Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dwars door Vlaanderen | Van Aert heeft gebroken borstbeen en mist mogelijk ook Giro - “Kan maanden duren”

Dave Kornuyt

Geupdate 28/03/2024 om 10:01 GMT+1

Nadat al bekend was dat Wout van Aert zijn sleutelbeen en een paar ribben heeft gebroken, maakte Visma-LAB bekend dat de Belgische renner ook een breuk in zijn borstbeen heeft. Daar staat een herstel van enkele maanden voor, waardoor ook de Giro deelname van Van Aert in gevaar komt.

Dwars door Vlaanderen | Dramatische valpartij - Van Aert, Pedersen, Stuyven en Girmay betrokken

Voor de wielerwereld, Visma-LAB en vooral Van Aert eindigde Dwars door Vlaanderen woensdag in een nachtmerrie. De Belg viel op iets minder dan zeventig kilometer van de streep en het was meteen duidelijk dat hij zwaargehavend was.
Van Aert vertrok direct naar het ziekenhuis waar in eerste instantie een gebroken sleutelbeen en naar verluidt zeven gebroken ribben werden vastgesteld. Met als gevolg dat de Belg niet kan deelnemen aan Parijs-Roubaix en misschien nog wel belangrijker de Ronde van Vlaanderen aanstaande zondag.
picture

Dwars door Vlaanderen | Bittere nasmaak voor Benoot na zege Jorgenson - "Hij tikte mijn wiel aan"

GEBROKEN BORSTBEEN

Later bracht Visma-LAB nog slechter nieuws omtrent de Belgische kopman. Uit nader onderzoek bleek dat Van Aert ook zijn borstbeen heeft gebroken. Een zware blessure waar een lang herstel voor staat.
Kris Vandermieren, sportarts bij de Belgische wielerbond, vertelde tegen Sporza meer over de ernst van de blessure. "Dat is een polytrauma en zien we alleen bij zware verkeersongevallen”, stelt Vandermieren. “Een breuk in het borstbeen herstelt vanzelf maar dat heeft tijd nodig. Dat kan zelfs maanden duren.”
picture

Dwars door Vlaanderen | Bekijk in samenvatting hoe Jorgenson de zege pakt en Van Aert hard uitvalt

Wel of geen Giro voor Van Aert?

Naast zijn eerste monumentale zege in Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen had Van Aert nog een hoofddoel dit seizoen. De alleskunner zou zich ook voor het eerst wagen aan de Giro d’Italia, maar ook dat lijkt hij niet te halen. Vandermieren noemt het zelfs ‘onmogelijk’.
Wat is er dan wel haalbaar voor Van Aert? “Het is belangrijk om zijn medische situatie van week tot week te bekijken”, benadrukte de sportarts. Maar de Olympische Spelen kan een mooi streefpunt zijn. “Als hij na twee of drie maanden kan terugkeren in competitie is dat perfect haalbaar.”
picture

Dwars door Vlaanderen | Bittere nasmaak voor Benoot na zege Jorgenson - "Hij tikte mijn wiel aan"

OPERATIE

In het ziekenhuis van Herentals is Van Aert inmiddels geopereerd aan zijn breuken, vlak daarna moest nog een slachtoffer van de zware valpartij onder het mes. Landgenoot Jasper Stuyven van Lidl-trek kwam net zo hard ten val en brak eveneens zijn sleutelbeen.
Stuyven reageerde ondertussen al op zijn val en operatie. “Ik wil iedereen bedanken voor de steunbetuigingen en hoop snel te herstellen van mijn operatie”, aldus de man die goed in vorm stak. “Mijn voorjaar zit er plots op en dat is natuurlijk een enorme dreun. Twee jaar heb ik keihard afgezien in de klassiekers om terug tot mijn topniveau te komen.”
"Na veel trainingskampen en opofferingen leek ik mijn niveau in 2024 weer te pakken te hebben, misschien was ik wel nooit beter dan nu. Ik hoop oprecht dat Lidl-Trek de goede lijn kan doortrekken in de volgende koersen”, liet Stuyven via Instagram weten.

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie