Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Wielrennen | De Lage Landen topfavoriet bij de vrouwenkoers met Vollering, Van Vleuten en Kopecky - preview

Tobias Kappelle

Geupdate 13/08/2023 om 11:17 GMT+2

Aanstaande zondag staat de wegwedstrijd voor de vrouwen op het programma in Glasgow. Kunnen de Nederlandse vrouwen voor een fantastische dubbel zorgen een week na de overwinning van Mathieu van der Poel? Uiteraard staat er een sterrenensemble aan de start namens Nederland. Dit is alles wat je moet weten van het WK voor vrouwen 2023.

WK wielrennen | Ongelooflijk! Ondanks breuk in elleboog - Van Vleuten wordt wereldkampioene

Parcours

Het parcours is voor de vrouwenwegstrijd iets aangepast ten opzichte van de mannenwedstrijd van afgelopen zondag. De totale afstand is 154 kilometer en onderweg zijn er meer dan 2.200 hoogtemeters.
Net als de mannen starten de vrouwen buiten Glasgow. Vanaf Loch Lomond zal de wedstrijd losbarsten en gaat de koers richting Glasgow. Hier staat nog zes keer de lokale ronde die we ook zondag hebben gezien op het programma. Men kan zich dus opnieuw opmaken voor een technische en intense finale.
picture

WK Wielrennen | Lotte Kopecky bezorgt België eerste goud - prolongeert haar titel op afvalkoers

Deelnemers

Nederland staat met een zeer sterke selectie aan de start van het WK. Kersvers winnares van de Tour de France Demi Vollering is aanwezig en zal ondersteund worden door sterren als Lorena Wiebes, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos. Daarnaast verdedigen ook Riejanne Markus, Mischa Bredewold, Shirin van Anrooij en Loes Adegeest de Nederlandse eer.
Andere sterke landen zijn Italië, België, Australië, Frankrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië. Hier zien we onder anderen voormalig wereldkampioen Elisa Balsamo, Silvia Persico, Lotte Kopecky, Grace Brown, Juliette Labous, Marlen Reuser en Elizabeth Deignan. Elisa Longo Borghini ontbreekt als gevolg van een huidinfectie.
picture

Tour de France Femmes | Vollering deelt enorme dreun uit aan Van Vleuten met dubbelslag op Tourmalet

Favorieten

Uiteraard is Demi Vollering na haar zeer sterke optreden in Frankrijk topfavoriete voor de wereldtitel. Het zou de eerste keer zijn voor de Nederlandse, mocht ze de regenboogtrui opeisen. Op dit parcours is de veelzijdige Vollering in ieder geval zeker niet in het nadeel.
Een andere topfavoriete is normaal gesproken de ploeggenoot van Vollering. Lotte Kopecky werd zeer knap tweede deze Tour de France en verraste daarmee vriend en vijand. De Belgische is ijzersterk op het soort explosieve klimmetjes als in Glasgow op het programma staan. Bovendien beschikt ze over een nog beter eindschot dan Vollering.
Het is echter de vraag hoeveel hulp Kopecky kan verwachten van haar ploeggenoten. Normaal gesproken is steun van ploeggenoten geen enkel probleem voor Kopecky. En voor Vollering evenmin. Maar dit keer verdedigen de twee favorieten niet de kleuren van hun ploeg SD Worx, maar de kleuren van hun vlag: Nederland vs België.
picture

Tour de France Femmes | Ruzie tussen favorieten, Van Vleuten en Vollering weigeren samen te werken

Outsiders

Na Vollering en Kopecky zijn het vooral de andere Nederlandse vrouwen die kansrijk zijn in Glasgow. Lorena Wiebes (ook SD Worx) is de snelste sprintster van het peloton, maar het is de vraag of ze deze zware koers kan verdragen. Voor Annemiek van Vleuten is het dan weer net niet lastig genoeg, al is Van Vleuten uiteraard nooit kansloos. Verder is ook Marianne Vos natuurlijk altijd een kanshebber.
De concurrentie komt verder ook uit het buitenland. Marlen Reusser (eveneens SD Worx!) kende misschien wel het beste jaar van haar carrière en zal het ongetwijfeld een keer gaan proberen met een lange aanval. Reusser is een uitstekende tijdrijdster en kan lang alleen rijden. Ze veroverde met Zwitserland dan ook goud op de mixed team relay, maar op het individuele nummer ging het mis.
Reusser noteerde een DNF en legde vervolgens uit dat ze helemaal op is. Het is een zwaar seizoen, met de ene na de andere koers en waar je bij de mannen specialisatie ziet zijn de vrouwen meer allround. Ze rijden dan ook vrijwel constant. Dat lijkt voor Reusser nu even te veel van het goede. Hoewel Reusser namens Zwitserland nog op de startlijst prijkt, is het onduidelijk of ze ook daadwerkelijk van start gaat. En of ze nog kans maakt...

Slechte dag in tijdrit

Terug naar Kopecky vs Vollering en enkele anderen. Het zou jammer zijn als de kleppers van SD Worx om uiteenlopende redenen zich niet vooraan de wedstrijd melden. Het is altijd de vraag of ploeggenoten in de achtervolging gaan als er een collega op kop kom te rijden. Een ander vraagteken is de vorm van de dag. Vollering reed niet haar beste tijdrit en viel buiten de medailles, Reusser stapte dus zelfs af.
Verder moet er rekening gehouden worden met inmiddels tweevoudig wereldkampioene Chloe Dygert uit de Verenigde Staten, Elisa Balsamo uit Italië, Emma Norsgaard uit Denemarken en Liane Lippert uit Duitsland. Dygert was daags voor de tijdrit nog wel serieus ziek, dus hoe goed herstelt ze van die zware inspanning?
picture

Tour de France Femmes | Lotte Kopecky slaat grote slag en pakt bijna alle truien - de klassementen

Koersverloop

De vrouwen hebben zondag gezien bij de mannen dat het spectaculair belooft te worden in Glasgow. Vermoedelijk zal het peloton ook hier wachten tot het lokale circuit opgedraaid wordt om vanaf dan de gashendel vol open te draaien.
Iedereen zal dan vooral kijken naar het ijzersterke Nederlandse blok. Het zal zaak zijn om zo snel mogelijk het overal uit te spelen en met verschillende vrouwen aanvalspogingen te doen. Vermoedelijk zal Van Vleuten als vroege aanvalster ingezet worden.
Zo kan topfavoriete Vollering haar energie sparen, terwijl andere toppers als Kopecky vermoedelijk meer werk zelf zullen moeten doen. Het is wel te hopen dat de afstemming binnen de Nederlandse ploeg goed is als andere landen aanvallen plaatsen. Met zo veel goede rensters loert altijd het gevaar dat te veel Nederlandse vrouwen zelf kans denken te maken.
picture

Tour de France Femmes | Winnares Vollering over mentale aspect in Tour - “Meer dan hard werken"

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie