Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

The Ocean Race | In-Port Race Series van Alicante tot Genua - Kalender, punten en hoe werkt het?

Mathieu Hilgersom

Geupdate 09/01/2023 om 15:32 GMT+1

Voorafgaand aan elke etappe van The Ocean Race strijden de teams vanaf de vertrekplaats in een korte en snelle wedstrijd tegen elkaar. De zogenaamde havenraces, of beter gezegd In-Port Race Series, brengen de teams en de actie dichter bij de fans. Hoe werkt het, hoe beïnvloeden ze de eindstand en wanneer vinden ze plaats? Een overzicht.

De havenraces staan garant voor spektakel

Foto: Getty Images

The Ocean Race 2022-23 kent zeven etappes en logischerwijs dus ook zeven havenraces. Het is voor het publiek de ideale gelegenheid om de teams in real life aan het werk te zien. Belangrijk om te weten, de resultaten tellen niet mee in de ranking. Maar wanneer teams gelijk eindigen, maken de prestaties in de In-Port Race Series het verschil.

Hoe werkt het?

De havenraces zijn bijzonder snel en spectaculair. Gemiddeld is de winnaar binnen zestig minuten bekend. De startpositie kan dus zomaar de sleutel zijn tot een goed succes.
De bemanningsleden moeten de voorgaande etappe hebben deelgenomen of staan ingepland voor de volgende. Ook zijn er drie gasten toegestaan aan boord.
picture

The Ocean Race | Wat zijn de verschillen tussen de Imoca 60 en de VO65?

Punten

De winnaar van de havenrace krijgt net zoveel punten als dat er deelnemers zijn. Wanneer alle vijf teams in actie komen, zijn er dus vijf punten te verdienen. De nummer twee krijgt vier punten en zo verder naar beneden tot de laatste plaats.
De winnaar van het totaalklassement is het team dat na de zevende etappe de meeste punten heeft vergaard. Is de stand gelijk? Dan is de klassering in de laatste race doorslaggevend.
picture

The Ocean Race | De vijf teams die deelnemen aan de ultieme oceaanmarathon

Kalender

De eerste In-Port Race is op zondag 8 januari in Alicante waar een week later ook de start plaatsvindt van de eerste etappe. In Den Haag vindt het evenement plaats op dinsdag 13 juni en woensdag 14 juni. Op de eerste dag komen de nieuwe Imoca 60-boten in actie. Een dag later is het de beurt aan de VO65. De finale in Genua is op zaterdag 1 juli.
  • Zondag 8 januari: Alicante (Spanje)
  • Vrijdag 24 februari: Kaapstad (Zuid-Afrika)
  • Vrijdag 21 april: Itajai (Brazilië)
  • Zaterdag 20 mei: Rhodes Island (Verenigde Staten)
  • Zondag 4 juni: Aarhus (Denemarken)
  • Dinsdag 13 juni en woensdag 14 juni: Den Haag (Nederland)
  • Zaterdag 1 juli: Genua (Italië)

Waar kijk je?

The Ocean Race 2022-23 volg je op de voet via de kanalen van Eurosport en discovery+. Dankzij de widget kun je tijdens de zeven etappes zelfs live bijhouden waar ergens op een oceaan of zee de boten precies varen en met welke snelheid. De strijd tegen de elementen in deze gruwelijke zeilrace vormt een ongekende uitdaging en levert zeer spectaculaire beelden op, die we volop met jullie delen. Het commentaar wordt verzorgd door Robbert Reimering en oud-deelnemer Gerd-Jan Poortman.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie