Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Pello Bilbao haalt 3100 euro op voor goede doel ter nagedachtenis aan Mäder

Kevin van Nunen

Geupdate 27/07/2023 om 11:27 GMT+2

Pello Bilbao heeft in de Tour de France 3100 euro opgehaald met een inzameling ter nagedachtenis aan Gino Mäder. Zijn ploeggenoot zou deel uitmaken van de equipe voor de Tour, maar overleed na een valpartij in de Ronde van Zwitserland. Het verdriet was en is groot, maar werd ook omgezet in diverse mooie initiatieven. Bilbao vervolgde wat Mäder deed door geld te doneren op basis van rituitslagen.

Tour de France | Bilbao wint etappe 10 in Issoire

Bilbao zette net als Mäder 1 euro opzij voor iedere renner die hij in de daguitslag achter zich wist te houden. Met een laagste klassering van 80ste liep de teller aardig op, al helemaal door de uitslag van etappe 10 naar Issoire te verdubbelen. De tiende etappe, de etappe die Bilbao won, was goed voor 336 euro.
De ploeg Bahrain-Victorious won dankzij Bilbao, Wout Poels en Matej Mohoric in totaal drie etappes. Het succes was dus groot, maar het verdriet en daarmee de gemengde gevoelens evenzeer, want Mäder heeft de ploeg er natuurlijk niet mee terug. Het beste wat de Tour-ploeg kon doen was de Zwitser proberen te eren en dat is meer dan gelukt.
picture

Tour de France | Bekijk in samenvatting hoe Pello Bilbao wint met Gino Mäder in gedachten

Stukje land in Baskenland

In totaal fietste Bilbao op basis van de daguitslagen 3100 euro bij elkaar. “Het idee is om geld in te zamelen en, hier in het Baskenland, een stukje land te kopen, waarop we enkele lokale boomsoorten planten. Gino krijgt binnenkort dus zijn eigen stukje land in Baskenland”, kondigde de Bask aan bij de start van de actie.
Mäder zelf doneerde na de Vuelta a España 2021 een bedrag van 4529 euro aan de stichting Justdiggit, een organisatie die iets goed wil doen voor het klimaat door Afrika te vergroenen. Bilbao vroeg ook om een bijdrage van wielerfans, die tot 30 juli een grote of kleine donatie kunnen doen en in ruil kans maken op een gesigneerd shirt.

WAAR KIJK JE?

Van Barcelona tot aan Madrid: je zou de Vuelta a España van 2023 een heuse clásico kunnen noemen! Mis niks van het duel tussen Remco Evenepoel, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard – met de aanvulling van heel wat andere kleppers – via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie