Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK wielrennen | “Ik heb in de laatste ronde genoten van de fans” - Annemiek van Vleuten zwaait af

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 14/08/2023 om 14:28 GMT+2

Er staat nog een enkele koers op haar programma, maar eigenlijk voelt het WK in Glasgow als het echte, grote afscheid van Annemiek van Vleuten. Na een lekke band was Van Vleuten helaas kansloos voor het podium. Wellicht kreeg ze iets mooiers dan een medaille. Een afscheidsronde van 14 kilometer. “De lekke band had me verdrietig kunnen maken, maar ik besloot te genieten. De fans waren geweldig.”

WK wielrennen | “Ik heb in de laatste ronde genoten van de fans” - Annemiek van Vleuten zwaait af

Helaas kreeg Van Vleuten het in haar laatste topkoers niet cadeau. Ze moest maar liefst drie keer van de fiets. De eerste twee keer lukte het om terug te komen, maar na een lekke band raakte ze achterop en ging de strijd om de medailles in de slotronde zonder haar verder.
“Toen ik alleen kwam te zitten, moest ik accepteren dat ik niet kon winnen. Daar kun je verdrietig van worden, maar ik dacht: nee, laat ik hiervan genieten. Alle mensen applaudisseerden voor mij. Veel mensen realiseerden dat dit mijn laatste WK was. Dit was een mooier manier om alvast afscheid te nemen van de sport”, aldus Van Vleuten in de microfoon van Eurosport.
picture

WK wielrennen | Ongelooflijk! Ondanks breuk in elleboog - Van Vleuten wordt wereldkampioene

Vollering als opvolger?

Van Vleuten weet dankzij de Olympische Spelen van London 2012 en het WK van Yorkshire 2019 hoe geweldig het Britse publiek is. Ze mocht het nu nog één keer ervaren. “Ik ben er trots op dat ik kan zeggen dat ik zelfs in mijn laatste koersen nog vooraan reed. Ik verlaat dit WK met een goed gevoel en het zegt ook iets over mijn karakter. Je moet nooit opgeven.”
Als Van Vleuten de suggestie krijgt voorgelegd dat met onder meer Demi Vollering haar opvolging goed is geregeld, bewijst Van Vleuten maar weer eens dat ze altijd naar het grotere plaatje kijkt. “Het is ook goed om andere landen vooraan te zien. Er reden allerlei verschillende truitjes op kop vandaag. Op die manier blijft het interessant.”
picture

WK wielrennen | Bekijk vanuit de lucht hoe Van Vleuten zittend beslissende aanval plaatst

Gebroken elleboog in Wollongong als hoogtepunt

“Ik wil ook een beetje vermaakt worden als ik volgend jaar televisie kijk”, vervolgt Van Vleuten met een knipoog. “Zonder dollen, het internationale aspect is belangrijk voor de sport. Dankzij het invoeren van een minimumsalaris kan de sport nieuwe stappen zetten. Het niveau groeit, maar we moeten blijven doorpakken.”
Tenslotte gaat Van Vleuten in op twee hoogtepunten in haar carrière: Wollongong 2022 en Yorkshire 2019. “In Wollongong kwam alles in één week samen. Teleurstelling, ermee omgaan, accepteren, aanpassen en doorgaan. Iets maken van een slechte situatie, zoals een gebroken elleboog. Het was echt een cadeautje om toen in de laatste kilometer het WK te winnen.”
“Wollongong was heel speciaal, maar dat geldt net zo goed voor mijn solo in Yorkshire. Die springt er voor mij ook echt uit. Ik heb zoveel herinneringen gemaakt tijdens mijn carrière. Het gaat een tijdje duren om te realiseren wat ik allemaal heb gedan, maar ik ben er nu al trots op.”
picture

WK wielrennen | Nog meer drama voor oranje! Van Vleuten komt bij start keihard ten val

WAAR KIJK JE?

Van Barcelona tot aan Madrid: je zou de Vuelta a España van 2023 een heuse clásico kunnen noemen! Mis niks van het duel tussen Remco Evenepoel, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard – met de aanvulling van heel wat andere kleppers – via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie