Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Valencia | Biniam Girmay verslaat Olav Kooij en is de eerste leider in het klassement

Mathieu Hilgersom

Geupdate 01/02/2023 om 18:54 GMT+1

Biniam Girmay heeft woensdag de eerste etappe in de Ronde van Valencia gewonnen. De renner van Intermarché - Circus - Wanty hield eenvoudig stand in de heuvelachtige aanloop en won vervolgens de sprint van het licht uitgedunde peloton. Ook Olav Kooij kon meesprinten, maar moest zijn meerdere erkennen in de Eritreeër. De Nederlander van Jumbo-Visma werd tweede.

Ronde van Valencia | Biniam Girmay verslaat Olav Kooij en is de eerste leider

Hector Carretero, Riccardo Lucca, Ward Vanhoof, Ander Okamika en Xabier Isasa gingen al vroeg in de aanval. Veel ruimte kregen zij niet. Vooral de ploegen met sprinters die een bergje op kunnen, roken hun kansen in deze etappe waarin het veel op en af ging.
Nog voor de top van de Coll de Rates, op 65 kilometer van de finish, had het peloton alle vluchters te pakken. In deze grote groep moesten de minste klimmers de rest al laten gaan. De meesten daarvan konden weer terugkeren in de afdaling, waaronder ook Kooij. Alexander Kristoff lukte dit niet, waardoor UNO-X met zijn nieuwe aanwinst in de achtervolging moest.

Bahrain-Victorious neemt initiatief

Op de laatste beklimming van de dag, de Puerto de Bernia, nam Bahrain-Victorious het initiatief. Zij hoopten met hun actie nog meer snelle mannen overboord te gooien in dienst van Fred Wright.
De ploeg, die op oorlogssterkte naar Valencia is afgereisd, trok het peloton op een lint, maar behalve Edward Theuns konden zij niet veel slachtoffers maken. Wellicht was de klim daarvoor niet moeilijk genoeg. Kooij hing even achteraan, maar ook hij wist zich te handhaven. Girmay had beduidend minder moeite en was steeds in het eerste deel van de groep te zien.

Dalende kilometers

Vanaf de top volgden er nog zo'n 35 kilometer richting de finish, vooral in dalende lijn. Hierdoor konden de ploegen die nog rappe mannen vooraan hadden hun troeven in stelling brengen. Na de afdaling gaf Bahrain-Victorius af en Jumbo-Visma nam over.
In de straten van Altea volgde de finale. Joan Bou probeerde met een late uitval nog uit de greep van het peloton te blijven. Zij hadden de renner van Euskatel op 3 kilometer van de finish alweer te pakken.

Girmay wint

Girmay was uiteindelijk de beste in de sprint. De 22-jarige renner kwam uit de rug van Ivan Garcia Cortina en nam direct beslissend voordeel. Hij bezorgde Intermarché daarmee nu al de vierde overwinning van het seizoen.
Kooij had wellicht het beste al gegeven in zijn gevecht om in het peloton te blijven en was 'the best of the rest'. Garcia Cortina werd derde.

Klimmen in de tweede etappe

De eerste etappe was een voorproefje op wat komen gaat. Donderdag staan er enkele zware beklimmingen op het programma, met de finish bovenop de Alto de Pinos.

Waar kijk je?

De Ronde van Valencia volg je live op Eurosport of reclamevrij op discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie