WAT MOET JE WETEN OVER DE WEGWEDSTRIJD VAN TOKYO 2020?

De mondiale sportkalender zit bomvol. De Tour de France eindigt slechts zes dagen voordat de wegwedstrijd in Tokio van start gaat. Voor Julian Alaphilippe een reden om de Olympische Spelen links te laten liggen. Ook voor de Nederlandse selectie bracht dit problemen met zich mee. Van de vijf geselecteerde renners rijden Bauke Mollema, Dylan van Baarle en Wilco Kelderman de Tour. Op 24 juli met frisse benen wakker worden is dus een grote opgave.

Wat moet je weten?

Ronde van Groot-Brittannië
Tour of Britain | Van Aert laat Alaphilippe deur niet dichtgooien tijdens vileine sprint
08/09/2021 OM 16:33
  • Wat: Wegwielrennen (mannen)
  • Waar: Fuji International Speedway
  • Wanneer: zaterdag 24 juli 04.00 - 11.15
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse deelnemers: Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle, Yoeri Havik
  • Favorieten: Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Simon Yates, Adam Yates
Aangezien Tom Dumoulin is geselecteerd op staat van dienst, en niet vanwege recente resultaten, stapelen de wildcards zich op voor de wegrit. In het UCI-reglement staat dat wielrenners mogen deelnemen aan meerdere onderdelen. De KNWU heeft gekozen voor Yoeri Havik als vijfde wegwielrenner. Ook heeft de dertigjarige renner van Beat-Cycling een startbewijs voor de madison. Er komt dus een extra plek vrij voor de baanwielrenners en op deze manier kan de Nederlandse sprintploeg als viertal deelnemen. Op papier hebben deze sprinters grote medaillekansen. De wielerbond heeft dus een berekende beslissing genomen.

Favorieten

Het parcours van Tokyo 2020 staat op het lijf geschreven van de vele renners die ook de Tour de France rijden. Al is die grote ronde voltooien zeker geen optimale voorbereiding voor een 244km lange eendagskoers. Van het Nederlandse vijftal komen er drie rechtstreeks uit de Tour. Voor de Colombianen geldt dat alleen niet voor Daniel Felipe Martinez. Esteban Chavez, Rigoberto Uran, Nairo Quitana en Sergio Higuita komen vanuit Frankrijk.. De ontbrekende naam is die van Egan Bernal, zijn focus ligt op de Vuelta.
Bij de Fransen is de selectie op het moment van schrijven nog niet bekend, maar wereldkampioen Julian Alaphilippe heeft al aangegeven niet richting Japan te gaan. Datzelfde geldt voor Romain Bardet. De Britse selectie bestaat uit tweeling Adam en Simon Yates, Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas. Laatstgenoemde is in de Tour hard op zijn schouder gevallen. Bij de Slovenen gaan Tadej Pogacar en Primoz Roglic voor de winst. Roglic is na meerdere valpartijen vroegtijdig uit de Tour gestapt. Zo lijkt hij genoeg tijd te hebben om te herstellen voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020.
Het parcours lijkt te zwaar voor Wout van Aert, maar tegelijkertijd kun je de Belg nooit afschrijven. Ook staat regerend olympisch kampioen Greg van Avermaet aan de start. Voor Remco Evenepoel is het de vraag of de focus op de wegwedstrijd of het tijdrijden ligt. Italië neemt een sterke ploeg mee met Vincenzo Nibali, Alberto Bettiol en Gianni Moscon. Bij Frankrijk lijken de sterkste renners David Gaudu en Benoît Cosnefroy te zijn. De tijdrijders van beide landen, Filippo Ganna en Rémi Cavagna, richten zich op de tijdrit.

Greg van Avermaet won de wegwedstrijd van Rio de Janeiro 2016 - Getty Images

Foto: AFP

Nederlandse deelnemers

Het parcours lijkt vooral een prooi te zijn voor de klimmers. De selectie van de KNWU is voor het grootste gedeelte dan ook logisch. Tom Dumoulin heeft met de Giro d’Italia en een wereldkampioenschap tijdrijden een palmares waar je u tegen zegt. De Limburger is ook Nederlandse troef voor het tijdrijden. Bauke Mollema is steeds meer omgevormd tot klassiekerrenner en rittenkaper. Het talent van Wilco Kelderman is oneindig groot en Dylan van Baarle is één van de meest waardevolle knechten van INEOS-Grenadiers. Voor Yoeri Havik is het de bedoeling dat hij in het velodroom zijn krachten laat zien, maar ook op de Olympische Spelen kan een knecht van onschatbare waarde zijn. Mathieu van der Poel heeft zijn zinnen al jaren gezet op de olympische mountainbikewedstrijd. Ondanks zijn gele succesverhaal rijdt de alleskunner dus niet de wegwedstrijd.

Parcours

De dag begint met een neutralisatie van 10 kilometer door de straten van Tokio. Vervolgens krijgen de renners in 234 kilometer 4865 hoogtemeters voor de kiezen. In de eerste 80 kilometer fietst het peloton geleidelijk omhoog tot het bovenop Doushi Road staat. Het ‘dak’ van 24 juli ligt na 140 kilometer koers op de flanken van Mount Fuji. Met een hoogte van 1451 is het geen Everest, maar met nog twee beklimmingen in het verschiet (Mikuni Pass en Kagosaka Pass) wordt het een uitputtingsslag. De finish wordt onderweg al een keer aangedaan door het peloton. Pas bij de derde passage is de eerste over de streep olympisch kampioen
https://i.eurosport.com/2021/07/07/3168867.png

WAAR KIJK JE DE OLYMPISCHE SPELEN 2020?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Ronde van Groot-Brittannië
Tour of Britain | Van Aert laat Alaphilippe deur niet dichtgooien tijdens vileine sprint
08/09/2021 OM 16:31
Vuelta a España
La Vuelta | Primoz Roglic wint de tijdrit met overtuiging
05/09/2021 OM 20:15