Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tirreno-Adriatico | Jonas Vingegaard haalt uit in vijfde etappe en neemt de leiderstrui over

Mathieu Hilgersom

Geupdate 08/03/2024 om 15:33 GMT+1

Jonas Vingegaard heeft op grootste wijze de vijfde etappe gewonnen in de Tirreno Adriatico. De Deen bekroonde het harde werk van zijn ploeg door op de San Giacomo voor de aanval te kiezen waarna niemand kon volgen. In Valle Castellana kwam de renner van Visma-LAB solo over de streep. Het groepje met concurrenten volgde op ruim een minuut.

Tirreno-Adriatico | Jonas Vingegaard haalt uit in vijfde etappe en neemt de leiderstrui over

De vijfde etappe was een lastige. Slechts 144 kilometer lang, maar geen kilometer vlak. Het peloton wilde bovendien vanaf de start koersen en voerde daarom het tempo flink op. Dit zorgde ervoor dat klassementsleider Jonathan Milan het al op de eerste klim van de dag moeilijk had om aan te klampen.
Tien renners namen een voorsprong in de hoop op etappewinst. Alessandro De Marchi, Niccolo Bonifazio, Andrea Vendrame, Clement Davy, Filippo Ganna, Simon Clarke, Damien Howson, Kasper Asgreen, Magnus Cort en Ivan Garcia Cortina pakten maximaal 2,5 minuut. Voor Visma-LAB was dit het sein om de achtervolging in te zetten.

San Giacomo

Halverwege de beklimming van de San Giacomo (12 kilometer aan ongeveer 6 procent) waren de laatste vluchters eraan voor de moeite. Met name de kopbeurt van Ben Tulett was verschroeiend. Hierdoor dunde de renner van Visma-LAB het peloton flink uit.
Op vijf kilometer voor de top koos Vingegaard voor de aanval. Niemand kon volgen. Daarachter vonden Jai Hindley, Ben O'Connor, Thymen Arensman, Juan Ayuso, Isaac Del Toro, Ivan Sosa en Cian Uijtdebroeks elkaar. Op de top had de Deen al een kleine minuut voorsprong op deze rivalen te pakken.

Finale

In de afdaling en daaropvolgende kilometers kwam Vingegaard niet meer in de problemen. Sterker, zijn voorsprong liep zelfs nog wat verder op. In finishplaats Valle Castellana was het verschil 1.12 minuut. Ayuso en Hindley kwamen respectievelijk als tweede en derde over de meet.
O'Connor en Sosa misten een bocht in de afdaling. De eerste wist nog terug te komen, maar de Colombiaan zakte terug naar de derde groep op bijna drie minuten.

Klimmen op zaterdag

Op zaterdag staat de op papier belangrijkste etappe van de Tirreno-Adriatico op het programma. De finish ligt bovenop de Monte Petrano. Jonas Vingegaard verdedigt een voorsprong van bijna een minuut op Ayuso.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie