Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France Femmes | Nog meer druk op Demi Vollering met parcours op maat

Mathieu Hilgersom

Geupdate 31/10/2023 om 11:28 GMT+1

Na haar overtuigende eindzege dit jaar zou het toch al moeilijk worden voor de concurrentie om Demi Vollering in de Tour de France Femmes van 2024 te verslaan, maar na de presentatie van het parcours wordt deze opdracht alleen maar lastiger. Alles wijst in de richting van een tweede gele trui voor de Nederlandse renster van SD Worx, die daardoor alle druk op haar schouders voelt.

Tour de France Femmes | Vollering deelt enorme dreun uit aan Van Vleuten met dubbelslag op Tourmalet

Vollering was het afgelopen jaar met afstand de beste klimmer en had ook nog eens de beschikking over de sterkste ploeg. Wanneer je al een zwakke plek zoekt bij Vollering dan zou je haar tijdrit kunnen noemen. Vorig jaar bleek daar overigens weinig van, want in de Tour de Frances Femmes eindigde ze in de rit tegen de klok rondom Pau 'gewoon' als tweede, slechts tien seconden achter Marlen Reusser.

Toen moest er individueel ruim 22 kilometer worden gereden. Dit jaar staan er 6,3 tijdritkilometers op het programma in Rotterdam. Wanneer Vollering al te kloppen is, kan de concurrentie slechts enkele seconden winnen.
picture

Tour de France Femmes | Winnares Marlen Reusser opgehouden tijdens afdaling in de tijdrit

Beslissing

Alles wijst erop dat de beslissing valt in de slotetappe naar de Alpe d'Huez op zondag 18 augustus. Een eerste echte schifting wordt gemaakt in de vierde etappe op woensdag 14 augustus van Valkenburg naar Luik. Beide etappes zijn op het lijf geschreven van Vollering. Ze won vorig jaar zowel de Amstel Gold Race als Luik-Bastenaken-Luik en bleek in het hooggebergte steeds weer een klasse apart. Ook in de klimrit naar Le Grand-Bornand, op de voorlaatste dag, kan Vollering domineren.

Het enige gevaar lijkt te liggen in de eerste etappes op Nederlands grondgebied. De ritten Rotterdam – Den Haag en Dordrecht – Rotterdam zijn grotendeels vlak en met een fris peloton azend op een massasprint zal het nerveus zijn onderweg. Waaiers kunnen een rol spelen, maar valpartijen zijn vermoedelijk de grootste hindernis voor Vollering op weg naar de eindwinst.
picture

Tour de France Femmes 2024 | Route en Parcours - Start in Rotterdam, primeur op Alpe d'Huez

Hectisch

Na de parcourspresentatie woensdag gaf zij dit zelf ook aan. "Ik denk dat de eerste twee dagen vrij hectisch zijn. Het is vlak en de wegen in de steden zijn niet zo fijn om over te racen. Maar het voordeel is dat ik de routes goed ken, dus dat gaat me natuurlijk helpen. Hopelijk kan de wind de koers nog wat spannender maken."

Dat ze een parcours op maat krijgt, is ook een nadeel. "Het legt veel druk op mijn schouders, maar het belangrijkste is dat ik kan genieten. Dit maak je maar één keer mee in je leven."
picture

Tour de France Femmes | Vollering blij met aangekondigd parcours – “Eindelijk Alpe d’Huez”

Kopecky

Vorig jaar bleek niet de inmiddels gestopte Annemiek van Vleuten, maar Vollerings ploeggenote Lotte Kopecky haar grootste concurrente. De Belgische alleskunner droeg lang het geel en bleef verrassend overeind in het hooggebergte. Of zij in 2024 van start gaat, is echter nog de vraag.

De Tour de Frances Femmes volgt vlak na de Olympische Spelen en daar wacht Kopecky (die ook op de baan in actie komt) een druk programma. "Voor mij is Parijs het belangrijkste", gaf zij direct aan na de parcourspresentatie.
picture

Tour de France Femmes | “Ik weet niet of ik van start ga” - Kopecky geeft Paris 2024 prioriteit

Hoop

Rensters als Katarzyna Niewiadoma, Juliette Labous, Ashleigh Moolman, Cecilie Uttrup Ludwig, Ricarda Bauernfeind en Silvia Persico zullen zich bij deelname ongetwijfeld ook vooraan laten zien. Nederland heeft voor het klassement verder de hoop gevestigd op Riejanne Markus en Yara Kastelijn.

Voor Markus is het geringe aantal tijdritkilometers een nadeel. Bergop kan zij echter ook met de besten mee. Dat geldt ook voor Kastelijn, die vorig jaar indruk maakte met een sterke zege in de rit naar Rodez. Wanneer zij haar focus verlegt naar het klassement, is er veel mogelijk.

Domineren in de sprint

De Nederlandse rensters kunnen direct in de eerste twee etappes in eigen land al domineren. In Den Haag en Rotterdam is het vermoedelijk aan de sprinters. Een nieuwe tweestrijd tussen Lorena Wiebes en Charlotte Kool, die de Tour de France Femmes als haar favoriete koers beschouwt, ligt in het verschiet.

De etappes naar Amnéville en Morteau zijn bij uitstek geschikt voor de aanvallers. Hopelijk is Marianne Vos weer fit genoeg om op het hoogste niveau mee te strijden. Verder kan haar ploeggenote Eva van Agt iets moois laten zien. Zij kwam vorig jaar zwaar ten val in de tweede etappe, moest de strijd staken en keerde pas aan het einde van het seizoen terug op de fiets. Zij is ongetwijfeld uit op revanche.
picture

Tour de France Femmes | Wiebes sprint naar etappezege - Van de Velde strandt vlak voor de finish

Fabuleuze solo

Dit geldt ook voor Julie van de Velde. De Belgische renster van Fenix-Deceuninck zette vorig jaar in de derde etappe naar Montignac-Lascaux een fabuleuze solo neer en werd pas vlak voor de streep gegrepen door het aanstormende peloton.
Ook haar naamgenoot Julie De Wilde zal zich positief laten zien op dit parcours. Nog maar net 20 jaar liet zij in het afgelopen seizoen al meerdere keren zien dat het in België de komende jaren niet alleen om Lotte Kopecky draait. De Wilde reed in 2022, als jongste deelneemster, zelfs al enkele dagen in de witte jongerentrui. Aan haar talent mag niet worden getwijfeld. Ze heeft een sprint en een tijdrit in de benen en ook heuvelop behoort zij tot de besten. Met die eigenschappen heb je altijd een parcours op maat.

Waar kijk je?

Ook in 2024 is de Tour de France Femmes avec Zwift weer live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+ en mis geen seconde van de koers!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie