Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

San Juan | Sterk deelnemersveld in Argentijnse openingskoers - Parcours en favorieten

Menno Waebeke

Geupdate 23/01/2023 om 10:41 GMT+1

De Tour Down Under is net afgelopen, maar met de Vuelta a San Juan staat de volgende voorbereidingskoers alweer op het programma. Van 22 tot en met 29 januari kan je bij Eurosport en discovery+ genieten van een topdeelnemersveld in Argentinië. Onder anderen Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen en Egan Bernal verschijnen aan de start.

Remco Evenepoel rijdt in zijn regenboogtrui rond in de Vuelta a San Juan.

Foto: Getty Images

Ondanks de lange vlucht hebben dit jaar veel renners de Vuelta a San Juan opgenomen in de voorbereiding op het nieuwe wielerseizoen. Vanzelfsprekend zijn er veel Argentijnse renners en ploegen terug te vinden op de startlijst, maar er staan ook zes WorldTour-teams aan het vertrek.
De twee ploegen met de sterkste renners zijn Soudal-Quick Step en BORA-hansgorhe. Bij de Belgische formatie doen topsprinter Fabio Jakobsen en wereldkampioen Remco Evenepoel een gooi naar successen in Argentinië en bij de Duitsers zorgde Sam Bennett in de openingsetappe al voor de eerste zege.
picture

San Juan | Bennett wint massasprint in openingsetappe, Jakobsen pakt verkeerde afslag

Parcours

De eerste etappe was een sprintersrit die begon en eindigde in San Juan, de hoofstad van de gelijknamige streek waar de koers wordt verreden. Daarna trekt het peloton via de heuvels van Jáchal, Autodrómo de Villicum en Barreal richting de Argentijnse bergen.
In de vijfde etappe staat namelijk de koninginnenrit op het programma. In een 173 kilometer-lange rit van Chimbas naar Alto Colorado moeten de renners een aantal lastige heuvels overleven alvorens ze bovenop de slotklim finishen. De Alto Colorado is met zijn 18,8 kilometer vrij lang, maar steil wordt het met een gemiddelde stijging van 4,4 procent nooit echt.
De Vuelta a San Juan wordt afgesloten met twee sprintersritten, een uitgelezen kans voor Fabio Jakobsen, Sam Bennett en Giacomo Nizzolo om met een kickstart aan het seizoen te beginnen.

Favorieten

Door de milde bergrit in de vijfde etappe moeten we voor de favorieten op eindwinst toch gewoon kijken naar de echte klimmers in deze wielerronde. De kersverse wereldkampioen Remco Evenepoel won de ronde al eens in 2020 en heeft dan ook nummer één opgespeld gekregen. De Belg is dit jaar opnieuw de grote favoriet.
Evenepoel gaat deze week echter uitgedaagd worden door een aantal andere geduchte klanten. Met Egan Bernal staat er namelijk een oud-Tour-winnaar aan de start. De Colombiaan keerde vorig seizoen terug in het peloton na een zwaar trainingsongeval en hoopt dit jaar de volgende stap te zetten.
Bij een tegenvallende prestatie van Bernal kan INEOS Grenadiers ook altijd nog rekenen op de prestaties van zijn landgenoot Daniel Felipe Martínez, maar ook een derde Colombiaan kan wel eens met de overwinning naar huis gaan. De veelbesproken Miguel Ángel López werd door dopingverdenkingen ontslagen bij Astana, maar vond in het Colombiaanse Medellín-EPM een nieuw onderkomen.
Verder maken ook Sergio Higuita (BORA-hansgrohe), Óscar Sevilla (Medellín-EPM), Quinn Simmons (Trek-Segafredo) en Einer Rubio (Movistar Team) nog kans op de eindzege in San Juan.

Waar kijk je?

De Vuelta a San Juan volg je live op Eurosport of reclamevrij op discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie