Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | "De elfde etappe was mijn beste dag ooit op een fiets" - Jonas Vingegaard

Mathieu Hilgersom

Geupdate 11/01/2023 om 14:16 GMT+1

Jonas Vingegaard kijkt vol trots en met veel plezier terug op de Tour de France van vorig jaar waarin hij na een weergaloze strijd met Tadej Pogacar het geel veroverde. In de podcast van Geraint Thomas blikt hij terug op de editie van 2022 en vooral op de elfde etappe waarin hij tot ieders verbazing het klassement op zijn kop zette.

Geraint Thomas volgde de strijd tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar vanaf de eerste rij

Foto: Getty Images

"We waren als ploeg al vanaf december met die etappe bezig. We wisten dat wanneer Primoz Roglic en ik allebei zouden aanvallen we het Tadej enorm moeilijk zouden maken. Het is geweldig hoe het uiteindelijk is gelopen. Het was mijn beste dag ooit op een fiets", zegt Vingegaard in The Geraint Thomas Cycling Club.
"De Col du Granon, waar bovenop de finish lag, was mijn zwaarste klim ooit. Uiteindelijk bleef ik over met Rafal Majka en Tadej. Wanneer zij het tempo niet zouden opvoeren, wist ik dat ik kon aanvallen. Toen ik ging, had ik direct door dat Tadej niet kon volgen. Hij probeerde niet eens om bij te blijven. Vanaf dat moment was het pushen tot de finish. In mijn oortje zei de ploegleiding ook dat ik niet te vroeg moest juichen. Het doel was om zoveel mogelijk tijd te pakken."
picture

Tour de France | Samenvatting van epische elfde etappe met Vingegaard die Pogacar kraakt

Vol bewondering

Thomas volgde de strijd tussen het tweetal vanaf de eerste rij. In zijn eigen podcast spreekt hij vol bewondering over Vingegaard en Jumbo-Visma die dag. "Jumbo maakte al zo vroeg koers. Ik wist toen direct dat deze dag heel veel pijn zou gaan doen, vanwege alles dat nog ging komen."
"Toen Primoz en Jonas om de beurt aanvielen, speelde ik de oude-mannen-kaart. Ik wilde niet meehelpen, omdat ik bang was dat ik mezelf zou opblazen. Het was dertig seconden sprinten en weer terugkomen. En dat steeds weer. Het leek wel een eeuwigheid te duren. Uiteindelijk haalde ik Tadej nog bij op de slotklim. Hij was de favoriet, ik was niet van plan om hem te helpen. Ik kon het bijna niet geloven wat er allemaal was gebeurd. Wanneer je deze uitslag voor de etappe had voorspeld, had iedereen je voor gek verklaard."
Vingegaard is het daarmee eens. "Tot dat moment was Tadej zo sterk geweest. Hij leek wel onverslaanbaar. Het lastige is dat je aan hem nooit kunt zien wanneer hij het zwaar heeft. We hebben vaker gedacht dat hij een mindere dag had en dan won hij uiteindelijk gewoon de etappe."

Kasseienrit

De Deense Tourwinnaar blikt ook terug op de kasseienrit waarin het juist helemaal mis leek te gaan voor Jumbo-Visma en Vingegaard. "Ik had een nieuwe fiets nodig, maar we raakten in paniek. De eerste fiets was veel te groot, daar kon ik geen enkele kracht op zetten. Daarna kreeg ik de fiets van Steven Kruijswijk om vervolgens bij de ploegwagen weer van fiets te ruilen."
"Nu kunnen we erom lachen, maar op dat moment was het echt niet leuk. Uiteindelijk ben ik geweldig geholpen door het team. Wout van Aert reed in het geel, maar offerde zich volledig voor mij op. Hierdoor hebben we de schade kunnen beperken. Iedereen hield zich aan het plan."
picture

Tour de France | Jumbo-Visma klungelt op zoek naar de juiste fiets van Jonas Vingegaard

Verdediging

Met Vingegaard in het geel veranderden de verhoudingen en de tactiek. Nadat hij eerst in de aanval moest, ging hij nu in de verdediging. "Je moet anders rijden. Ik vond het gemakkelijker, als je dat zo kunt zeggen, om te volgen in plaats van aan te vallen. Tadej was met zijn explosiviteit natuurlijk heel gevaarlijk, dus ik mocht geen moment verslappen."
Toen Pogacar viel in de afdaling van de Col de Spandelles in de achttiende etappe twijfelde de Deen geen moment. Hij besloot om te wachten. "Dat was het eerste dat in mij opkwam. Het was ook het enige dat voor mijn gevoel goed was. De situatie in het klassement liet dit natuurlijk ook toe. Ik verloor niets door te wachten, het had geen consequenties."
picture

Tour de France | Vingegaard en Pogacar schudden elkaar de hand na nerveus moment in afdaling

Vrouw

Het moment waarop Vingegaard zijn voorsprong had behouden na de laatste tijdrit was voor hem heel bijzonder. "Ik realiseerde mij toen dat de winst binnen was. Het was heel emotioneel om mijn vrouw en kind na de finish te zien. Mijn vrouw support mij en helpt mij altijd weer op het juiste pad als het nodig is."
Na de Tour de France genoot Vingegaard van de huldiging in Denemarken, waarna hij met zijn gezin een lange reis maakte. Hoewel zijn status is veranderd, voelt hij zich niets anders na zijn overwinning. "In eerste instantie wilde iedereen iets van me. Dat is nu een stuk minder geworden, al word ik natuurlijk wel meer herkend. Ik ben weer op dezelfde manier aan mijn voorbereiding bezig. Ik ben deze winter veel in Denemarken geweest en ga met de ploeg mee op de trainingskampen naar onder andere Spanje. Het voelt heel normaal."
picture

Tour de France | Vingegaard viert na finish tijdrit eerste feestje met vrouw, dochter en Jumbo-Visma

Waar kijk je?

Met het mooie parcours lijkt er ook in 2023 weer veel moois in het verschiet te liggen voor de Nederlandse kijkers. Volg elke kilometer van de Tour de France op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie