Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Romandië | Josef Cerny troeft wereldkampioen Foss af en wint verrassend proloog

Tobias Kappelle

Geupdate 25/04/2023 om 18:16 GMT+2

Josef Cerny heeft de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. Op het parcours van een kleine zeven kilometer lang was de Tsjech al vroeg de snelste, waarna de topfavorieten zich een voor een stukbeten op zijn tijd. Wereldkampioen Tobias Foss werd tweede, vlak voor Remi Cavagna.

Ronde van Romandie | Het interview met winnaar Cerny na de proloog

De eerste richttijd werd neergezet door Denz. De Duitser werkte de 6,8 kilometer af in iets minder dan 7.30 minuut en lange tijd kon niemand daar onder duiken, ondanks het feit dat Denz enkele honderden meters voor het einde zijn ketting eraf zag lopen.
Lange tijd was het wachten op iemand die de tijd van Denz aan kon vallen en het enige spannende moment was de start van Rui Costa. De Portugees trapte direct door zijn pedalen heen op het startpodium en leek zichzelf flik te bezeren.
Vlak daarvoor bleek dat Adam Yates geen beste tijd had neergezet en als een van de favorieten meteen tijd ging verliezen. Later deed zijn broer het niet beter, waardoor de tweelingbroers allebei rond de twintig seconden achterstand opliepen op de eerste dag.
picture

Ronde van Romandië | Slechtste start tijdrit ooit? Rui Costa trapt fiets direct kapot

Snelle tijd Cerny

Uiteindelijk was het Josef Cerny die Nico Denz eindelijk uit de hotseat verdreef door vier seconden sneller te rijden. Niet lang daarna zagen we Egan Bernal van start gaan, maar de Colombiaan van INEOS-Grenadiers is nog altijd niet terug op niveau. De voormalig Tour-winnaar verloor meer dan 20 seconden op Cerny.
Het moment dat de favorieten zich kwamen melden op het podium was aangebroken, maar keer op keer beten grote namen als Ethan Hayter, Matteo Sobrero en Remi Cavagna zich stuk op de tijd van Cerny. Wereldkampioen Tobias Foss kwam nog het dichtst in de buurt, maar moest uiteindelijk drie tienden toegeven op Cerny, die de proloog verrassend op zijn naam schreef.

Waar kijk je?

De Ronde van Romandië is van dinsdag 25 tot en met zondag 30 april live te volgen via Eurosport en discovery+. Mis niets van het prachtige opwarmertje voor de Giro d'Italia.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie