De Ronde van Valencia is vanaf woensdag dagelijks LIVE op Eurosport 1 en de Eurosport Player!

Grote namen

Met twaalf World Tour ploegen aan de start in Andalusië is er geen gebrek aan concurrentie. Winnaar van vorig jaar, Ion Izagirre, is er dit jaar natuurlijk weer bij om zijn titel te verdedigen. De Spanjaard van Astana won het klassement met een voorsprong van zeven seconden op Alejandro Valverde, die de ronde al drie keer eerder won. De 39-jarige veteraan van Movistar kon natuurlijk niet ontbreken op de startlijst.
Wielrennen
Wielrennen | Merckx verwacht dat Pogacar de komende jaren de Tour blijft domineren
16/11/2021 OM 16:07
Of het dit jaar wederom een Spaans onderonsje wordt, valt nog te bezien. Vuelta-revelatie Tadej Pogacar is namelijk een van de nieuwe uitdagers dit seizoen. Renners als Wout Poels, Dan Martin, Dylan Teuns en James Knox zijn outsiders in Valencia.
Ook de sprinters zullen genoeg kansen krijgen bij de start van het nieuwe seizoen. Dylan Groenewegen, die vorig jaar de snelste was in de slotetappe, mag gelijk zijn benen testen tegen zijn landgenoot Fabio Jakobsen. De twee Nederlanders zullen verder te maken krijgen met Alexander Kristoff en Matteo Trentin.

Het parcours

Etappe 1: Castelló - Vila-Real (180km)
Het wielercircus start op woensdag net buiten het kustplaatsje Castellón de la Plana, ten noorden van Valencia. Het peloton treft landinwaarts enkele klimmetjes, waarvan één gecategoriseerd: de Alto del Marianet (3,7km á 5,5%). Na deze klim is er nog ruim tachtig kilometer gaan richting Vila-Real en kunnen de sprinters zeker nog terug komen.
Etappe 2: Torrent – Cullera (181 km)
De hoogtepunten van de tweede etappe zitten in de start en in het slot. In de Vuelta van 2019 won Fabio Jakobsen nog in Cullera, maar dat lijkt deze editie vrijwel onmogelijk. Na 120 bergop bergaf te hebben gereden, is het parcours 60 kilometer vlak tot de renners richting de Radar de Cullera rijden. Op de slotklim van 3,1 kilometer a 7,3%, met een heerlijke strook van 21%, gaat deze etappe beslist worden.
Etappe 3: Orihuela – Torrevieja (175 km)
Het is te hopen dat de sprinters snel herstellen van de slotklim in Cullera, want op vrijdag mogen ze waarschijnlijk weer aan de bak. De etappe van Orihuela naar Torrevieja kent slechts 826 hoogtemeters, waardoor de sprinttreintjes zeker voorop aanwezig zullen zijn. Toch zal iedereen goed moeten opletten voor de wind, die nog wel eens roet in het eten kan gaan gooien.
Etappe 4: Calpe – Sierra de Bèrnia (156 km)
Zaterdag is het dan eindelijk tijd voor de koninginnenrit van de Ronde van Valencia. De vierde etappe bevat in totaal vier beklimmingen en finisht bergop. Het spektakel begint gelijk al, want in de eerste 60 kilometer tikken de renners al twee keer de 1000 meter aan. Op de slotklim naar Fuente de la Barca zullen de klassementsrenners echt gaan strijden. De klim is 5,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,2%, de steilste stroken lopen op tot zelfs 24%!
Etappe 5: Paterna – Valencia (98km)
De laatste rit van de Volta a la Comunitat Valenciana is er traditioneel eentje voor sprinters. Vanuit het stadje Paterna trekken de renners richting Valencia. Vorig jaar pakte Dylan Groenewegen hier de zege voor Kristoff en Trentin, die dit jaar ook weer meedoen.
Benelux Tour
Benelux Tour | Dubbelslag voor Bahrain Victorious in laatste etappe
05/09/2021 OM 15:43
Vuelta a España
La Vuelta | "Het zwaarste is achter de rug maar dat betekent niet dat je er al bent" - Jakobsen
03/09/2021 OM 12:45