Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK wielrennen | Reusser reageert op DNF in tijdrit - “Ik heb onwijs behoefte aan pauze”

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 11/08/2023 om 14:39 GMT+2

Marlen Reusser was de grote favoriete voor goud op de WK-tijdrit bij de vrouwen. Maar ze reed de race tegen de klok niet eens uit. Kort na het eerste meetpunt vanuit vertrek in Stirling stapte ze af. Het ging simpelweg niet meer. In tranen zat de Zwitserse in de berm. “Ik heb behoefte aan pauze, ik ben geen machine.”

Tour de France Femmes | Tijdritwinnares Reusser – “We hebben alles gewonnen, dat is ongelooflijk!"

Hoewel het super-WK wielrennen dit keer vroeg wordt verreden, in de eerste helft van augustus, heeft Reusser al een seizoen achter de rug om u tegen te zeggen. De renster van SD Worx zegevierde in Gent-Wevelgem, won de Ronde van Zwitserland, de Ronde van het Baskenland, was succesvol in de Tour de France Femmes en trok door naar Glasgow 2023.
Dat is simpelweg iets te veel van het goede. Reusser kwam al zeer onkarakteristiek ten val onderweg naar goud op de mixed team relay, maar dat bleef op wat schaafwonden na gelukkig zonder gevolgen. De tank is simpelweg leeg bij Reusser, zo simpel is het. Ze stopte kort na het eerste meetpunt.
picture

Tour de France Femmes | Winnares Marlen Reusser opgehouden tijdens afdaling in de tijdrit

Niet op adem gekomen

“Het lag aan mezelf dat ik moest opgeven. Van een mechanisch probleem was geen sprake. Mijn leven draait om wielrennen, maar het vreet ook energie. Het is mij ondanks alle successen niet gelukt om op adem te komen. Er was altijd een volgend doel”, aldus Reusser, die zich genoodzaakt zag een verklaring te delen.
Tot en met de Tour de France Femmes verliep het qua resultaat crescendo. De Zwitserse won zelfs nog de afsluitende tijdrit voor de gele trui van ploeggenote Demi Vollering. “Ik wil kunnen ontspannen, maar dat lukt niet. Ik heb het gevoel dat ik in een neerwaartse spiraal zit. Hoewel ik voelde dat het niet liep, wilde ik toch naar het WK.”
picture

Ronde van Zwitserland | Marlen Reusser wint tijdrit en neemt leiderstrui over van ploeggenote Vas

Wielrennen stopt nooit

“Ik was er niet klaar voor, kreeg de pedalen niet rond en besloot toen af te stappen. Niet leuk voor mijn trainer en de begeleiding, maar ik sta achter mijn beslissing. Ik ben geen machine. Ik heb behoefte aan pauze. Wielrennen stopt nooit, het gaat altijd maar door. Ik wil nu even een streep trekken.”
De DNF van Reusser in de WK-tijdrit gewonnen door Chloe Dygert legt een breder probleem bloot in het vrouwenpeloton. De sport zit in een vlucht en wordt ieder jaar beter, groter en professioneler, maar de teams zijn nog altijd vrij klein. Tijdens onwijs veel koersen verschijnen grotendeels dezelfde namen aan de start. Heel anders dan bij de mannen, waar je vaker specialisten koers ziet maken.
picture

Itzulia Women | Vollering speelt ploegenspel en laat Reusser de dagzege plus eindwinst pakken

Ontwikkelt de sport te snel?

Er wordt al langer voor gewaarschuwd dat sommige ontwikkelingen in het vrouwenwielrennen te snel gaan. De kwestie-Reusser kan als voorbeeld dienen. Al helemaal omdat de renster van het sterke blok van SD Worx tot de absolute top behoort. Als Reusser het al even niet trekt, hoe zit het dan met veel anderen?
Ondanks alles staat Reusser officieel nog op de startlijst voor de WK-wegrace, die in Schotland ook nog dient te worden verreden. Het is onduidelijk of de 31-jarige Zwitserland inderdaad aanvoert. Het is ook onduidelijk wat er over is van haar status als outsider.
picture

Gent-Wevelgem | Marlen Reusser soleert ondanks foute afslag naar zege in chaotische koers

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie