Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Vlaanderen | Wie kan Mathieu van der Poel bijbenen na wegvallen concurrentie? - Een preview

Tobias Kappelle

Geupdate 31/03/2024 om 10:14 GMT+2

Voor veel mensen staat zondag het hoogtepunt van het wielervoorjaar op het programma. De 108e editie van de Ronde van Vlaanderen wordt gehouden en het peloton gaat op zoek naar een opvolger van Tadej Pogacar. Alle ogen zijn gericht op Mathieu van der Poel nadat zondag zijn grootste concurrenten tegen de grond gingen. Kan iemand de wereldkampioen van zijn derde overwinning houden?

Ronde van Vlaanderen | Mathieu van der Poel wint de Ronde van Vlaanderen 2022

Nederland is de laatste jaren succesvol gebleken in de Ronde van Vlaanderen en dat ligt niet alleen aan Mathieu van der Poel. De huidige wereldkampioen won in 2022 en 2020 de Ronde en daarvoor was het in 2018 raak voor Niki Terpstra.
Van der Poel werd bovendien tweede in 2021 en 2023 en dus rijdt de Nederlander de afgelopen vier jaar structureel bij de beste twee. Dylan van Baarle droeg ook bij aan het succes met een tweede plaats in 2022 achter Van der Poel.
Vorig jaar moest Van der Poel zijn meerdere erkennen in Tadej Pogacar. De Sloveen maakte toen op de Oude Kwaremont het verschil en reed vervolgens solo naar de finish voor zijn eerste overwinning in Vlaanderens mooiste. Dit jaar ligt de focus van Pogacar elders en dus wordt er weer voornamelijk gekeken naar de klassieke renners in 2024.
picture

Ronde van Vlaanderen | Vreugde en verdriet na beslissende sprint bij Van der Poel en Pogacar

Dramatische Heilige week

Het leek een prachtig duel te worden op zondag tussen vooral Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Mads Pedersen. Woensdag werd de hoop van menig wielerliefhebber echter bruut verstoord. In Dwars door Vlaanderen was er een gigantische crash met zeer veel grote namen.
Wout van Aert ging keihard tegen de grond, brak meerdere ribben, zijn borstbeen en zijn sleutelbeen. Het voorjaar voor Van Aert zit erop en zelf de Giro d'Italia in mei komt in gevaar.
Mads Pedersen lag er ook bij. De Deen stapte nog wel op de fiets, maar gaf even later toch op. Pedersen heeft voor zover bekend geen ernstige verwondingen opgelopen en zal normaal gesproken van start gaan in de Ronde. Dat geldt echter niet voor zijn belangrijkste knecht Jasper Stuyven. De Belg brak zijn sleutelbeen en ook voor hem is het einde voorjaar.
Verder gingen ook Biniam Girmay, Alex Kirsch, Michelle Gazzoli, Gianni Vermeersch, Anthony Turgis, Brent van Moer en Harry Sweeny hard tegen het asfalt.

Parcours

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen is bij de wielerliefhebber inmiddels grotendeels bekend, maar dit jaar is er wederom een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd en is ook de startlocatie anders.
Dit jaar vertrekken de renners vanuit Antwerpen om 270 kilometer later aan te komen in Oudenaarde. Traditioneel zijn de eerste 100 kilometer van de koers weinig uitdagend en een kopgroep met kleinere namen zal hier de kans krijgen om weg te rijden, voordat het peloton bij de Ardennen arriveert.
De eerste beklimmingen doemen op en de finale zoals we die kennen krijgt vorm. Op ongeveer 140 kilometer van de finish doemt de Oude Kwaremont voor het eerst op en daarna volgt een salvo van korte, steile beklimmingen die elkaar in rap tempo opvolgen.
Op de Kapelleberg, de Molenberg, de Marlboroughstraat, de Berendries en de Valkenberg zal het kaf van het koren gescheiden worden en tussendoor zijn er ook nog lastige kasseienstroken zoals de Holleweg, de Wolvenberg, de Kerkgate en de Jagerij.
picture

Ronde van Vlaanderen | Geniet hoe Pogacar op Kwaremont basis legt voor winnen De Hoogmis

Finale

De koers kan wel eens zeer vroeg opengebroken worden dit jaar en dus zullen alle favorieten op een kleine 150 kilometer van de streep al messcherp moeten zijn. Het peloton gaat vervolgens via de Berg ten Houte en de Hotond voor een tweede keer naar de Oude Kwaremont en niet lang daarna volgt de Paterberg.
Stilvallen doet het niet meer in de laatste 50 kilometer als ook beklimmingen als de Koppenberg, Taaienberg, Oude Kruisberg en opnieuw de Hotond opdoemen. De combinatie Oude Kwaremont voor de derde keer en Paterberg voor de tweede keer markeren op ruim vijftien kilometer van de streep de laatste kans om heuvelop het verschil te maken, zoals Tadej Pogacar dat vorig jaar deed.
Vervolgens is het nog een laatste stuk richting Oudenaarde dat vooral in dalende lijn wordt afgewerkt met een vlakke laatste paar kilometer. Vanwege de veiligheid zijn de Kortekeer en de Kanarieberg dit jaar uit het parcours gehaald. Dit was een verzoek van de renners, aangezien de koers vorig jaar op deze hellingen bewust stil werd gelegd door verschillende ploegen.
picture

Ronde van Vlaanderen | Mathieu van der Poel wint na ultiem duel met Wout van Aert

Deelnemers

De startlijst van de Ronde van Vlaanderen liep woensdag een flinke kklapt op. Toch zijn er nog genoeg renners om naar uit te kijken. Titelverdediger Team UAE Emirates mag superster Tadej Pogacar dan wel thuis hebben gelaten, met mannen als Tim Wellens, Marc Hirschi en Nils Politt is er genoeg kans op een klassering in de top-5.
Tweevoudig winnaar Mathieu van der Poel wordt bij Alpecin-Deceuninck ondersteund door een team met Axel Laurence, Oscar Riesebeek, Xandro Meurisse, Soren Kragh Andersen, Silvan Dillier en Gianni Vermeersch. Jasper Philipsen, winnaar van Milaan-San Remo, stapt niet op.
Visma | Lease a Bike moet zichzelf in rap tempo bij elkaar rapen. Het grote doel van het voorjaar was de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix met Wout van Aert. Nu moet de Nederlandse formatie echter iets anders bedenken, maar het uitvallen van Van Aert was niet de enige klap die het de afgelopen dagen te verwerken kreeg.
Eerder was al duidelijk dat Cristophe Laporte niet fit genoeg is voor het hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar. Dylan van Baarle moest Dwars door Vlaanderen overslaan vanwege ziekte, maar zondag is de Nederlander weer van de partij. Het is echter onwaarschijnlijk dat Van Baarle 100 procent is zondag. Het lijkt er daardoor op dat Matteo Jorgenson, die woensdag de ontsierde versie van Dwars door Vlaanderen won, als kopman wordt ingezet.
Ook Lidl-Trek, dat tot nu toe bezig was met een uitstekend voorjaar, moet zich hergroeperen. Het is zeer de vraag hoe kopman Mads Pedersen zondag hersteld is. Jasper Stuyven zal bovendien enorm gemist worden. Toms Skujins en Jonathan Milan zullen zondag vermoedelijk extra werk voor hun rekening moeten nemen.
picture

Ronde van Vlaanderen | Check deze compilatie van aanvallen van winnaar Pogacar

Oudgedienden

Bij Soudal Quick-Step wordt Julian Alaphilippe naar voren geschoven. De Fransman krijgt steun van op papier sterke mannen als Kasper Asgreen, Yves Lampaert en Gianni Moscon. Het lijkt er echter sterk op dat dit trio zijn beste tijd gehad heeft en dus krijgt Soudal Quick-Step het wederom lastig in deze voorjaarsklassieker.
Verder zien we bij Arkea Florian Senechal naar voren geschoven worden, gaat Astana met Cees Bol van start, wordt bij Bahrain-Victorious vol ingezet op Matej Mohoric heeft EF Educatoin Easy-Post met Alberto Bettiol een oud-winnaar in de gelederen die steun krijgt van Stefan Bissegger en Neilson Powless.
Ten slotte doet Groupama-FDJ een poging met het duo Stefan Kung en Valentin Madouas, zet INEOS-Grenadiers in op Jhonatan Narvaez, hopen ze bij Movistar op een volgende stap van revelatie Oier Lazkano en wil Jaco AlUla met Michael Matthews de strijd aangaan.
Oudgedienden Jakob Fuglsang, Alexander Kristoff en Victor Campenaerts rijden namens de ploegen Israel - Premier Tech, Uno-X en Lotto Dstny, waar Arnaud de Lie van de startlijst is gehaald, terwijl pro-continentale ploeg Tudor hoopt de Matteo Trentin nog een laatste keer het beste in zichzelf naar boven kan halen.
picture

Ronde van Vlaanderen | Samenvatting Ronde van Vlaanderen met winst Asgreen

Favorieten

Met twee overwinningen en twee tweede plaatsen in de afgelopen vier jaar mag het duidelijk zijn dat Mathieu van der Poel als grootste favoriet aan de Ronde van Vlaanderen begint. Zeker na de valpartijen van afgelopen woensdag lijkt niemand er meer aan te twijfelen dat Van der Poel zijn trilogie in Vlaanderen zondag compleet maakt.
Afgelopen vrijdag maakte de wereldkampioen bovendien nog veel indruk in de E3-prijs door solo aan te komen met een grote voorsprong op eeuwige concurrent Wout van Aert, die toen nog wel fit was, maar ook al onderuit ging.
Het grootste gevaar voor Van der Poel werd verwacht uit de hoek van Lidl-Trek. Mads Pedersen sloopte Van der Poel zondag met behulp van zijn ploeg Lidl-Trek vakkundig in Gent-Wevelgem. De Deen stond jarenlang in de schaduw van de echte toppers in het klassiekerwerk, maar dingt steeds meer mee naar een plek in de groep van de grote drie. Na de harde val lijkt het echter schier onmogelijk dat Pedersen in topvorm aan de start staat in Antwerpen.
picture

Ronde van Vlaanderen | Massale valpartij door grove inschattingsfout Bahrain-Victorious renner

Outsiders

Van der Poel geldt inmiddels als enige grote kanshebbers en bij de Ronde van Vlaanderen komen de sterkste renners bijna altijd ook daadwerkelijk boven drijven. Een verrassing valt echter nooit uit te sluiten en dus zijn er ook de nodige outsiders die wellicht kunnen profiteren van een aanval op het perfecte moment.
Een van die outsiders is Matej Mohoric. De Sloveen is altijd op de afspraak in het voorjaar en schuwt de vroege aanval bovendien niet. Ook Stefan Kung kan een lange aanval en zijn tijdritcapaciteiten wellicht voor een verrassing zorgen.
Mannen als Julian Alaphilippe en Alberto Bettiol moeten altijd in de gaten gehouden worden, maar dezer renners lijken niet meer het niveau te kunnen halen dat ooit wel mogelijk was tijdens de grootste successen. Daarom is het waarschijnlijker dan een knecht van een van de favorieten met de winst aan de haal gaat.
Zowel Visma | Lease a Bike als Lidl-Trek hebben als ploeg bovendien meerdere ijzers in het vuur. Bij de Nederlandse ploeg zullen vooral Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson en Jan Tratnik hopen op een scenario waarbij zij de ruimte krijgen. Bij Lidl-Trek is deze rol vooral weggelegd voor Jonathan Milan en Toms Skujins. Het duo maakt dit voorjaar tot nu toe grote indruk.
picture

Gent-Wevelgem | Van der Poel vs Lidl-Trek - bekijk in samenvatting hoe Pedersen kan winnen

Strategie en koersverloop

De verwachting was dat na een rustige eerste 100 kilometer het spel vroeg op de wagen zal zijn. Het is daarbij de vraag welk type koers in het voordeel is van Mathieu van der Poel, die op papier over de minste ploeg beschikte, maar nu de enige topfavoriet is.
De concurrentie zal massaal naar de wereldkampioen gaan kijken nu de concurrentie weggevallen is. Vermoedelijk zullen renners als Milan, Skujins en Benoot het daarom vroeg proberen deze Ronde van Vlaanderen. Het is daarbij voor Van der Poel te hopen dat zijn ploeg op de afspraak is om renners terug te halen.
Een andere optie is voor Van der Poel om vroeg te beginnen met een harde koers. Van der Poel weet als geen ander dat niemand dit jaar in staat is om hem los te rijden op de steile, Vlaamse beklimmingen. Het enige risico dat bestaat is een scenario waarbij niemand initiatief neemt omdat hij topfavoriet is. Wellicht is het voor Van der Poel daarom gunstig om al vroeg in de koers het gros van de renners van de tweede rij te elimineren.
picture

E3 Saxo Classic | Van de Taaienberg tot de Paterberg - Bekijk hier alle aanvallen van Van der Poel

Van der Poel tegen de rest

Het is, ondanks de nieuwe startlijst, zeer waarschijnlijk dat twee ploegen Van der Poel onder zeer grote druk gaan zetten. Een aanval op meer dan 100 kilometer van de streep van Jorgenson, Benoot, Stuyven of Milan lijkt bijna onvermijdelijk.
Voor de outsiders is het hopen dat het mogelijk is om aan te sluiten bij een dergelijke aanval, waarna vooral Van der Poel de kaarten tegen de borst houdt. De tweevoudig winnaar zal zich niet zo uit de tent laten lokken als zondag het geval was en dus is er een goede kans dat Van der Poel niet reageert op een flink aantal vroege aanvalspogingen van minder grote renners.
Ook de outsiders zullen in het nieuwe scenario extra kansen ruiken. Nu er een enkele overduidelijke topfavoriet is, zullen renners als Mohoric, Kung en Bettiol zich volledig op de topfavoriet richten. Van der Poel moet voorkomen dat ploegen onderling akkoorden sluiten en hem gaan bestoken met aanvalspogingen.
picture

Gent-Wevelgem | Van der Poel feliciteert Pedersen - “Als wereldkampioen moest ik meerijden”

Eurosport-sterren

**** Mathieu van der Poel
***
** Mads Pedersen, Matteo Jorgenson
* Alberto Bettiol, Dylan van Baarle, Matej Mohoric, Stefan Kung, Tiesj Benoot

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie