeren om te kunnen hopen op prestaties. Ik hoop dat de sport samen kan werken om in een veiligere job (voor de renners) te kunnen voorzien."
Laatst was het ook al flink raak in Dwars door Vlaanderen, toen Visma | Lease A Bike - natuurlijk geheel tegen de eigen wil in - een valpartij veroorzaakte in een brede, dalende strook richting de Kanarieberg en onder meer kopman Wout van Aert een streep kon zetten door zijn voorjaar.
picture

Dwars door Vlaanderen | Dramatische valpartij - Van Aert, Pedersen, Stuyven en Girmay betrokken

Risico's

Gilbert reageerde onder de post van de Ier: "Goed gezegd, jij benoemde hier de vele redenen die een perfecte cocktail voor valpartijen vormen." De Belg kende zelf in zijn carrière ook genoeg zware valpartijen, met name in de Tour de France was het voor hem een keer hard raak in de Pyreneeën.
Wie ook vaak genoeg viel, was lefgozer Vincenzo Nibali. De Italiaan, die bekend stond om zijn daalkunsten en dat vooral uit zijn durf haalde, reageerde ook op Instagram na het zien van die valpartij en haalde er foto's bij van na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. "Er zijn valpartijen die je altijd bijblijven. Degene die ik live op TV zag (in het Baskenland), heeft me doen nadenken over hoeveel risico ik nam in het verleden en de risico's die de jongens van nu blijven nemen tijdens de koers."
"Mijn boodschap is dat ik iedereen die gisteren bij de valpartij betrokken was een spoedig herstel wens. Dat de hulp van familie en vrienden het herstel maar mag versnellen", besloot de Siciliaan.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie