Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Alles wat je moet weten over de editie van 2023 - Parcours en favorieten

Mathieu Hilgersom

Geupdate 27/06/2023 om 12:15 GMT+2

Het grootste wielerfeest van het jaar staat op het punt van beginnen. Ruim drie weken lang koerst het peloton dwars door Frankrijk, op jacht naar de ultieme prijs: de gele trui. Hieronder vind je alles wat je moet weten over editie 110 van de Tour de France, van het parcours tot de verwachte smaakmakers en favorieten. Krijgen we een tweede ronde van Jonas Vingegaard vs Tadej Pogacar?

Tour de France | Pogacar is er als de kippen bij om Vingegaard op Hautacam te feliciteren

Op zaterdag 1 juli gaat de Tour de France van start in het Spaanse Baskenland, in Bilbao om precies te zijn. Een plek met meer sfeer is bijna niet te bedenken. De Basken staan er immers om bekend de renners vol passie aan te moedigen, met name hun streekgenoten.
In totaal staan er meer dan 4.000 kilometer op het programma, met onder andere etappes in de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Alpen en de Vogezen als scherprechters. De beslissing valt vermoedelijk in de voorlaatste rit met de finish na meerdere cols in Le Markstein. Een dag later, op zondag 23 juli, is de traditionele laatste etappe in Parijs.
picture

Tour de France | Vingegaard en Pogacar schudden elkaar de hand na nerveus moment in afdaling

Weinig tijdritkilometers

Wat direct opvalt bij het zien van het parcours, is dat de tijdritspecialisten er bekaaid vanaf komen. Slechts één keer rijden de renners een rit tegen de klok, op de dag na de laatste rustdag, op dinsdag 18 juli.
Het verlies dat de pure klimmers hier moeten incasseren, is vermoedelijk te overzien. De tijdrit van Passy naar Combloux is slechts 22,4 kilometer lang en kent een heuvelachtig profiel. Bovendien staat de renners gedurende de hele Tour veel klimwerk te wachten. Niet eerder moesten de renners zo veel cols van de tweede categorie of lastiger beklimmen. De organisatie compenseert dit met slechts vier aankomsten bergop. Het lijkt echter logisch dat de beste klimmer na 21 etappes het geel draagt.
De sprinters lijken maximaal acht kansen te krijgen. Deze etappes staan in het routeboek betiteld als 'vlak'. Zo gemakkelijk zijn ze echter niet allemaal. Het aantal daadwerkelijke kansen lijkt een stuk lager te liggen. Een ploeg die volledig vertrouwt op zijn sprinter neemt daarmee een groot risico.

Heuvelspecialisten

Vermoedelijk rijdt een heuvelspecialist de eerste dagen in het geel. De twee etappes in het Baskenland kennen meerdere beklimmingen, maar zijn niet moeilijk genoeg om de favorieten aan het wankelen te brengen. De eerste etappe is dan weer wat lastiger dan de tweede naar San Sebastián, hoewel dan de fraaie Jaizkibel beklommen wordt. Daarna zijn er twee dagen met kansen voor de sprinters.
Al in etappe vijf rijden de renners de Pyreneeën in, waar voor het eerst de verhoudingen tussen de klassementsrenners te zien zullen zijn. Vervolgens is de negende etappe een bijzondere, met de finish bovenop de gedoofde vulkaan Puy de Dôme. De laatste keer dat het peloton deze legendarische lavakoepel in het Centraal Massief bedwong was in 1988!

Cruciale etappe

Een cruciale etappe is de dertiende, niet toevallig op vrijdag 14 juli (de Franse nationale feestdag). De renners finishen die dag bovenop de Grand Colombier, de Reus van de Jura. De favorieten zullen dan echt uit hun schulp moeten kruipen!
Twee dagen later volgt nog zo'n mooie etappe. De Mont-Blanc is de scherprechter van rit vijftien, nadat de renners al vier andere cols in de benen hebben! Overigens is rit veertien in de Alpen ook niet mis. De finish ligt dan na de afdaling van de Col de Joux Plane, van buitencategorie.
picture

Tour de France | Profiel en parcours etappe 13 - Alle kaarten op tafel op Grand Colombier

Slotweek

Na de tijdrit volgen in de slotweek nog twee Alpenritten, waarvan vooral de zeventiende etappe (woensdag 19 juli) richting Courchevel (met onder andere de beklimming van de Col de la Loze) er een is om in je agenda te zetten. Daarna krijgen de vluchters en sprinters weer een kans om vervolgens op zaterdag 22 juli te finishen in Le Markstein in de Vogezen.
De beklimming van de Platzerwasel is de laatste kans om verschillen in het klassement goed te maken. Of deze etappe lastig genoeg is om de Tour de France nog op zijn kop te zetten, is de vraag. De drager van het geel, krijgt het echter niet gemakkelijk! Een lag later is de finish in Parijs.
picture

Tour de France | Profiel en parcours etappe 20 - Laatste kans op verschillen in Vogezen

Pogacar vs Vingegaard

Na de laatste edities van de Tour de France lijkt het vanzelfsprekend dat Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar opnieuw om de eindwinst strijden. Vorig jaar sloopte Jumbo-Visma de Sloveneese eindwinaar van 2020 en 2021 met ijzersterk teamwork. Al doen we Vingegaard tekort om bij zijn zege niet zijn individuele klasse te benoemen.
In het voorseizoen bleken Pogacar en Vingegaard opnieuw veel sterker dan de rest in rittenkoersen. In Parijs-Nice bewees de eerste een klein streepje voor te hebben op Vingegaard. Een valpartij in Luik-Bastenaken-Luik en de daaropvolgende revalidatie zorgen echter voor wat twijfels over de vorm van Pogacar. Dit is bij Vingegaard zeker niet het geval. Zijn overwinning in het Critérium du Dauphiné was van uitzonderlijk niveau!
picture

Parijs-Nice | Een klasse apart, Tadej Pogacar wint ook laatste rit en eindklassement

Strijd om plek drie

De rest lijkt te moeten strijden om de laatste podiumplek of de bovengenoemde titelkandidaten moeten het onverwacht af laten weten. De degelijke Enric Mas is normaal gesproken de grootste kandidaat, terwijl ook Jai Hindley, Richard Carapaz en David Gaudu behoren tot de schaduwfavorieten.
Daarnaast is het afwachten hoe de vorm van Egan Bernal is. De winnaar van 2019 kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws door valpartijen, maar toonde in het Critérium du Dauphiné tekenen van herstel. Andere voorname klassementsrenners zijn onder anderen Adam en Simon Yates, Romain Bardet, Daniel Martinez, Mikel Landa, Ben O'Connor en Carlos Rodriguez.
Nederland mag hopen op succes van Wilco Kelderman, al is het natuurlijk de vraag in hoeverre hij als ploegmaat van Vingegaard voor eigen kansen mag rijden. Bovendien vestigde hij de afgelopen jaren vooral naam als brokkenpiloot. Hopelijk kan hij dit beeld snel omkeren!
picture

Tirreno Adriatico | Wilco Kelderman komt hard ten val in zesde etappe

Sprinters

Hoewel het afwachten is hoeveel kansen de sprinters echt zullen krijgen, zetten de rappe mannen massaal in op de Tour de France. Vooraf lijken Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen het meest kansrijk in de vlakke ritten, maar renners als Mads Pedersen, Sam Bennett, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan en Sam Welsford doen nauwelijks voor dit duo onder.
En dan heb je ook nog Mark Cavendish die nog maar één zege verwijderd is om het record etappezeges alleen in handen te krijgen. Tijdens de slotrit in de Giro d'Italia liet hij al zien dat er nog altijd rekening met hem gehouden moet worden. Zijn nieuwe ploeg Astana staat niet bekend om zijn sprinttrein, maar in tegenstelling tot de Giro heeft hij met Cees Bol nu wel een goede lead-out!
En dan heb je ook nog de renners die snel zijn, maar ook een bergje over moeten kunnen komen. Normaal gesproken mengt Wout van Aert zich opnieuw in de massasprints, net als Biniam Girmay en Michael Matthews. En wat kan Peter Sagan in zijn allerlaatste Tour?
Mathieu van der Poel lijkt in de vlakke ritten zich vooral in te gaan zetten voor Philipsen, maar wanneer zijn Belgische ploegmaat heeft moeten lossen, zal hij niet te beroerd zijn om voor eigen kansen te gaan.
picture

Giro d’Italia | Samenvatting etappe 21 - Cavendish wint met een beetje hulp van zijn vrienden

Smaakmakers

En dan heb je ook nog de heerlijke ritten die te lastig zijn voor de sprinters, maar te eenvoudig voor de klassementsrenners. Natuurlijk zullen er etappes zijn waarin de op papier mindere goden een vrijgeleide krijgen en in de kopgroep strijden om de winst. Maar het lijkt aannemelijk dat een aantal pure smaakmakers met niets minder dan een etappezege genoegen neemt.
Van Aert en Van der Poel hebben we al genoemd. Wat zou het heerlijk zijn wanneer zij ons weer zo'n ouderwets duel voorschotelen. En misschien mengen de opgeleefde Julian Alaphilippe en Tom Pidcock zich hier ook wel in, zeker nu er in het Baskenland een gele trui te verdienen valt! Met de wetenschap dat deze renners elke dag koers kunnen maken, mag je eindelijk geen etappe missen!
picture

Tour de France | Emotionele zege en geel voor Mathieu van der Poel in 2e etappe

Waar kijk je?

Mis geen minuut van het zinderende duel tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar tijdens de 110e editie van de Tour de France. Schakel elke etappe live in via Eurosport of discovery+ en geniet van het grootste wielercircus op aarde.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie