Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Het geel van Vingegaard heeft toch een Sloveens randje

Pim Verhoeven

Geupdate 26/07/2022 om 17:54 GMT+2

Ook de Tour de France 2022 is weer een apart verhaal geworden voor Primoz Roglic. De Sloveen kwam tijdens de kasseienetappe zwaar ten val en ging uiteindelijk in de vijftiende rit niet meer van start. Ondanks dat Roglic de finish niet haalde heeft het geel van Jonas Vingegaard toch een Sloveens randje, want zonder Roglic had Vingegaard misschien de Tour niet gewonnen.

Primoz Roglic durante il Tour de France 2022

Foto: Getty Images

In het wielrennen bedankt de winnaar vaak zijn ploeg voor het werk dat voor hem wordt gedaan. Toch ziet een overwinning er voor een buitenstaander vaak individueel uit, maar bij de gele trui van Jonas Vingegaard heeft de ploeg echt een cruciale rol gespeeld.
Pogacar werd in de elfde etappe gedwongen te reageren op aanvallen van zowel Roglic als Vingegaard. Het pareren van deze aanvallen brak de tweevoudig Tourwinnaar op op de flanken van de Col du Granon waardoor Vingegaard uiteindelijk met een voorsprong van twee minuten en 53 seconden over de finish kwam. Een tiental minuten later kwam Roglic ook juichend over de finish. Weg waren zijn eigen kansen voor de eindzege. Wel stond de ploeg ineens in pole position.

Rit 15

De vijftiende rit bleek een slechte te zijn voor Jumbo-Visma. Steven Kruijswijk kwam lelijk ten val en moest direct de strijd staken. Ook Vingegaard en Tiesj Benoot kwamen niet veel later ten val, maar gelukkig zonder al te veel erg.
Die ochtend was Roglic ook niet meer opgestapt omdat hij toch te veel last bleek te hebben van zijn val in de kasseienrit. Het leek er op dat Roglic te snel naar huis zou zijn gegaan met het oog op de Vuelta en dat de ploeg nu in een penibele situatie terecht kwam.
picture

Tour de France | Roglic komt elf minuten na Vingegaard juichend over de streep

Vuelta

Nu kort na de Tour begint het toch wel steeds duidelijker te worden dat Roglic juist langer is doorgefietst dan goed voor hem was. Deelname aan de Vuelta is nog altijd niet zeker en het lijkt er zelfs op dat er wat breukjes in de rugwervels van Roglic zitten. De ploeg wil dit echter niet bevestigen.
Wanneer Roglic weer terug in actie komt, is onduidelijk en ondanks dat Roglic het geel nog nooit heeft gewonnen, is de gele trui van Vingegaard toch voor een deel ook van Roglic. Het is niet zomaar dat ploegbaas Richard Plugge complimenten voor Roglic twittert.

WAAR KIJK JE?

Alle voorjaars- en najaarsklassiekers plus alle grote rondes zijn live te zien op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie