Pogacar reed rond in de gele trui tot hij tijdens de elfde etappe kapot werd gereden door Primoz Roglic en Jonas Vingegaard. De UAE-renner moest aanval na aanval pareren van zijn Jumbo-Visma concurrenten. Uiteindelijk was het een aanval van Vingegaard op de Col du Granon waar Pogacar geen antwoord op had. Hij verloor die dag 2 minuten en 51 seconden op de Deen die uiteindelijk de Tour won.
Maar Pogacar liet zijn kop niet hangen. In de Pyreneeën versnelde 'Pogi' keer op keer. Iedere keer had Vingegaard een reactie. Ook in de afdalingen probeerde Pogacar het, maar de Deen leek zelfs beter te dalen dan de Sloveen. Tot de afdaling van de Col de Spandelles. Vingegaard begon te vroeg met trappen na een scherpe bocht en raakte het asfalt met zijn pedaal. Wonder boven wonder hield de Deen zijn fiets recht en enkele tellen later zat hij weer in het wiel van Pogacar.

Tour de France | Pogacar gaat in de aanval, maar komt ten val in afdaling Col de Spandelles

Tour de France
Tour de France | Waarom de pannenkoeken voor Vingegaard heel bijzonder zijn
28/07/2022 OM 10:54

Valpartij

De Sloveen schatte niet veel later zelf een bocht verkeerd in en bij het terugsturen de weg op kwam schoof hij onderuit. Vingegaard besloot te wachten op zijn gevallen concurrent en toonde daarmee zijn sportiviteit en zelfverzekerdheid in zijn eigen kunnen. Dat was eigenlijk het moment dat Vingegaard de winst echt naar zich toetrok en Pogacar besefte dat hij genoegen moest nemen met de tweede plaats.
Het lukte Pogacar dus niet om voor de derde keer op rij de Tour de France te winnen. Ondanks zijn tweede plaats was Pogacar nog altijd zichzelf. Goed gehumeurd, grappen makend en enthousiast op de fiets.
In de afsluitende show van Eurosport op de Champs-Élysées sprak Bradley Wiggins vol lof over Pogacar: "Die jongen is een speciale. Dat heeft hij wel bewezen de afgelopen paar jaren. Als je te maken krijgt met verlies en er dan mee om kan gaan zoals hij dat doet. Met een lach op het gezicht en de sportiviteit die er vanaf straalt. Onder dat alles zit brandt er een vuur in hem en denkt hij al aan volgend jaar."

Tour de France | Vingegaard en Pogacar schudden elkaar de hand na nerveus moment in afdaling

Sterker door nederlaag

"Hij leert hier van. Nu weet hij wat het om te verliezen. Daar kom je als renner sterker van terug. Ik verwacht dat hij in de komende jaren een renner is waar we rekening mee moeten houden", ging Wiggins verder.
Dat we rekening moesten houden met Pogacar was al een langere tijd duidelijk, maar nu weten we dus ook dat hij goed om kan gaan met het verliezen van een wedstrijd belooft een hoop.
Ook Robbie McEwen verwacht dat Pogacar hier alleen maar beter van wordt: "Dit is alleen maar olie op zijn (Pogacar) competitieve vuur. Hij gaat analyseren wat hij fout heeft gedaan en hij gaat dit rechtzetten."

Tour de France | Onderling respect tussen Pogacar en Vingegaard na strijd op de Peyragudes

WAAR KIJK JE?

Na de klassiekers en de Giro Donne is discovery+ ook jouw thuis voor de allereerste Tour de France Femmes. Eurosport draagt het vrouwenwielrennen een warm hart toe en daar hoort tussen 24 en 31 juli natuurlijk het uitzenden van de vrouwen-Tour bij. Het commentaar wordt verzorgd door Nick Stöpler en Jip van den Bos, terwijl Iris Slappendel tijdens de acht etappes zorgt voor updates vanaf de motor.
Tour de France
Tour de France | Vingegaard in eigen land getrakteerd op traditionele pannenkoeken
28/07/2022 OM 10:37
Tour de France
Tour de France | Vingegaard door tienduizenden enthousiaste Denen onthaald tijdens huldiging
28/07/2022 OM 10:33