Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

ZLM Tour | Kooij, Cavendish en Welfsford strijden om zeges op Nederlands sprintersbal - Preview

Menno Waebeke

Geupdate 07/06/2023 om 10:50 GMT+2

Tussen het geweld van het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland in gaat deze week ook de ZLM Tour van start. Op de biljartvlakke wegen in Nederland liggen er vooral kansen voor de pure sprinters. Met onder anderen Olav Kooij, Mark Cavendish en Sam Welsford staan er genoeg topsprinters aan de start in het Zeeuwse Heinkenszand. Krijgen we een nieuwe winnaar of volgt Kooij zichzelf op?

ZLM Tour| 20-jarige Olav Kooij wint slotetappe en eindklassement

De 34ste editie van de ZLM Tour wordt woensdagavond afgetrapt met een proloog van 6,6 kilometer in Heikenszand. De laatste keer dat de Nederlandse wielerronde met een korte tijdrit begon, was het Jos van Emden die er met de overwinning vandoor ging. De proloog is biljartvlak en biedt daardoor ook zeker kansen voor de sprinters.
De echte sprinters richtten zich echter toch vooral op de dagen erna. De renners blijven op donderdag nog even in Zeeland als ze van Westkapelle naar 's-Heerenhoek trekken. Daarna gaat er nog gesprint worden in het Limburgse Buchten, Roosendaal en Oosterhout. Kansen genoeg dus voor de rappe mannen.
picture

ZLM Tour | Jakub Mareczko sprint naar de winst in Zeeuwse waaieretappe

Titelverdediger Kooij

Voor de favorieten kijken de meesten toch wel direct naar Olav Kooij. De 21-jarige Nederlander is in vorm na zijn zeges in de Heistse Pijl, Vierdaagse van Duinkerke en eerder al in Parijs-Nice. Kooij is bovendien de titelverdediger in de ZLM Tour, vorig jaar pakte hij drie etappezeges en alle truien.
De grootste concurrent voor Kooij komt uit het kamp van Team DSM. Sam Welsford is een laatbloeier die dit seizoen definitief door is gebroken. De 27-jarige Australiër won in de Vuelta a San Juan en reed naar mooie podiumplaatsen in de UAE Tour, Scheldeprijs en Veenendaal-Veenendaal Classic.
picture

San Juan | Welsford verslaat bijna vallende Jakobsen en Nizzolo in slotetappe

Manx Missile

Mark Cavendish kende een uitermate moeizaam begin van het seizoen bij zijn nieuwe ploeg Astana Qazaqstan. De 38-jarige Brit maakte echter alles goed in de laatste etappe van de Giro d'Italia waar hij Alex Kirsch en Filippo Fiorelli versloeg. Cavendish wil in de ZLM Tour zijn goede vorm doortrekken als voorbereiding op de Tour de France.
De Italiaan Filippo Fiorelli werd in Rome dus nog verslagen door Cavendish, maar kan op de Nederlandse wegen op zoek gaan naar revanche. De sprinter van Green Project-Bardiani stelde ietwat teleur tijdens de Giro, maar bewees eerder in het seizoen al wel over rappe benen te beschikken.
picture

Giro d’Italia | Samenvatting etappe 21 - Cavendish wint met een beetje hulp van zijn vrienden

Nederlandse verrassing

Olav Kooij is niet de enige Nederlander die er wel eens met een sprintzege vandoor kan gaan deze week, want Arvid de Kleijn is in de vorm van zijn leven. De 29-jarige renner rijdt voor het kleine Tudor Pro Cycling, maar liet met zeges in Milaan-Turijn en Boucles de la Mayenne - waar hij topsprinters als Fernando Gaviria en Arnaud Démare versloeg - zien van iedereen te kunnen winnen.
Een overwinning in de ZLM Tour staat mooi op je palmares en daar weet Jakub Mareczko alles van. De 29-jarige Italiaan won vorig jaar de derde etappe in Buchten en werd bovendien tweede in het algemene klassement. Is het dit jaar tijd voor een trede hoger?

Outsiders

Naast de bekende namen zijn er in een massasprint altijd nog een pak renners die aanspraak maken op een mooie ereplaats of zelfs op de zege. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan Tim van Dijke (Jumbo-Visma) en Cees Bol (Astana) die een etappe kunnen winnen als hun kopman niet op de afspraak blijkt te zijn.
Ook de Nederlanders Jetse Bol (Burgos), Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), Martijn Budding (TDT-Unibet), en Yoeri Havik (BEAT) mogen stiekem hopen op een grote verrassing. Jos van Emden (Jumbo-Visma) moet een uitzonderlijk goede proloog rijden om in aanmerking te komen op de eindzege.

Eurosport-favorieten

**** Olav Kooij
*** Mark Cavendish, Sam Welsford
** Jakub Mareczko, Filippo Fiorelli, Arvid de Kleijn
* Tim van Dijke, Jetse Bol, Jos van Emden, Coen Vermeltfoort

Waar kijk je?

De ZLM Tour volg je vanaf woensdag 7 juni live op Eurosport. Liever reclamevrij streamen? Ga dan naar discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie