Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Vlaanderen | Elisa Longo Borghini beloont perfecte dag Lidl-Trek, Shirin van Anrooij derde

Matthijs Klerkx

Geupdate 31/03/2024 om 18:09 GMT+2

Elisa Longo Borghini was de beste in een superzware editie van de Ronde van Vlaanderen. De Italiaans kampioene klopte Kasia Niewiadoma en ploeggenote Shirin van Anrooij in een sprint met drie in Oudenaarde. Achter het drietal won Marianne Vos de spurt voor de vierde plaats, voor wereldkampioene Lotte Kopecky.

Ronde van Vlaanderen | Elisa Longo Borghini beloont perfecte dag Lidl-Trek, Shirin van Anrooij derde

Terwijl Mathieu van der Poel bij de mannen met een fabelachtige solo de Ronde van Vlaanderen voor een derde keer op zijn naam schreef, kreeg België in de vrouweneditie al vroeg een serieuze tik; bij een grote valpartij op de Lange Munte vielen Marlen Reusser - ploeggenote van wereldkampioene en thuisfavoriete Lotte Kopecky - en Lizzie Deignan letterlijk uit koers. Ook de regenboogtruidraagster zelf moest voet aan de grond zetten in jacht op haar derde Ronde-kroon op rij.

Kopecky niet goed

In de finale bleek dat die zoektocht - waarbij Kopecky eventueel ook alleen recordhouder zou worden - lastig werd. Op de Koppenberg bleven er meer vrouwen recht dan bij de mannenkoers anderhalf uur eerder, maar was het niet de wereldkampioene die uitblonk. Die eer was voor de winnares van de Omloop Het Nieuwsblad en Dwars Door Vlaanderen eerder dit jaar, Marianne Vos.
De beste wielrenster aller tijden kreeg een groepje mooie favorieten met zich mee, waaronder Lorena Wiebes, Puck Pieterse, Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma. Kopecky moest voet aan de grond zetten en kon daarna in de achtervolging rekenen op de hulp van ploeggenote Demi Vollering. Een nieuw slecht moment volgde op de Taaienberg, waarna op de Oude Kruisberg definitief het licht uitging bij de Belgische.
picture

Ronde van Vlaanderen | Wereldkampioene Lotte Kopecky - en vele anderen - te voet op de Koppenberg

Van Anrooij tactisch sterk

Na het ronden van de Oude Kruisberg volgde de Hotond, een beklimming waarop Longo Borghini haar kans schoon zag aan te vallen in de kopgroep. De Italiaans kampioene werd gecounterd, Wiebes leek vooral ook op afspraak in de natte weersomstandigheden. Vollering deed een poging om naar de voorste groep te springen. Na een lange achtervolging maakte ze de aansluiting enkele kilometers voor de Oude Kwaremont.
Shirin van Anrooij deed hetzelfde en ging meteen op en over de groep in de afdaling richting Kluisbergen. Bij de favorieten viel het helemaal stil, waardoor ook Kopecky (en Fem van Empel) konden aansluiten. Karlijn Swinkels probeerde mee te gaan met Van Anrooij, maar kon net niet de aansluiting maken.

Merkwaardige driestrijd

Pieterse maakte op het Kwaremontplein in de stromende regen de oversteek naar Swinkels, terwijl Kopecky zich daarachter opofferde voor haar collega's van SD Worx. Wiebes moest er echter af, dus was het enkel te doen voor Vollering. De wereldkampioene reed haar volledige tank leeg in de hoop het gat met Van Anrooij zo klein mogelijk te maken.
Met een verschil van vijftien seconden naar mede-crossster Pieterse ving Van Anrooij de Paterberg aan. Pieterse werd ingerekend door de andere favorieten, terwijl Longo Borghini het gat op haar ploeggenote probeerde te dichten. De Nederlandse kwam nog met een minieme voorsprong over de top, maar zag dat haar Italiaanse collega ook vol op kop bleef rijden. Longo Borghini sloot aan, samen met Niewiadoma.
Snel leek duidelijk dat de drie het gingen uitvechten voor de zege. Door de beperkte - circa 20 seconden - voorsprong op de achtervolgende groep was er eigenlijk geen ruimte voor tactische spelletjes. Onder de rode vod wilde Van Anrooij aanvallen, maar dat had de Poolse snel doorzien. Van Anrooij ging vanaf de kop de sprint aan, waarna Longo Borghini een tweede keer de Ronde won, na ook al de beste te zijn geweest in 2015.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2024

1. Elisa Longo Borghini - 4:16:04
2. Kasia Niewiadoma - zt.
3. Shirin van Anrooij - zt.
4. Marianne Vos - + 0.09
5. Lotte Kopecky - zt.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel