Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Ronde van Zwitserland | Kata Blanka Vas maakt werk Demi Vollering en Marlen Reusser subliem af

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 17/06/2023 om 20:23 GMT+2

Een spectaculaire finale in de eerste rit van de Ronde van Zwitserland. De 56 kilometer korte etappe in en rond Weinfelden zag lang thuisrijdster Elise Chabbey op kop. Toen zij werd gegrepen, werd het dominante Team SD Worx aangevallen. Marlen Reusser en Demi Vollering deden de lead-out voor de talentvolle Kata Blanka Vas, de Hongaarse stelde niet teleur en won.

Ronde van Zwitserland | Kata Blanka Vas maakt werk Demi Vollering en Marlen Reusser subliem af

Terwijl de heren eerder op de dag richting Weinfelden een etappe voor de geschiedenisboeken – maar niet om tijdsverschillen in het klassement – reden, was het bij de vrouwen in en rond diezelfde aankomstplaats voor het echie.
De Ronde van Zwitserland was dit jaar voor het eerst een koers van World Tour-formaat en dat was te merken aan het deelnemersveld: regerend winnares Lucinda Brand was bij lange na niet de topfavoriete op de Zwitserse wegen, die eer behoorde toe aan – wie anders – Demi Vollering.

Net geen Zwitserse precisie

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Mäder gingen de vrouwen van start voor een relatief korte rit – 56 kilometer verdeeld over drie lokale lussen rondom de aankomstplaats. Elise Chabbey van Canyon//SRAM was als thuisrijdster uit op publiciteit en belangrijker nog: bergpunten.
Ze reed al snel een minuut voorsprong bij elkaar en kon zo alle beschikbare bergpunten oprapen. Op de laatste beklimming van de Burgstrasse ging Vollering op kop rijden voor ploeggenote Marlen Reusser, terwijl achteraan Brand moest lossen.
Even later volgde een venijnige versnelling van de Nederlandse slokop van het voorjaar, maar echt veel dichter bij de Zwitserse koploopster kwam de grote groep niet. Op 5 kilometer van de finish was het sprookje voor Chabbey toch voorbij, Vollering en Reusser dichtten het gat.
De bochtige finale in Weinfelden zorgde voor afscheiding in het peloton; Elisa Longo Borghini en Arlenis Sierra gingen op pad met Reusser in het wiel, Kata Blanka Vas en teamgenote Vollering kwamen op het wiel, waarna het weer stilviel. De sprint werd vervolgens gewonnen door Vas.

Uitslag eerste etappe (Weinfelden-Weinfelden)

1. Kata Blanka Vas – 1:24:09
2. Arlenis Sierra – zt.
3. Eleonora Gasparrini – zt.

Algemeen klassement na eerste rit

1. Kata Blanka Vas – 1:23:59
2. Arlenis Sierra – + 0.04
3. Eleonora Gasparrini – + 0.06

Waar kijk je?

De strijd om La Maillot Jaune gaat op 1 juli van start in het Baskenland. Mis geen enkele seconde van de strijd tussen wereldtoppers Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, maar ook mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert! De hele Tour is live te volgen via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie