Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Itzulia | Wonderkind Juan Ayuso wint na oorlog op slotdag – Carlos Rodríguez krijgt ritzege cadeau

Matthijs Klerkx

Geupdate 06/04/2024 om 18:12 GMT+2

Eindelijk is het zover: Juan Ayuso heeft een eerste WorldTour-rittenkoers op zijn palmares kunnen bijschrijven. De Spanjaard van UAE Team Emirates is nog maar 21 jaar, maar wel ‘al’ bezig aan zijn derde profjaar bij de Emiraten-ploeg. In de slotrit van de Ronde van het Baskenland reed Ayuso leider Mattias Skjelmose los, waarna hij de zege liet aan landgenoot Carlos Rodríguez.

Itzulia | Wonderkind Juan Ayuso wint na oorlog op slotdag – Carlos Rodríguez krijgt ritzege cadeau

De Ronde van het Baskenland was natuurlijk onthoofd door de zware valpartij in de vierde etappe, waarbij onder meer leider Primoz Roglic, maar ook andere absolute wereldtoppers als Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard betrokken waren.
Alles zou aankomen op de slotrit, van en naar Eibar. En dan niet zoals jarenlang het geval was met de apotheose op de Alto de Arrate, maar ‘gewoon’ in de stad zelf – vorig jaar was dat ook al zo. Onderweg zeven gecategoriseerde beklimmingen: dit was de koninginnenrit.
picture

Itzulia | De keiharde val van Roglic, Evenepoel en Vingegaard

Grote groep weg

Mattias Skjelmose vertrok in de gele leiderstrui. De Deen kon zijn tweede WorldTour-koers gaan winnen, na vorig jaar de Ronde van Zwitserland al op zijn naam te hebben geschreven. Zegevieren in ‘El Pais Vasco’ zou met deze slotrit echter niet zonder slag of stoot gebeuren.
Een kopgroep van meer dan 20 renners kwam vooraan te zitten, met daarbij onder meer Sjoerd Bax, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Martijn Tusveld en Milan Vader van Nederlandse komaf. De grootste naam vooraan was die van Sepp Kuss, de winnaar van de Vuelta a España van vorig jaar.

Sprong Soler

Halverwege de etappe vormde de klim naar Krabelin een eerste grote obstakel. Vanuit het peloton probeerde Marc Soler een bruggetje te vormen voor zijn klassementsmannen. De kopgroep dunde uit en zat een kleine drie minuten voor het peloton, dus de Spanjaard kon niet zomaar de oversteek maken.
Dat duurde een kleine veertig kilometer, maar met uiteindelijke hulp van teamgenoot Igor Arrieta lukte het alsnog. Met een minuut voorsprong begon de samengevoegde kopgroep aan de klim naar Izua, die vermoedelijk bepalend zou zijn.

Aanval Ayuso

Mollema en Kruijswijk moesten lossen onder het tempo van Oscar Onley, terwijl in het peloton leider Skjelmose ging versnellen. De Deen werd gecounterd door Carlos Rodríguez, de nummer vijf uit de Tour de France van vorig jaar. Ook Juan Ayuso kon met zijn landgenoot mee.
De 21-jarige Spanjaard van UAE Team Emirates reed de tegenstand uit zijn wiel en zo naar Soler toe. Zo kon die op zijn beurt toch nog van goudwaarde zijn voor zijn landgenoot. Skjelmose kwam in de afdaling echter terug tot bij het supertalent van de Emiratenploeg.
Onley werd aan de voet van de laatste klim, die naar Urkaregi, gegrepen. Daar probeerde Ayuso het opnieuw, waarna enkel Rodríguez direct kon volgen. In het vervolg werkten de twee landgenoten goed samen, in Eibar schonk de kersvers winnaar van de Ronde van het Baskenland de zege aan de 23-jarige renner van INEOS Grenadiers.

Uitslag rit 6, Eibar-Eibar

1. Carlos Rodríguez - 3:37:13
2. Juan Ayuso - zt.
3. Marc Soler - + 0.41
4. Mattias Skjelmose - zt.
5. Oscar Onley - zt.

Uitslag Ronde van het Baskenland

1. Juan Ayuso - 15:56:50
2. Carlos Rodríguez - + 0.42
3. Mattias Skjelmose - + 0.43
4. Marc Soler - + 1.23
5. Brandon McNulty - + 1.46

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
https://www.whatsapp.com/channel/0029VaGFjL8BadmX2YDw2x1L
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie